Preppen wat is het?+ hoe begin je met preppen

8 januari 2022
2005
preppen wat is het

Preppen betekent letterlijk het voorbereiden op. Of dat nou een ramp is of iets anders. Het betekent dat je voorbereid bent op iets en is afgeleid van het Engelse woord prepare. Het aantal preppers in Nederland stijgt en ook binnen de zelfvoorzienend leven community is het niks onbekends. Het gaat wel bijna hand in hand, alleen is het bij zelfvoorzienend leven preppen niet meteen voor een ramp. Maar je wilt voor je zelf kunnen zorgen en dat doe je door soms wat voorraad te hebben. Want je bent bij zelfvoorzienend leven aangewezen op jezelf, ook als er geen schoon water is of het hout is op. Je leeft namelijk veelal off grid. Wij zijn er zelf niet onbekend mee en hebben wel wat overeenkomsten met preppen. We zullen wat zaken rondom preppen toelichten en dan zie je al snel dat het veel overeenkomsten heeft met onze andere artikels.

In dit artikel:

 • Waarom zou je preppen?
 • De voordelen van preppen
 • Preppen en zelfvoorzienend leven / off grid
 • 10 tips om te starten met preppen
 • Preppen en kennis
 • Preppers beginnerslijstje

preppen

Waarom zou je preppen?

Waarom zou je nou gaan voorbereiden op een ramp? Nou het kan zomaar voorkomen en het kan uit het niets komen. Afgelopen jaren hebben we van alles gezien en dat zet mensen tot denken. Of het nou gaat om een economische crisis of hyperinflatie, een virusuitbraak, een stroomstoring of iets anders. Het is afgelopen jaren allemaal kantje boord.

In de zomer met de hitte golf is er al vaker een noodbericht dat je bijvoorbeeld niet onnodig water moet gebruiken omdat de waterinstanties het niet kunnen bijhouden. Dat resulteert weer in een vieze bruine water drab die uit je kraan kan komen. Op een warme dag dus vervelend als je geen water hebt.

Een virusuitbraak, het klinkt wel alsof je een film aan het kijken bent. Maar afgelopen 2 jaar is dit ineens een stuk realistischer. Het is niet meteen zo dat we een zombie apocalypse hebben of mensen die allemaal omvallen, maar het is wel ineens realiteit dat er een sterk virus is dat om ons heen hangt en het leven erg drastisch beïnvloed. Zo zijn winkels dicht, ondernemers hebben het zwaar, misschien heb je geen inkomsten of zit je in quarantaine en kan je niet naar de winkel. Het heeft dus wel een behoorlijke impact.

Maar denk ook aan hyperinflatie, dit zien we nu bij een aantal landen waaronder Turkije. Als je geld ineens niks meer waard is, is het moeilijk om boodschappen te doen. Reden om voorbereid te zijn en wat achter de hand te hebben.

Wat we ook gezien hebben is dat het gas ineens omhoog geschoten is qua prijs. Als je ineens in de koud zit, is het wel fijn om iets van een backup te hebben.

We hebben ook gezien dat we in 2021 ineens flinke wateroverlast hadden, waarbij heel wat woningen in Zuid Nederland zijn getroffen en mensen in Valkenburg zelfs met angst thuis zaten.

Al deze situaties zijn nu maar van de afgelopen 2 jaar, maar zo zie je dat er wel altijd iets aan de hand is en het is misschien niet het einde van de wereld, maar voorbereid zijn op zoiets is dus niet weggegooid.

Mensen preppen vaak uit een stukje zekerheid, ze willen zich voorbereiden op het onbekende en dat kan dus iets ernstigs zijn.  Er zijn genoeg redenen om het te doen. Of het ooit echt nodig is? Dat blijft de vraag, maar je zal er in ieder geval niets op verliezen. Het is een stukje zekerheid die fijn is om te hebben.

Lees ook:  Beste voedseldroger 2024 - top 7

water preppen

De voordelen van preppen

Preppen heeft zeker zijn voor en nadelen. Een van de nadelen is bijvoorbeeld dat het geld kost om dingen extra in te slaan, maar ook dat je wellicht meer in angst gaat leven en je continue bezig bent met het ergste. Je geniet niet helemaal, dat zou kunnen?

De voordelen zijn wel groot, want in welke situatie je ook zit, het geeft je een stuk meer rust als er iets ergs gebeurt. Je hebt bijvoorbeeld water, je bent voorzien van eten, je hebt nagedacht over een mogelijke overstroming. Of dat je zelfs kunt koken als de stroom even uit valt. Er zijn tal van goede redenen om te gaan preppen, maar die moet je vooral voor jezelf hebben.

Een ander goed voordeel van preppen is dat je altijd voorraad hebt, is het een dag slecht weer en heb je geen zin om naar de winkel te gaan? Geen probleem, je zal vast wel wat te eten hebben.

Het kan ook zo zijn dat het je weer geld bespaart, je gaat namelijk anders kijken naar zaken en wilt dingen zelf kunnen regelen. Dat scheelt je bijvoorbeeld een monteur voor een reparatie of andere kosten.

tips starten met preppen

Preppen en zelfvoorzienend leven / off grid

Voor we naar de 10 tips gaan om te preppen, willen we het ook graag hebben over de overeenkomsten en verschillen tussen zelfvoorzienend leven / off grid en preppen.

Als we kijken naar onze situatie, dan zien we wel veel overeenkomsten. Wij hebben bijvoorbeeld wel eten op voorraad, maar waarom hebben we dat? Nou in de zomer levert je tuin veel meer op en het is zonde om weg te gooien. We wecken dus ons overige eten in om in de winter op te kunnen eten. Dit is ook een stukje voorbereiden op de winter.

Daarnaast hebben we een regenwateropvang en waterfilter, maar niet omdat de apocalypse komt. Nee die hebben we omdat we meer gebruik maken van alternatieven en zelf voor ons water willen zorgen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Maar is er een SHTF situatie, dan hebben we het wel. Zo zijn er dus veel overeenkomsten.

Het hebben van kennis staat veelal centraal, maar als je kijkt naar onze situatie en een prepper die een voedselvoorraad heeft aangelegd, kan je zeggen dat wij al zorgen voor ons zelf door ons eigen eten te maken en de prepper er eerder voor kiest om een aantal dagen / weken vooruit te kunnen met gekocht eten.

Verder zijn er veel overeenkomsten, want je ziet binnen de zelfvoorzienend leven community ook veel mensen die zich voorbereiden, al dan niet in het achterhoofd, voor eventuele crisissen. Maar dat geld visa versa ook weer. Preppers beginnen vaak snel met voorraad en leren veel skills om zo later bij een echte ‘einde van de wereld’  toch voor zichzelf te kunnen zorgen als ze geen blikvoer meer kunnen kopen.

Je hoort het vaak samen en mensen denken vaak al snel dat als je bij zelfvoorzienend leven een aantal ingemaakte potten hebt, je aan het preppen bent voor de lockdown of een andere ramp.

Lees ook beginnen met zelfvoorzienend leven

preppen voordelen

10 tips om te starten met preppen

Wat zou nou de 10 tips om te starten met preppen. We willen graag met onze kennis en de kennis van preppers gaan kijken wat nou 10 dingen zijn die jij al kan doen en hoe wij het bijvoorbeeld zien vanuit het perspectief als doepserleven.

Lees ook:  Seizoensgroente

1 Water

Water is altijd super belangrijk. Als je wilt overleven is dit je eerste prioriteit. Je wilt het liefst niet al te lang zonder water zeker, ook niet als het sporadisch in de hittegolf is. Je kunt gemakkelijk een aantal flessen water aanschaffen en deze donker weg zetten. Een waterfilter is ook goed om te hebben, zo kan je vies water reinigen om te drinken. Wij hebben het beide, maar als je zelfvoorzienend leeft, wil je ook wel een backup achter de hand hebben voor als er niet genoeg regenwater of grondwater is.

2 Eten

Nummer 2 is een gemakkelijke opvolger. Naast water is eten je tweede prioriteit. Dit kan je doen door lang houdbaar eten op te slaan. Je kunt hierbij denken aan rijst, pasta, bonen, peulvruchten, ingeblikte sauzen, tomaten, groente en vlees of vis in blik. Een goed alternatief zijn de echte MRE (meals ready to eat) die veel gebruikt worden in het leger of bij kamperen. Wij hebben bulk rijst zodat we langer vooruit kunnen, dit kunnen we niet zelf kweken en slaan we daarom een keer in de zoveel tijd in. Daarnaast wecken we zelf veel van ons eigen eten en hebben zo een voorraad in de winter. Maar als in de winter een ramp gebeurt, hebben misschien niet snel genoeg?

3 warmte

Zeker in de winter kost het veel energie als het koud is. Wij weten als geen ander hoe koud het is zonder verwarming en in de winter is dit wel degelijk nodig. Maar ook om te kunnen koken is dit belangrijk. Een top investering is een houtkachel in huis, het geeft warmte, je kunt zelf hout regelen en je kunt er ook op koken. Zelf is dit voor ons ideaal aangezien wij zo snel voor ons zelf kunnen voorzien op een aantal vlakken.

4 Mes!

Een mes, ja hoor. Het is perfect voor veel dingen en zeker handig om het bij de hand te hebben. Het is een tool waar je veel mee kunt. Maar er zijn ook nog andere tools die goed zijn om te hebben, denk aan een multitool of een goede rugzak. Zelf is een mes bij ons vee gebruikt, in de tuin, in huis en meer. Gewoon nice to have

5 EHBO

Mocht het nou mis gaan met het mes of met de wereld, dan is EHBO een belangrijk punt. Zeker als je op jezelf aangewezen bent is het goed om wat dingetjes achter de hand te hebben. Wij werken veel met gereedschap in de tuin en daarom goed om zeker pleisters en verband achter de hand te hebben. In een ramp, is het goed om een EHBO doosje te hebben met voldoende materialen en pijnstillers. Kleine moeite om dit bij elkaar te rapen en zeker iets wat überhaupt iedereen moet doen. Voorbereiden voor je eigen veilig dmv een EHBO setjes is toch geen doemsdenken.

6 Groentes kweken

Ja zeker, een goede tip is om je eigen groentes te kweken en hier te leren hoe je dit doet. Het is niet moeilijk en geeft je meer zekerheid tijdens een ramp maar is ook nog eens beter voor het milieu en de portemonnee.

Lees ook beginnen met een moestuin

7 Hygiëne en verzorging

Als je op jezelf aangewezen bent en er geen stromend water meer is, dan is hygiëne een belangrijk punt. Want ziektes slaan sneller toe als je een gebrek aan hygiëne hebt. Het voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor zeep, preventie middelen etc. Zo maken wij onze eigen zeep.

Lees ook:  Hoeveel grond heb je nodig om zelfvoorzienend te leven?

8 Licht en stroom

Hoe vervelend is het als je in een stroomstoring zit en je kan niks zien. In de winter is het al om 17 uur donker en dan zou de dag dus al klaar zijn. Zorg dat je licht hebt. Dit kan je doen door batterijen, kaarsen of opwindbare zaklampen. Het verlengt je dag. Daarnaast is stroom fijn om te hebben, dit kan je doen door een powerbank aan te schaffen. Zo kan jij je smartphone opladen of je zaklampen. Wil je meer dan, zijn zonnepanelen een goede investering. Echter zijn de batterijen om volledig off grid te gaan vrij prijzig. Een aggregaat is een fijn alternatief om toch wat stroom te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld gereedschap, koelkast of accu’s op te laden en kost een stuk minder dan zonnepanelen met accu’s

9 communicatie

Het is belangrijk om met elkaar te kunnen communiceren als er een ramp speelt. Dit kan door bijvoorbeeld portofoons. Deze kun je binnen bepaalde afstand hanteren en toch in contact met elkaar blijven. Maar ook een goed plan is key. Dit is dus communicatie vooraf en je weet wat je moet doen. Portofoons hebben wij niet, maar bij een groter land wel een interessants iets om te hebben. Lekker vanaf achter bij de moestuin met de keuken communiceren, lijkt me leuk

10 veiligheid

Dit kan het zijn van beschermen van jou als persoon door bijvoorbeeld body armor of het beveiligen van je huis en plek waar jij veilig wilt zitten. Je kan bijvoorbeeld extra sloten monteren, hekken plaatsen, prikkeldraad, camera’s etc. Maar het maakt je ook een opvallend doelwit, want wellicht ligt daar iets verborgen. Dit hebben wij wel deels, maar vooral om de dieren binnen ons terrein te houden

preppen wat is het

Preppen en kennis

Naast een aantal dingen die je makkelijk kunt kopen, is kennis erg belangrijk. Want misschien heb je net niet dat ene dingetjes, wat doe je dan? Kennis hebben en creativiteit is een super skills. Want als je kan moestuinieren, dan heb je je eigen voedsel. Is je fornuis kapot ? maar heb je niks om te koken dan is creativiteit en kennis perfect om bijvoorbeeld een rocketstove te maken van een aantal bakstenen. Wij vinden kennis super waardevol en leren elke dag dingen bij. Wij richten ons hier vooral op het stuk zelfvoorzienend zijn en nu al zelf alles kunnen doen. Het is veel, maar heerlijk als je weer iets nieuws aanleert en zo ineens dat ene niet meer hoeft te kopen. Denk bijvoorbeeld aan je eigen brood bakken.

Preppers beginnerslijstje

Om te beginnen kan het even zoeken zijn, maar we sommen even wat dingen op die interessant kunnen zijn om op voorraad te hebben. Kijk vooral wat jij belangrijk vind.

 • Water (minimaal 2liter per persoon per dag)
 • Koffiefilters ( om bv water mee voor te filteren)
 • Multivitaminen
 • Rijst, bonen, linzen, erwten etc. (luchtdicht)
 • Peulvruchten
 • Pot groente of in blik
 • Soep in blik
 • Vlees in blik (schouderham, gehaktballen, ragout, )
 • Bloem
 • Zout
 • Suiker
 • Honing
 • Kruiden
 • Gist
 • Meel
 • Fruit in blik of gedroogd
 • Baking soda
 • Poeder melk
 • Azijn en olijfolie
 • Koffie, thee
 • Financiële middelen
 • Voedsel voor dieren
 • Kaarsen en lucifers
 • Blusdeken
 • Opwindbare lamp
 • Toiletpapier
 • Vuilniszakken
 • EHBO-set (naar eigen belang in te vullen)
 • Medicijnen
 • Wereldradio
 • Wateropslag (bv jerrycans)
 • Verwen voedsel (chocolade, snoep, nootjes)
 • Lampen
 • Batterijen
 • Multifuel of gasbrander
 • Brandstof
 • Gereedschap
 • Nagels, spijkers, duct tape, tie wraps en allerlei andere handige bouwmaterialen
 • Vaseline
 • Alcohol
 • Touw
 • Bleek
 • Tampons, maandverband, mamacup
 • Condooms
 • Waterfilter
 • Aansteker
 • Entertainment mogelijkheden
 • Zaden ( om na een SHTF scenario zelfvoorzienend te worden)
 • Ruilwaar (bv. sigaretten, alcohol, zilver, goed)

Lees ook preppen voor een economische crisis

3 comments on “Preppen wat is het?+ hoe begin je met preppen”

 1. Dankjewel! wij zijn meer met zelfvoorzienend leven bezig en dan sluit preppen er wel op aan. Maar op een appartement kan dit ook, maar dan gaat het vooral om genoeg voorraad te hebben. Je zult niet zelfvoorzienend kunnen zijn, maar je wel voorbereiden door eten, water etc. op te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024