Palmkool zaaien en kweken

17 juni 2022
561
palmkool kweken

Palmkool - Brassica oleracea var palmifolia - een eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en is een echte wintergroente. De plant heeft zijn naam gekregen omdat de smalle bladeren naar beneden hangen zoals bij een palmboom.

Palmkool is niet alleen lekker, het is ook nog hartstikke gezond. In deze blog gaan we het hebben over deze plant en hoe je palmkool in de eigen moestuin kweekt!

Wat is palmkool?

Palm kool is een bladkool die veel op boerenkool lijkt qua smaak. De plant is een tweejarige en winterharde plant. De palm kool wordt daarom vaak als wintergroente gekweekt, maar hij doet het ook prima in het voorjaar of zomer.

De palm kool komt uit Toscane in het Middellandse Zeegebied en wordt veel in Italië gegeten. In Italie heet de plant cavolo nero (zwarte kool), vanwege het erg donker gekleurde blad. De donkergroene tot zwartgroene, gebobbelde bladeren zijn 60 tot 80 cm lang en 8 tot 10 cm breed.

Na de winter schiet de palmkool al snel in bloei. Palm kool bloeit in het tweede jaar van mei tot in augustus met lichtgele bloemen. De zaden zijn van juli tot september oogstrijp. In de noordelijke helft van Europa komt de plant meestal niet tot niet goed in bloei.

Palmkool zaaien

De palm kool kun je van maart tot begin juli zaaien. Wij zaaien de palmkool zelf meestal al in maart, maar je hebt daarna ook nog tijd genoeg. De zaadjes lijken heel veel op die van de bloemkool en spruiten. Wij zaaien de palm kool binnen voor en zetten deze later afgeschermd buiten. De slakken en duiven zijn namelijk ook dol op de plant.

Lees ook:  Tomaten planten kweken

Bestel palmkool zaden

Verpotten

Als de plantjes ongeveer 10-15 cm hoog zijn en meerdere blaadjes hebben, kan je de plant verpotten naar de moestuin. Zorg dat je de grond goed aanvult met compost. De plant verbruikt namelijk veel. Je kan hiervoor compost kopen, maar ook mulch of eigen compost gebruiken.

Oogsten

De eerste bladeren kun je al snel oogsten en ze vallen goed op. Er zitten namelijk heel wat grote bladeren aan je palm kool. Oogst vanaf onder en pak wat je nodig hebt. De plant groeit weer bij. Als je gaat koken hoef je alleen het middenstuk eruit te snijden.

Mulchen

De plant verbruikt veel, het beste mulch je dus als de winter komt. Zo is de plant ook goed beschermt. Op deze manier bescherm je de plant, maar ook de grond. De plant kan tegen de winter, maar een strenge vorst vind de palm kool minder fijn.

Palmkool zaaien en kweken

Kun je palmkool eten?

Ja, je kunt heten de smaak is te vergelijken met die van de boerenkool. De palm kool is echter wel wat zoeter, vooral als de vorst geweest is.  De bladeren van palmkool kun je kort koken of roerbakken. Je kunt het ook rauw verwerken in een salade. Of als rauw blad aan je warme gerecht, doe dit wel zo laat mogelijk om de textuur lekker stevig te houden.

Er zijn dus genoeg recepten om lekker te maken met palmkool als ingrediënt.

Gezondheid palmkool

De palm kool heeft veel gezondheidsvoordelen. Er zit namelijk meer calcium in dan melk en dan it goed voor je gebit en botten. De palmkool bevat de meeste vitamine van alle koolsoorten en heeft zelfs 1,5 x zoveel als sinaasappels.  Verder heeft het veel vitamine A en K, maar ook ijzer, koper fosfor, kalium en foliumzuur.

Lees ook:  Artisjok kweken zaaien en oogsten

Verder zitten er tal van anti-oxidanten in palmkool en veel beta-caroteen. Deze stoffen zijn ontstekingsremmend en bestrijden ziektes als hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker.

Het is dus echt een superfood! Zeker toevoegen aan de moestuin aankomend seizoen ?

© Doepserleven - 2023