Preppen: Goed houdbaar voedsel voorraad voor de noodopslag

2 maart 2022
1213
preppen noodopslag

Houdbaar voedsel - De tijd is aangebroken waar we ons op hebben voorbereid. Het is een onzekere tijd voor het land en de hele wereld, maar hopelijk ben jij al een beetje voorbereid? Nee? Dan is het tijd om nú te beginnen! Zeker we kunnen ons niet beschermen tegen een nucleair wapen, maar we kunnen ons wel voorbereid voor een langdurige stroom uitval of een situatie waar we ons huis niet bij mogen of kunnen verlaten. In deze blog gaan we het hebben over een goed houdbare voedsel voorraad voor de noodopslag Als de voedingsmiddelen die we op voorraad hebben juist zijn, hoeven we geen voeding, smaak en gezondheid op de lange termijn op te offeren.

We hebben een lijst gemaakt met voedingsmiddelen die aan onze voedingsbehoeften voldoet en een aangename maaltijd maakt met een lekkere smaak.

houdbaar voedsel opslaan

Eiwitrijk houdbaar voedsel in de noodopslag

Als we aan eiwitten denken, denken we aan vlees, gevogelte en vis. Helaas zijn deze middelen niet lang houdbaar zonder koeling.

Gelukkig zijn er nog andere eiwitbronnen die lang houdbaar zijn, zolang ze op de juiste manier worden opgeslagen:

 • Eieren zijn, net zoals vlees, ook een eiwitbron die niet lang houdbaar is.
  Voor een langdurige verse eiwitbron zijn kippen een uitstekend idee.
  Lees alles over kippen houden in deze blog.
 • Bonen en noten zijn een bekende eiwitbron.
  Naast eiwitten bevatten ze ook gezonde onverzadigde vetten die goed zijn voor de gezondheid van het hart. Noten en gedroogde bonen zijn lang te bewaren in glazen potten
 • Verrijkte ontbijtgranen zijn ook uitstekende bronnen van niet-vleeseiwitten.
  Nogmaals, glazen potten moeten de originele verpakking vervangen.
 • Melkpoeder is een goede bron van eiwitten.
  Het is een eiwit op basis van vlees en als het in potten wordt bewaard, in plaats van in de originele verpakking, kan het maanden meegaan.
 • Eiwitpoeders bieden een complete bron en zijn lang houdbaar.
  Deze kunnen op ander voedsel worden gestrooid, en zolang ze smaakvol zijn, is dit een geweldige optie, en ze zijn er in verschillende smaken.

Lees ook:  De 5 beste kruiden thee tegen hoofdpijn

houdbaar nood voedsel

Lang houdbare koolhydraatrijk eten

Koolhydraten zijn essentieel voor goede voeding, maar veel kan snel bederven. Sommige kunnen echter worden gekweekt en hebben een relatief lange houdbaarheid als ze op de juiste manier worden bewaard.

Hier zijn enkele koolhydraten die geschikt zijn om lang te slaan:

 • Aardappelen, alle soorten
  Deze kunnen snel in een tuin worden gekweekt, zelfs op een balkon!
  Als aardappelen bewaard worden op een koele, donkere plaats, kunnen ze maandenlang goed blijven.
  Aardappelen bevatten veel zetmeel en andere essentiële voedingsstoffen, waaronder vezels die helpen bij de stoelgang, vitamine B-complex, thiamine, vitamine C, vitamine A en kalium. Deze zijn allemaal belangrijk voor een goede gezondheid.
  Lees ook De complete gids voor het kweken van aardappels
 • Zoete aardappelen
  Zoete aardappelen kan je ook gemakkelijk zelf kweken.
  Deze zijn een rijke bron van vitamine C en A en kalium.
 • Pasta
  Spaghetti en noedels zijn uitstekende koolhydraatbronnen voor je voorraadkast omdat ze zo lang houdbaar zijn, vooral wanneer ze in glazen potten worden bewaard. En je hebt alleen water nodig om ze te koken. Voeg wat gekruide sauzen of andere kruiden toe en je hebt een langdurige bron van koolhydraten. Overweeg volkoren en vegetarische pasta voor een overvloed aan extra vitamine- en mineraalgehalte.
 • Granen
  Nogmaals, bewaard in glazen containers, kunnen granen lang meegaan.
  Veel soorten granen zijn verrijkt met vitamines en minderalen. Granola-achtige granen hebben zelfs meer. Door er eiwitpoeder op te strooien en volle melkpoeder is dit ontbijt of tussendoortje boordevol voedingsbehoeften.

Vetrijke voeding voor langdurige opslag

Je hebt de termen 'verzadigd' en 'onverzadigd' gehoord. Ze verwijzen naar de twee verschillende soorten vet die we consumeren. Vet is een essentieel onderdeel van een passend dieet, maar het belangrijkste om te onthouden is dit: het ene is niet zo goed voor je als het andere.

 • Verzadigde vetten – Deze vetten zijn te vinden in vlees – rundvlees, varkensvlees, gevogelte – en sommige oliën.
  Ze komen ook voor in zuivelproducten van koeien en vleeswaren.
  Overmatig veroorzaken verzadigde vetten lichamelijk letsel, met name een hoog cholesterolgehalte, verstoppen de slagaders, wat kan leiden tot hartaanvallen of beroertes.
 • Onverzadigde vetten – Deze zijn gezonder voor je en komen van noten, plantaardige oliën en verschillende soorten vis, zoals zalm en tonijn.
  En beide soorten vis zijn er ook in ingeblikte varianten. Deze vetten haal je ook uit olijven en avocado's.

Lees ook:  Appelazijn maken van restjes! + 6 voordelen van appel azijn

Verzadigde vetten mogen niet meer dan 10% van jouw dagelijkse voeding bevatten. Onverzadigde vetten zijn niet schadelijk voor jouw bloedvaten en zouden ongeveer 30% van jouw dieet moeten uitmaken.

noodvoedsel

Fruit en groenten in de noodopslag

De meesten van ons hebben wel eens van scheurbuik gehoord. Het is een ziekte die zeelieden lang geleden opliepen omdat ze geen fruit op hun schepen hadden voor lange reizen, vooral citrusvruchten met veel vitamine C.
We kunnen altijd wat fruit vinden met veel vitamine C, maar ze hebben een korte houdbaarheid.

Er is een oplossing, en dat is gedroogd fruit. Fruit kan worden gedroogd en verpakt om lang mee te gaan. Dit zijn perfecte bronnen van veel vitamines en mineralen, waaronder de noodzakelijke C.

Groenten is een andere zaak. Als je een aggregaat hebt met een vriezer, kun je deze vullen met diepvriesgroenten die de vitamines en mineralen nog bevatten. Als je groenten uit blik koopt, verlies je veel van de essentiële voedingsstoffen. De andere oplossing is om verse, voorgekookte groenten in glazen potten te bewaren - ze zijn langer houdbaar. Lees hier alles over Zelf wecken en inmaken

voedsel noodopslag

Ideale omstandigheden voor jouw Prepper voedselopslag

Nu we weten welk voedsel we moeten opslaan, is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat het op de juiste manier word opgeslagen. Dit is belangrijk, zodat jouw geld en al jouw moeite niet verloren gaan als jouw eten bederft. Nog erger als je dit tijdens een crisis ontdekt.

Luchtvochtigheid, zuurstof, licht en tempratuur zijn allemaal factoren dat voedselbederf veroorzaken.

Lees ook:  Zonnepanelen België

Luchtvochtigheid

In eenvoudige woorden, luchtvochtigheid is het vochtgehalte in onze lucht. Er wordt aangenomen dat het nadelige effecten heeft op granen zoals tarwe, rijst, haver, maïsmeel, gerst, enz. luchtvochtigheid verandert de kwaliteit van deze granen.

Daarnaast bevordert het de verslechtering van dit soort voedingsmiddelen. Het versnelt namelijk de groei van micro-organismen en vormt ook roest op het oppervlak van blikjes.

Lucht

Veel schadelijke ziekteverwekkende organismen kunnen door de lucht reizen. Daarom is lucht verschrikkelijk voor jouw prepper voedselopslag.

Sommige van deze micro-organismen leven van zuurstof en het voedsel dat we eten. Dit is de reden waarom luchtdichte potten zijn uitgevonden en tegenwoordig in elk huishouden te vinden zijn.

Door lucht kan bovendien ook schimmelgroei op je voorraad verschijnen. Zorg dus dat alles luchtdicht verpakt wordt!

Licht

We zien vaak een waarschuwingslabel op de achterkant van potten dat ons vertelt om de potten uit de buurt van direct zonlicht te houden. Licht kan schade toebrengen aan ons voedsel. Bovendien kan licht leiden tot verlies van voedingsstoffen uit ons voedsel. Hierdoor kan ons eten binnen de kortste keren bederven.

Het is je misschien opgevallen dat glazen potten zijn gemaakt met verschillende kleuren die het licht afweren. Op deze manier kan het licht niet door de potten dringen. Om bederf in jouw prepper-voedselopslag te voorkomen, moet je hier goed op letten.

Temperatuur

In de meeste gevallen is de temperatuur de belangrijkste boosdoener die bederf in ons voedsel veroorzaakt. Extreme temperatuuromstandigheden kunnen ons voedsel schaden, wat over het algemeen betekent dat het te heet is. Als je je prepper-voedselopslag wilt bewaren, moet je op de temperatuur letten.

Over het algemeen veroorzaakt warmte degradatie in ons voedsel en vermindert de voedingswaarde na verloop van tijd. Het is het beste om je prepper voedselopslag op een stabiele en constante temperatuur te houden. Vergeet niet om te kiezen voor een plaats die geïsoleerd is of een gecontroleerde temperatuur heeft.

Lees ook 100 goedkope items voor een prepper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023