Recept snelle eiersoep + Alles over tapioca zetmeel

7 november 2022
474
eiersoep recept tapioca zetmeel

Voor onze blog zelf deodorant maken hebben we een aantal producten gekocht om zelf deodorant van te maken. Een van die producten is tapioca zetmeel. Wat ik niet had gezien was dat ik niet maar 500 gram tapioca zetmeel had gekocht, maar 2 kg. Gelukkig kun je tapioca zetmeel voor van alles gebruiken, zoals het heerlijke simpele eiersoep recept in deze blog. Ben je benieuwd wat tapioca zetmeel is, waar het goed voor is en hoe je het kunt gebruiken? Lees dan snel verder!

Recept eiersoep

Heb je eieren teveel? Ik houdt van eieren in de soep, zoals in mijn rijstsoep. Maar soms heb ik minder tijd en dan maak ik een heerlijke snelle eiersoep. Ik gebruik tapioca zetmeel omdat ik 2 kilo heb gekocht, maar je kunt ook een simpele basis maken met boter en bloem om de soep te verdikken, of een andere zetmeel gebruiken. Liever een dunne soep? Dit recept is ook heerlijk zonder binding! Volg dan gewoon de ingrediënten op en sla de stappen van de binding over.

Wat heb je nodig om snelle eiersoep te maken?

 • 1 ei
 • ¼ theelepel zout
 • 2 eetlepels tapioca zetmeel (of bloem)
 • ¼ kopje koud water
 • 4 kopjes kippenbouillon
 • ⅛ theelepel gemalen gember
 • ⅛ theelepel gehakte verse knoflook
 • 2 eetlepels gehakte groene lente ui, peterselie, selderij of koriander uit de tuin
 • 1 snufje witte peper (optioneel)

Hoe maak je snelle eiersoep?

Stap 1:

Klop het ei en het zout samen in een kom tot het goed gemengd is. Meng in een aparte kom het tapioca zetmeel met het koude water en roer tot het is opgelost.

Lees ook:  Basisrecept brooddeeg

Stap 2:

Breng de kippenbouillon, gember en knoflook aan de kook, neem de pan van het vuur en roer het opgeloste tapioca zetmeel erdoor. Kook tot de soep is ingedikt en niet meer troebel is, ongeveer 1 minuut; haal van het vuur.

Giet het ei in een dunne lijn in de soep, en roer het ei voorzichtig in een figuur 8 vorm, en zorg ervoor dat het ei niet te veel wordt gemengd. Bestrooi de soep met de gehakte uien, kruiden en witte peper, en dien op.

recept eiersoep

Wat is tapioca zetmeel?

Tapioca is een zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassavewortel, een knol die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Cassave is relatief gemakkelijk te telen en is een hoofdvoedsel in verschillende landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Cassave meel is bijna puur zetmeel en heeft een zeer beperkte voedingswaarde.

Het is echter van nature glutenvrij, dus het kan dienen als een tarwevervanger in koken en bakken voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.

In tegenstelling tot andere soorten zetmeel is tapioca zetmeel bestand tegen een vries-dooicyclus zonder zijn gelstructuur te verliezen of af te breken, waardoor het een ideaal verdikkingsmiddel is voor ijsrecepten.

Waar kun je tapioca zetmeel voor gebruiken?

Tapioca is een graan- en glutenvrij product dat vele toepassingen kent:

 • Traditionele toepassingen van tapioca zijn tapiocapudding, bruisthee of boba-thee en andere zoetigheden en desserts.
  Zowel tapiocapudding als boba-thee worden gemaakt met geparelde tapioca, of kleine balletjes tapiocazetmeel die bij het koken veranderen in een kleverige, gomachtige bal.
 • Daarnaast geeft tapioca binding aan soepen, sauzen en jus; het heeft meer verdikkingskracht en kost over het algemeen minder dan bloem en andere bindmiddelen.
 • Tapioca kan worden toegevoegd aan gemalen vleesproducten, zoals hamburgerpasteitjes en kipnuggets, als bindmiddel en stabilisator.
 • Het houdt vocht vast in een gel, dus wordt het vaak toegevoegd aan gebak om te voorkomen dat het gebak klef wordt tijdens het bewaren.
 • Cassave zetmeel kan worden gebruikt in broodrecepten, hoewel het vaak wordt gecombineerd met ander meel.
 • Het wordt vaak gebruikt om platbrood te maken in ontwikkelingslanden. Met verschillende toppings kan het gegeten worden als ontbijt, diner of dessert.
 • Om natuurlijke deodorant te maken. Tapiocazetmeel kan zweet goed absorberen.
Lees ook:  Beste voedseldroger 2024 - top 7

Lees ook 3x Heerlijke rabarber recepten

© Doepserleven - 2024