Sla kweken verzorgen, stekken en oogsten

15 maart 2022
789
sla kweken zaaien oogsten

Zelf sla kweken is leuk en makkelijk. Het is ook nog eens super gezond en lekker. Sla uit eigen tuin smaakt heerlijk fris en vers. En er zijn zat soorten om te variëren. Maar sla kweken vergt ook wat aandacht. Ze hebben de juiste plek nodig in de tuin, zijn gevoelig voor slakken en je kan het niet bewaren. Je moet het dus wel direct eten.

Verschillende soorten sla kweken

Sla is er in vele soorten en maten, waarbij iedere slasoort weer andere eigenschappen hebben. Denk aan:

  • De bindsla / romaine
  • Veldsla
  • Ijsbergsla
  • Eikenbladsla
  • Kropsla
  • Rucola
  • Krulsla lollo rossa

sla kweken

Wanneer zaai ik sla?

Wanneer moet je sla nou zaaien? Je zaait het beste de sla van maart tot augustus. Als je de sla eerder wilt zaaien of als het buiten warmer dan 25 graden is, kun je het beste binnen voorzaaien. Als de groene puntjes naar boven komen, verplaatst je de sla naar buiten. Zorg ook dat je de sla op tijd eet. Want als sla te lang staat en in de bloei komt, sterven de eetbare blaadjes af. Je kan het beste de sla verdeeld zaaien zodat je met en met kunt oogsten.

Sla kweken uit zaad

Sla kun je het best zaaien op een niet te warme plek in huis. Het liefst rond de 15 graden, dit kan bijvoorbeeld goed op de slaapkamer of de zolder. Als het maar voldoende zonlicht krijgt. Het ontkiemen duurt ongeveer 2 weken en ze zullen op deze manier sterker zijn. Als je het in de woonkamer zaait, waar het warmer is, zal het al binnen een week ontkiemen en zullen ze lang en dun zijn.

Lees ook:  5 simpele stappen om verhoogde kweekbedden te maken

Zet de sla op een vruchtbare, luchtige en vochtige grond. De plant heeft veel blad en juist een zwakke wortel. Vandaar dat ze ook een luchtigere grond nodig hebben. Zorg dat de grond niet te vochtig is en genoeg licht heeft, maar dit moet niet te veel zijn. In het voor- en najaar is een zonnige plek prima, maar juist in de zomer kan dat wat beperkt worden en is de schaduw voldoende.

sla kweken tips

Beste standplaats sla kweken

We gaven het net al even kort aan, maar de standplaats van sla is net wat anders. Ze hebben een hekel aan hitte. In de winter kunnen ze best op een zonnige plek zoals de kas, als deze maar ook goed verlucht wordt. Tijdens de zomer heeft de sla een paar uurtjes nodig en daarna staat de sla fijner in de schaduw. Je kunt dat bv doen door de sla naast een andere iets grotere plant te zetten.

Afstand slaplanten

Plant elke zaailing los, dat kan je met een pottenpers gemakkelijk doen. Zorg dat je per slaplantje een afstand houd van ongeveer 35 centimeter.

Bekijk pottenpers

Sla kweken in potten

Wil je sla in potten gaan kweken, kan dat zeker. Je kan de bak dan goed verplaatsen met de zon/schaduw. Je kan een kropsla kweken in een pot van ongeveer een centimeter of 15. Daarnaast kun je er ook meerdere planten in grotere moestuin bakken. Maar houd dan wel de aanbevolen afstand tussen de planten aan.

Slaplant verzorgen

Sla geef je geleidelijk water, zorg dat het voldoende vochtig is. Het moet niet droog zijn, maar ook geen plas water waar de sla instaat. Dit kun je om de dag of twee doen. Net als bij veel planten moet je de sla niet over de bladeren heen water geven. Wat je daarnaast ook kan doen is een laagje verse compost rondom de plantjes. Denk bv aan hooi dat je hebt van de dieren. Dit geeft bescherming van slakken, absorbeert vocht en geeft voeding af.

Lees ook:  Zelf kastanjepuree / crème de marron maken

Wanneer kan ik sla oogsten?

Sla kan je al snel oogsten, vaak al na 8 tot 12 weken kan je de sla oogsten. Maar weet dat je de sla niet kan bewaren. Je kunt dus het beste oogsten voor het eten. Snijd de bladeren / krop zo dicht mogelijk bij de grond. Wil je de hele krop oogsten? Dan kun je deze in geheel voorzichtig uit de grond trekken. Zo kan de krop wel even mee gaan als je het weg zet met een laagje water op een koele en donkere plek.

Rucola en snij en pluksla kan je vaak ook zelfs al na een maand oogsten. Snijd ook voorzichtig bij het groeipunt, want zo kan de plant nog opnieuw uitlopen.

Bekijk slazaad

Combinatieteelt sla

Sla kan je goed combineren met een heel aantal andere planten, een aantal goede buren van sla zijn: aardbei, asperges, boon, dille, doperwt, kervel, knoflook, komkommer, koolrabi, meiraap, meloen, pompoen, prei, rabarber, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, savooiekool, schorseneer, spitskool, suikermaïs, tomaat, ui, venkel, witte kool en wortel

Slechte buur sla: pastinaak, peterselie, selderiesoorten

Lees ook combinatieteelt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024