Gemakkelijk zelf taugé kweken

5 januari 2023
540
taugé kweken

Taugé kweken - Taugé is een populaire groente in de Aziatische keuken en worden vaak gebruikt in salades, soepen en wok gerechten. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en vitamines, en zijn daarom een gezonde en smakelijke toevoeging aan elke maaltijd. Maar waarom zou je taugé kopen in de winkel als je ook zelf taugé kweken kunt? In deze blog delen we onze tips en ervaringen over hoe je taugé kweken kunt in 1 week op je vensterbank. We hopen dat je net zo enthousiast wordt over taugé kweken als wij zijn!

Wat is taugé?

Taugé is een scheut van de mungboon. Taugé wordt vaak gebruikt in salades, soepen en stamppotten en wordt vaak gekookt of geroosterd voordat ze worden gebruikt in gerechten. Taugé is rijk aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en vitamines, en wordt daarom gezien als een gezonde en smakelijke toevoeging aan elke maaltijd. Taugé is ook gemakkelijk te kweken en kan worden geteeld in zowel warme als koude klimaten.

taugé kweken

Voedingswaarde van taugé

Taugé is rijk aan voedingsstoffen en kan een gezonde en smakelijke toevoeging zijn aan elke maaltijd. Het is vooral rijk aan eiwitten, vezels en vitamines, en bevat ook verschillende belangrijke mineralen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voedingswaarden van taugé per 100 gram:

 • Eiwitten: 6,2 gram
 • Vezels: 2,8 gram
 • Koolhydraten: 19,5 gram
 • Vetten: 0,3 gram
 • Vitamine B1: 0,4 milligram (mg)
 • Vitamine B3: 1,4 mg
 • Vitamine C: 6,9 mg
 • Kalium: 263 mg
 • Fosfor: 78 mg

Houd er rekening mee dat deze voedingswaarden kunnen variëren afhankelijk van hoe taugé wordt bereid en geconsumeerd.

Lees ook:  Regeneratieve landbouw- wat is het?
taugé zelf kweken

In 6 stappen taugé kweken

Heb je je altijd afgevraagd hoe je taugé zelf kunt kweken? Nou, taugé kweken is heel gemakkelijk! In slechts 1 week kun je jouw zelfgekweekte verse taugé eten.

Wat heb je nodig om taugé te kweken?

 • 2 plastic bakjes
 • Mungbonen
 • Iets om gaatjes mee te maken in één van de bakjes
 • Water

Taugé kweken

Stap 1: Om taugé te kweken, heb je een container met afvoergaatjes nodig. Deze kun je gebruiken om taugé te kweken wanneer je dat wilt.

Stap 2: Doe een paar eetlepels taugézaadjes in het geperforeerde bakje. Dit zou niet meer moeten zijn dan wat nodig is om de bodem van de container voor de helft te bedekken.

Stap 3: Plaats het geperforeerde bakje in een andere tupperware-achtige container en vul met water. Laat de zaadjes een nacht weken.

Stap 4: Na het weken, giet de zaadjes af en spoel ze. Verwijder het water uit de onderste container en plaats de perforeerde container er weer in. Plaats de derde container op de zaadjes zodat deze bedekt zijn en in contact met ze. Geef het bovenste container gewicht met iets zwaars, zoals water of een zwaar voorwerp.

Stap 5: Spoel en giet de zaadjes elke 12 uur af. Wees voorzichtig om ze niet te verstoren tijdens het afspoelen en afgieten. Door ze op dezelfde plek te houden, help je ze lange, rechte wortels te laten groeien.

Stap 6: Spoel de zaadjes één laatste keer als ze groot genoeg zijn naar jouw wens en spoel ze af.

Lees ook:  Het aanleggen van een fruit boomgaard

Lees ook Kiemgroente kweken in 6 dagen

© Doepserleven - 2024