tiny house wonen

Tiny house wonen, iets dat je sinds een paar jaar een stuk meer hoort. Het is een manier van leven die we in Amerika al een stuk meer zien. Het is een manier van wonen waarbij je niet meer dan 50 vierkante meter benut en een kleine ecologische voetafdruk hebt. Zelfvoorzienend leven is iets dat veel tiny housers graag doen of al doen

Twee soorten tiny houses

Maar wist je dat er twee soorten tiny houses zijn? Je hebt de verplaatsbare en de niet-verplaatstbare tiny houses. De verplaatsbare tiny houses zijn vaak gebouwd met wielen of op opleggers / aanhangers. Deze worden gebruik om op plekken tijdelijk te verblijven of te reizen.

Daarnaast heb je ook de niet verplaatsbare tiny houses. Deze zijn gebouwd op een fundering en blijven hier permanent staan. Het concept is ooit van de verplaatsbare tiny house afgekomen, maar wij hebben graag behoefte aan een vast plekje. En niet elke auto kan zo’n tiny house even makkelijk meenemen.

tiny house op wielen

Waar kan je in een tiny house wonen?

Wil je graag in een tiny house wonen, maar weet je niet zo goed waar? Dat hebben een hele boel mensen, maar er zijn verschillende plekken en mogelijkheden waar je met je eigen tiny house kunt wonen of zelfs een kant-en-klare tiny house kunt kopen. Er zijn zoveel opties, samen met vrienden, via de gemeente of als tijdelijk project. Het hangt er net even af waar je wilt wonen met je tiny house. Soms nemen de gemeentes zelf initiatief om een tiny house project te organiseren, maar in veel gemeentes is dit ook opgestart door de burgers. Dan heb je het vaak over tijdelijke projecten van 5 tot 10 jaar. Het is nog helemaal nieuw voor de overheid en zij zijn op zoek naar een manier om deze manier wonen ook meer te ondersteunen.

Verder zijn er ook nog andere manieren waar je met je tiny house kan wonen:

  • Initiatief groep met het pachten van grond
  • Collectief op eigen grond (gekocht)
  • Via de gemeente, permanent of tijdelijk
  • Via de woningbouwvereniging
  • Of je eigen stuk grond voor je tiny house

Wat kost in een tiny house wonen?

De kosten van een tiny house kunnen erg variëren. Het is lastig om precies te weten wat de kosten zijn, want elke tiny house is uniek. De prijzen liggen vaak tussen de 15.000 tot 100.000 euro. Je komt vaak kant en klare modellen voor ongeveer 30.000 euro. Maar ga je de grond huren of kopen? Dan speelt dit namelijk ook mee. Als je zelf bouwt, vallen de kosten vaak een stuk lager uit. En wil je dat je tiny house off the grid is? Dan komen er vaak nog duurzame materialen en techniek bij kijken zoals waterfilters, zonnepanelen etc. Maar een ding is wel zeker. Het wonen in een tiny house is stukken goedkoper dan een normaal huis. De uitdaging is een plekje vinden.

Voor en nadelen van in een tiny house wonen

Het wonen in een tiny house heeft heel wat aantrekkelijks, lekker klein, gemakkelijk in de natuur en geen zorgen. Maar er komen ook wel wat nadelen bij kijken. We hebben voor jullie een aantal voor en nadelen opgesomd.

Voordelen:

  • Financiële vrijheid. Je kunt namelijk flink besparen op je maandelijkse kosten. Je hoeft geen hypotheek of huur te betalen en vaak heb je je tiny house zelf gebouwd
  • Het is goed voor het milieu. Je zorgt ervoor dat je verbruik lager ligt, maar ook meer gaat nadenken over duurzame alternatieven zoals gebruik van water
  • Alles is snel opgeruimd. Een grote schoonmaak is namelijk zo gepiept.
  • Meer waardering voor de spullen die je hebt. En je denkt bewuster na of je nog nieuwe aankopen gaat doen
  • Je leeft meer buiten. Je krijgt dus meer zonlicht en frisse lucht binnen.

Nadelen:

  • Wet en regelgeving is niet nog helemaal ingericht op het concept van tiny house wonen. Een verplaatsbare tiny house geeft moeilijkheden met een inschrijfadres en permanente bewoning stelt weer andere eisen aan de bouw.
  • De geur blijft langer hangen in een tiny house. Zeker wanneer het slecht weer is en je niet goed kunt luchten.
  • Het kan er binnen snel rommelig wordt.
  • Je hebt minder privacy omdat je een kleiner huisje hebt en vaker in een soort omgeving zit met meerdere tiny house owners. Maar ook onderling heb je een stuk minder privacy bij elkaar.
  • Gasten ontvangen is een stuk moeilijker omdat je beperkt bent in je ruimte.

Wat vind jij nog echte voordelen of misschien zelfs nadelen van tiny house living?

Een tiny house huren

Om echt te weten of de filosofie van tiny house living bij jou past, kun je het beste eens een keer gaan oefenen. Online kun je veel vinden over het huren van een tiny house. Zo kun je om de hoek vaak al een tiny house huren. Dit is een goede manier om te oefenen, maar ook inspiratie op te doen over indeling van je tiny house. Ga daarom eens een paar tiny houses bekijken en proberen om te bepalen wat voor jou goed werkt.

Je kunt er ook voor kiezen om het te oefenen in je eigen huis. Maak maar gebruik van de woonkamer en kijk hoe dit bevalt. Een tiny house is namelijk een behoorlijk stuk kleiner dan je normale woning.

Het oefenen en inspiratie opdoen is daarom ontzettende belangrijk, want je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken.

tiny house kopen

Een tiny house kopen

Voor het kopen van een tiny house zijn verschillende manieren. Je kunt ze bij verschillende gespecialiseerde partijen kopen, maar maatwerk wordt ook veel gedaan. Misschien heb jij wel bepaalde eisen? Dan kun je er voor kiezen om samen met een ervaren iemand je tiny house naar jouw wensen te bouwen. Kijk dus eens goed rond op het internet.

Wet- en regelgeving rondom tiny house wonen

Net als bij reguliere huizen, heb je bij tiny houses ook te maken verschillende wet- en regelgeving. Vaak is dit zelfs nog wat onduidelijker omdat het concept zo nieuw is. Bij tiny houses heb je ook te maken met een omgevingsvergunning om legaal te kunnen wonen. Ook heb je te maken met het Bouwbesluit. Hierin staat onder meer wat de afmetingen van de verschillende ruimtes in je tiny house moeten zijn en de eisen die worden gesteld aan de isolatie.

Zelfvoorzienend wonen in een tiny house

Veel mensen willen graag ook zelfvoorzienend wonen, in een tiny house is het erg goed mogelijk om off the grid te gaan. Maar je zult ook een stuk grond nodig hebben om zelfvoorzienend te kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan een moestuin of het houden van kippen.

Off the grid leven in een tiny house is dus goed mogelijk met zonnepanelen en een waterinstallatie, maar het is niet altijd zo makkelijk om ook zelfvoorzienend te leven. Denk ook aan de mogelijkheid om spullen op te slaan zoals gereedschap. Een schuur is dus wel fijn om te hebben, maar een grote watertank om voldoende water te hebben ook.

© Doepserleven - 2024