Van het gas af - Nu die verwarmingskosten in de winter torenhoog zijn en typische verwarmingsoplossingen meestal ook niet zo goed zijn voor het milieu. Is het misschien eens tijd om te kijken naar milieuvriendelijkere manieren om het warm te krijgen deze winter.
Traditionele verwarmingsmethoden maken gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie en steenkool, die hoge kosten met zich meebrengen voor het milieu, die bijdragen aan de opwarming van de aarde, een hoger risico op olielozingen, luchtvervuiling, zure regen en meer.
Stookolie is bijvoorbeeld geen hernieuwbare energiebron en kan dus niet worden vervangen. Bovendien creëert het koolstofdioxide, een broeikasgas dat bijdraagt aan ozonvervuiling en zwaveltrioxide dat zure regen veroorzaakt die onze bossen wegslijt en metselwerk opbouwt.
Het boren en winnen van aardgas uit putten en het transport ervan door pijpleidingen leiden tot de lekkage van methaan, het primaire bestanddeel van aardgas dat 34 keer sterker is dan CO2 bij het vasthouden van warmte gedurende 100 jaar en 86 keer sterker in 20 jaar, volgens milieustudies. Voorlopig onderzoek en veldmetingen hebben aangetoond dat deze zogenaamde "vluchtige" methaanemissies variëren van 1 tot 9 procent van de totale emissies gedurende de levenscyclus.
Steenkool heeft de grootste negatieve impact van verwarmingsmethoden in huis. Wanneer steenkool wordt verbrand, komen er meerdere gifstoffen en verontreinigende stoffen in de lucht vrij, waaronder kwik, lood, zwaveldioxide, stikstofoxiden, deeltjes en allerlei andere zware metalen. De impact op de menselijke gezondheid kan variëren van astma en ademhalingsproblemen tot hartaandoeningen, hersenbeschadiging, kanker, neurologische aandoeningen en vroegtijdig overlijden. Kolencentrales produceren jaarlijks meer dan 100 miljoen ton steenkoolas, en meer dan de helft van dat afval komt terecht op stortplaatsen, vijvers, meren en andere plaatsen waar het uiteindelijk in waterwegen en drinkwatervoorzieningen terechtkomt en het vervuilt. De meest ernstige impact is de klimaatverandering, aangezien steenkool grotendeels uit koolstof bestaat en bij verbranding reageert met zuurstof in de lucht, waarbij koolstofdioxide wordt geproduceerd dat, wanneer het vrijkomt, dient als een deken die de aarde verwarmt boven waar het zou moeten zijn.
Dus, wat zijn enkele betere, milieuvriendelijkere manieren om jouw huis te verwarmen die niet bijdragen aan het schaden van jouw gezondheid en de gezondheid van ons milieu?
1. Van het gas af, kies voor GEOTHERMISCHE VERWARMING
Geothermische verwarming is een van de meest efficiënte en effectieve verwarmingstechnologieën die we vandaag kennen. Het maakt gebruik van de natuurlijke warmte van de aarde en is een onbeperkte energiebron, omdat onze planeet heet water en stoom bevat. Hoe dieper je de aarde ingaat, hoe heter het wordt, maar diep graven is niet nodig om ervan te profiteren. Slechts een paar meter onder de grond blijft de temperatuur van het water constant. Een grondbron of geothermische pomp gebruikt die warmte die ondergronds is opgeslagen om de efficiëntie van een verwarmingssysteem te verbeteren. Deze pomp kan een huis koel houden tijdens de zinderende hitte van de zomer, maar ook verwarmen tijdens de koude winter. Als het buiten koud is, absorbeert de vloeistof de warmte van de aarde en brengt deze vervolgens naar binnen om de lucht te verwarmen. In de zomer werkt die warmtewisseling omgekeerd.
Hoewel het installeren van een aardwarmtesysteem niet bepaald goedkoop is kun je over het algemeen verwachten dat het zichzelf binnen vijf tot acht jaar terugverdient - en het voegt vaak veel toe aan de wederverkoopwaarde van jouw huis. Bovendien worden er een aantal prikkels aangeboden die zullen helpen die kosten te compenseren, van nutsbedrijven, lokale, provinciale en federale overheden. Jouw energierekeningen zijn waarschijnlijk ook lager, waarbij de meeste huiseigenaren genieten van een besparing van 25 tot 50 procent ten opzichte van conventionele methoden.
2. PASSIEVE ZONNEVERWARMING
Jouw huis kan ook profiteren van de gratis warmte van de zon, die constant en hernieuwbaar is. Het passieve zonne-ontwerp maakt gebruik van het klimaat, de locatie en de materialen van een huis om het energieverbruik te minimaliseren. Als het goed is ontworpen, helpt het de verwarmings- en koelingsbelasting te verminderen en kan vervolgens die verminderde belasting geheel of gedeeltelijk met zonne-energie opvangen. Je hebt zelfs geen zonnepanelen nodig om van die voordelen te profiteren. Er zijn weinig tot geen bewegende delen en het vereist minimaal onderhoud.
Systemen integreren over het algemeen een aantal verschillende niet-intensieve maatregelen, zoals grote ramen op het zuiden die overschaduwd worden door loofbomen, of een overstek die helpt om de zon buiten te houden als het warm is, maar doorlaat als het koud is. Het gebruik van stenen of betonnen materialen in de constructie van het huis helpt ook om warmte te absorberen tijdens de piekuren van de zon, waardoor de opgeslagen warmte in het donker in het huis vrijkomt. Het passieve zonne-huis vereist nog steeds enkele mechanische apparatuur, zoals een geforceerde luchtsysteem of vloerverwarming om de temperaturen in de winter warmer te houden.
Passieve zonneverwarming is geen nieuw concept, maar wordt steeds vaker gebruikt in woningen, waardoor de benodigde hoeveelheid verwarming uit andere bronnen aanzienlijk wordt verminderd en bovendien de CO2-uitstoot wordt verminderd. Als u een huis op het zuiden heeft, kunt u direct profiteren van passieve zonneverwarming zonder dat u veel hoeft te doen, omdat de zon het hele jaar door warmte aan die kant van uw huis zal brengen. De zon is echt het ultieme antwoord voor gratis, hernieuwbare zonneverwarming, creëert geen ecologische voetafdruk en vereist redelijke kosten om een huis voldoende genoeg te veranderen om zowel de impact op het milieu als de energierekeningen te verminderen.
3. HOUTKACHELS niet de beste optie
Een houtkachel kan vrijwel overal in jouw huis worden geïnstalleerd, zolang je maar een ontluchtingspijp naar de buitenkant van het huis kunt laten lopen, wat betekent dat je elke kamer of ruimte kunt verwarmen. Het toevoegen van een paar goed geplaatste kachels kan een centrale verwarming bijna volledig vervangen. De kwaliteit van de warmte is een van de grootste voordelen, werkend op het principe van stralingswarmte, die een ruimte sneller en efficiënter verwarmt dan warme lucht die door een ventilatiesysteem in huis wordt geblazen. Die krachtige warmte straalt van alle kanten van het apparaat en van de bovenkant en stuurt warmte in alle richtingen. Het is veel beter voor het milieu in vergelijking met het gebruik van fossiele brandstoffen, die als "koolstofneutraal" worden beschouwd, wat betekent dat wanneer het brandt, het niet meer CO2 aan het milieu toevoegt. Dat komt omdat het hout in zijn natuurlijke staat, als een boom, koolstofdioxide absorbeert dat zich in de atmosfeer bevindt.
4. METSELVERWARMING
Een gemetselde kachel is vergelijkbaar met een pelletkachel. Het biedt een veel kleinere compacte verwarmingsoplossing en lijkt meer op een traditionele open haard. Ze zijn anders dan een houthaard of een pelletkachel omdat ze de warmte vasthouden in de stenen van de rookkamers om zo 24 uur lang warmte te leveren. Terwijl ze hout verbranden, produceert een gemetselde kachel minder vervuiling in vergelijking met een traditionele houtkachel en heeft hij niet zoveel benodigdheden nodig omdat hij langzamer brandt. Door de langzame verbranding en de ingesloten warmte hebben ze de neiging meer warmte te produceren dan andere soorten haarden en kachels.
Natuurlijk, met elk nieuw type verwarmingsbron dat je besluit te gebruiken, zullen er wat kosten zijn om te beginnen, maar het zal zichzelf waarschijnlijk terugbetalen met grote besparingen in de loop van de tijd. Gemetselde kachels worden op maat ontworpen en kunnen worden behandeld met verschillende materialen, zoals baksteen, tegels of natuursteen, met klei of kalk gepleisterd, om aan het concept van elk huis en aan individuele voorkeuren te voldoen. Ze vormen ook een geweldige aanvulling op het passieve zonne-ontwerp van een huis, en de warme oppervlakken zijn veilig om aan te raken voor kinderen en huisdieren.
5. WARMTEPOMPEN
Er zijn veel voordelen, zowel financieel als ecologisch, verbonden aan warmtepompen, en daarom zijn ze de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze kunnen worden gebruikt door vloerverwarmingssystemen, radiatoren of luchtconvectoren, maar ook om water voor algemeen gebruik in jouw huis te verwarmen.
Het is het beste te omschrijven als een omgekeerde koelkast, ze halen warmte uit de lucht, water of grond en gebruiken een elektrische pomp om deze op de juiste temperatuur te brengen om jouw huis warm te houden en mogelijk om het water te verwarmen. Een goed presterend systeem, goed opgezet, moet ten minste drie eenheden warmte leveren voor elke eenheid elektriciteit die door de pomp wordt gebruikt, en voor degenen die aan extreme kou worden blootgesteld, kan het zelfs werken als de grond bevroren is. Ze werken het beste in een goed geïsoleerd huis en kunnen ook aanzienlijke besparingen opleveren voor degenen die hun huis momenteel verwarmen met elektriciteit.
Je moet er rekening mee houden dat warmtepompen met een bodembron veel ruimte nodig hebben, aangezien leidingen worden begraven in sleuven van minstens anderhalve meter diep. Als vuistregel heb je twee keer de oppervlakte van het pand dat je wilt verwarmen nodig om grondleidingen aan te leggen. Water warmtepompen vereisen een beek of meer in de buurt of een put. Luchtwarmtepompen kunnen aan de buitenmuur van de structuur worden bevestigd, met een uiterlijk dat lijkt op een ventilator van een airconditioningunit.
6. UPGRADE DE ISOLATIE
Naast een van deze methoden, of indien nodig alleen, helpt het toevoegen van isolatie om te voorkomen dat warmte ontsnapt uit muren, ramen, deuren en kanalen, en kan het energieverbruik van uw huis met maar liefst 20 tot 30% verbeteren.
7. THERMISCHE KLEUREN
Door thermische zonwering toe te voegen aan ramen in jouw huis, houd je de zon in de zomer tegen en houd je de warmte vast in de winter, wat zowel kostenbesparingen oplevert als de impact op het milieu. Het afdichten van de ramen en het toevoegen van tochtschermen op buitendeuren vermindert ook het energieverlies voor vergelijkbare resultaten.
Lees ook ons artikel Duurzame energie oplossingen