De gezondheidsvoordelen en risico’s van smeerwortel

6 januari 2022
915
smeerwortel gezondheidsvoordelen risico

De meest interessante gezondheidsvoordelen van smeerwortel zijn onder andere het vermogen om pijn te verminderen, ontstekingen te elimineren, het immuunsysteem te stimuleren, groei te bevorderen en botten te versterken. Het helpt ook de huid te genezen en is werkzaam tegen spier verstuikingen. Dit kruid komt wel met de nodige risico’s als het wordt ingenomen. In dit artikel leggen we er alles over uit.

Wat is smeerwortel?

Smeerwortel is een struik die groeit in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Het produceert clusters van paarse, blauwe en witte bloemen en staat bekend om zijn lange, slanke bladeren en wortels met een zwarte schil.

De wortel en bladeren van de smeerwortelplant worden in veel delen van de wereld in de traditionele geneeskunde gebruikt. In Japan wordt de plant al meer dan 2000 jaar geoogst en als traditionele behandeling gebruikt.

Interessant genoeg is er een behoorlijke hoeveelheid discussie over de veiligheid van het gebruik van smeer wortel, aangezien sommige van de vluchtige chemische componenten potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor mensen wanneer ze onjuist worden geconsumeerd.smeerwortel gezondheidsvoordelen risico

De meeste mensen raden alleen plaatselijk gebruik van smeerwortel aan

omdat er enkele traditionele suggesties zijn voor inwendig gebruik als het op de juiste manier wordt gedaan.

Veel van de organische verbindingen die in smeer wortel worden aangetroffen, kunnen hun voordelen echter overbrengen via plaatselijke toepassing in verschillende zalven en lotions.

Enkele van de meer ongebruikelijke chemicaliën die erin worden aangetroffen, zijn allantoïne, inuline, tannine, saponinen en heilzame eiwitten. Veel mensen zijn van smeerwortel afgezien vanwege de gevaarlijke chemicaliën die ze mee innemen wanneer ze smeer wortel innemen, maar in werkelijkheid is er geen bewezen risico voor plaatselijke toepassing, doormiddel van zalf en lotions van dit indrukwekkende kruid.

Lees ook:  22 voordelen van Epsom zout - Voor lichaam, huis & tuin!

Europeanen hebben smeer wortel ook gebruikt voor de behandeling van ontstekingsaandoeningen, zoals artritis en jicht. Sommige traditionele genezers hebben het ook gebruikt om diarree en andere maagaandoeningen te behandelen.

De wortels van bladeren van de smeerwortelplant bevatten chemische stoffen die allantoïne en rozemarijnzuur worden genoemd. Allantoïne stimuleert de groei van nieuwe huidcellen, terwijl rozemarijnzuur pijn en ontstekingen helpt verlichten. Extracten worden nog steeds gemaakt van de wortels en bladeren en omgezet in zalven, crèmes of olie. Deze oplossingen hebben doorgaans een smeerwortelgehalte van 5 tot 20 procent.

Lees ook Wondermiddel Epsom zout. Voor lichaam, huis & tuin.

smeerwortel gezondheidsvoordelen risico

De risico’s van het eten van smeerwortel

Hoewel smeer wortel bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen, brengt het ook enkele risico's met zich mee. Het bevat verbindingen die jouw lever kunnen schaden. Het kan ook kankerverwekkend zijn. Als gevolg hiervan hebben veel landen de verkoop van orale smeerwortelpreparaten verboden. Veel deskundigen raden ook af om smeerwortel op open wonden te gebruiken.

Maar smeer wortel kan acceptabel zijn voor kortdurend gebruik op jouw huid en gesloten wonden. Je kan veilige smeerwortelzalven kopen bij veel gezondheidswinkels.

Praat met jouw arts voordat je smeerwortel gebruikt om meer te weten te komen over de mogelijke voordelen en risico's.

Vroeger hebben sommige mensen smeerwortelbladeren als groente gegeten. Traditionele genezers hebben ook orale preparaten van smeerwortel gebruikt om maagproblemen te behandelen, zoals zweren, colitis en diarree.

Tegenwoordig wordt het niet aanbevolen om smeerwortel via de mond te eten of in te nemen. Het wordt als onveilig beschouwd vanwege de pyrrolizidine-alkaloïden die smeer wortel bevat. Dit zijn gevaarlijke chemicaliën die kanker, ernstige leverschade en zelfs de dood kunnen veroorzaken als je ze consumeert. Om deze reden hebben Europese landen orale smeerwortelproducten verboden.

Lees ook:  De 5 beste kruiden thee tegen hoofdpijn

smeerwortel zalf

De gezondheidsvoordelen van smeerwortel zalf of olie

Gezondheidsvoordelen van deze prachtige bloeiende plant zijn onder andere:

 • Wond genezing
  Wanneer je smeer wortel op jouw huid aanbrengt, kan dit voordelen hebben bij uitslag en irritaties.
  Het hoge gehalte aan antioxidanten, evenals vitamine C, maken smeerwortelpasta's en zalven de ideale oplossing om de genezing van wonden te versnellen.
  Antioxidanten helpen ook vreemde stoffen in het lichaam te verwijderen en celdood te voorkomen, terwijl het belang van vitamine C bij de aanmaak van collageen betekent dat het nodig is om nieuwe huidcellen aan te maken voor genezing.
 • Verminderd pijn
  Als je last hebt van chronische pijn in je lichaam of als je herstellende bent van een blessure of operatie, kan het aanbrengen van smeerwortelzalven en lotions op die plekken die pijn snel verzachten.
  Pijnstillende eigenschappen in kruiden zijn bijzonder waardevol, en de organische verbindingen en antioxidanten die in smeer wortel worden gevonden, zijn heel goed voor pijntjes en kwalen.
 • Ontstekingsremmend
  Op dezelfde manier als de pijnstillende stoffen in smeer wortel, dienen de verschillende organische verbindingen, zoals saponinen en tannine, ook als ontstekingsremmende componenten van dit krachtige kruid.
  Als je aan artritis, jicht of andere ontstekingsaandoeningen lijdt, gebruik dan smeerwortelzalven zo vaak als nodig is.
  De lotion is echter zo krachtig dat je het je kunt veroorloven vrij zuinig om te gaan met de oliën en crèmes.
 • Versterkt het immuunsysteem
  Zoals eerder vermeld, is vitamine C een belangrijk bestanddeel van smeerwortel, en de hoofd rol van ascorbinezuur in het lichaam is het stimuleren van de productie van witte bloedcellen, de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem van het lichaam.
  Door de kracht van jouw immuunsysteem te vergroten, zelfs door plaatselijke toepassingen, kan jij aandoeningen zoals geelzucht en verschillende vitamine- en immuun tekorten verbeteren.
 • Betere botgroei
  Een van de bijnamen van dit middeltje is “knitbone” omdat smeerwortel het genezingsproces van gebroken botten en andere verwondingen kan helpen versnellen.
  Het is ook rijk aan calcium, dat een belangrijk ingrediënt is voor botgroei.
  De unieke combinatie van de verbindingen in smeerwortel kan de genezing van botmineralen stimuleren.
 • Huidverzorging
  Als je last hebt van een spinnenbeet tot een ernstig geval van eczeem, kan smeerwortel helpen de symptomen te verlichten en irritatie te verminderen.
  Een combinatie van vitamine C, antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen maakt dit de perfecte oplossing voor allerlei soorten huidirritaties, van psoriasis tot acne.

Lees ook:  Je energielabel verbeteren

Tweede waarschuwing

Er is een hoge concentratie van specifieke alkaloïden in smeerwortel, waardoor ze controversieel en mogelijk giftig zijn bij ongepast gebruik. Deze alkaloïden zijn bijzonder krachtig wanneer ze worden geconsumeerd. Daarom raden veel medische professionals geen intern gebruik aan en slechts beperkt plaatselijk gebruik. Zoals bij elke nieuwe kruidenremedie, moet je contact opnemen met een getrainde kruidkundige of medische professional, aangezien sommige van de complicaties van dit hoge alkaloïdegehalte de gezondheid van jouw lever kunnen beïnvloeden. Het gebruik van smeerwortel is in veel landen beperkt dus raadpleeg voor gebruik jouw plaatselijke gezondheidsspecialist.

Lees ook Maretak 15 geheime gezondheidsvoordelen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024