Afrastering is multifunctioneel in de tuin, wij gebruiken het graag voor de dieren, maar ook om onze planten te beschermen. Er zijn allerlei soorten afrastering mogelijk, maar welke heb je nu en waar je gebruik je deze voor? In onze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten en bij welke dieren de afrastering past.
Tijdelijke afrastering
Een van de afrasteringen die erg fijn zijn als je meerdere dieren hebt, is de tijdelijke afrastering. Dit is ideaal als je dieren bijvoorbeeld wilt verplaatsen en deze dan tijdelijk op een plek staan. Denk bijvoorbeeld aan de kippen die iedere dag een ander stukje groen krijgen. De tijdelijke afrastering is makkelijk op te rollen, het net is licht en je kunt het gemakkelijk plaatsen.
Deze tijdelijke afrastering zie je ook van in de elektrische variant. Dit zijn de losse witte paaltjes met een net dat onder stroom gezet kan worden. Dit zie je ook veel bij schapen en lijkt erg veel op de eerder genoemde afrastering. Doordat deze onder stroom staat is de lichte afrastering toch veilig.
Hout of staal
Een afrastering begint vaak bij een frame dat rondom het veld opgemaakt is. Dit zijn vaak houten of ijzeren palen. Hieraan zal je vervolgens de afrastering aan vast maken. Beide hebben zo voordelen, maar ook een andere stijl waar je tegen aan moet kijken
Afrastering voor schapen en geiten
Geiten en schapen zijn moeilijk te keren dieren en hiervoor dien je een goed hekwerk te plaatsen. Bij een schaap dient de snuit een schok te krijgen, want de rest van het lichaam is namelijk geïsoleerd door het wol. De eerste draad van het elektrische net, plaats je laag boven de grond. Als deze in contact komt met het gras, zal er stroomverlies ontstaan. Dat betekent dat je dus een krachtig schrikdraadapparaat nodig hebt. Zorg vervolgens dat je de draad op 15, 30, 45, 65 en 90 cm hoog plaatst. Dit is als je enkele draden gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om speciaal schapendraad te gebruiken dat vaak werkt met iets grotere vierkanten gaten in het net. Dit zie je standaard veel bij een stroomdraadnet
Afrastering voor konijnen
Voor de afrastering van konijnen gelden weer hele andere richtlijnen. Hier wordt vaak gewerkt met 4-draads afrastering. Waarbij de gaten onderaan een stuk kleiner zijn. Je kiest hier ook het beste voor een goed afgesloten hekwerk, want konijnen kunnen zich door kleine gaten duwen.
Afrastering voor kippen
Voor de afrastering van kippen kan er gemakkelijk gebruik gemaakt worden van speciaal kippengaas. Dit werkt tevens ook goed voor de konijnen. Het kippengaas bestaat uit kleine vierkantjes, ook wel voileregaas genoemd, of de 6hoekige draad, het echte kippengaas. Deze is vaak iets minder stevig, maar wel goedkoper. Kippen zijn net als de konijnen gevoeliger om aangevallen te worden. Wij kiezen daarom voor een stevige bevestiging aan de grond en een permanente draad bij hun vaste verblijf.
Voor grote kippen kan er ook gebruik gemaakt worden van een grotere rol draad, deze hebben vaak onderaan wat kleinere gaten en van boven iets groter. Let hier echter wel op, dat als je krielkippen hebt, deze er niet doorheen gaan.
Afrastering voor varkens
Voor de afrastering van varkens, plaats je schrikdraad. Varkens zijn namelijk logge beesten en wil je in het verblijf houden, anders trekken ze het hekwerk om. Je plaatst de palen op een meter of 2 tot 4 van elkaar. Vervolgens span je de losse draden vanaf onder naar boven. De draden onder beginnen bij 5cm, 15cm, 25cm, 40cm, 65cm, 100cm en vervolgens 150cm. Hoe hoger je komt, hoe groter de ruimte er is tussen de stroomdraden. Zo zal het varken snel schrikken en zich binnen de afrastering houden.
Als je dus aan je nieuwe dierenverblijf gaat werken, is het belangrijk om te weten welke dieren je gaat houden. Volieregaas is klein, maar voor varkens bijvoorbeeld niet handig. Maak dus de juiste keuzes voor af en bespaar zo een hoop moeite.
Een tijdelijke afrastering met of zonder stroom, is bij het verplaatsen van dieren erg handig en zal deze gemakkelijk binnen houden door de schok.