Waarom is grit belangrijk voor je kippen?

10 oktober 2021
576
kippengrit

Als je net begint met het houden van kippen, dan ben het waarschijnlijk al tegen gekomen, grit voor kippen. Maar wat is het precies en waarvoor hebben kippen grit nodig? Grit is een mengeling van maagkiezel, oesterschelpen en zeeschelpen. Dat grit belangrijk is voor je kip, heb je misschien al gelezen. Maar waarom hebben kippen het nodig? Er zijn drie belangrijke functies voor grit.

Kippen verteren voedsel met grit

Kippen hebben geen tanden en grit is een belangrijk onderdeel van hun dieet om het voedsel te kunnen verteren. Het kippenmengsel dat jij je kip geeft, komt volledig in de maag terecht. Door het toevoegen van kippengrit, worden de granen en korrels goed vermalen in de maag en kunnen de kippen alle voedingsstoffen uit de kippenmix halen.

Grit zorgt voor stevige eitjes

Het toevoegen van kippengrit aan het dieet, zorgt ervoor dat voldoende calcium binnen krijgt en eitjes kan leggen met een stevige schaal. Als ze te weinig calcium binnenkrijgen, zullen kippen broze eitjes leggen of zelfs een windei. Grit is dus de ideale toevoeging om stevige eitjes te krijgen.

Calcium zorgt voor sterke botten

Grit is, zoals bij 2 al gezegd, een belangrijke bron van calcium. Calcium is noodzakelijk voor de aanmaak en het onderhouden van de botten. Grit zorgt dus voor een ondersteuning op het onderhoud van de botten.

Grit bevat veel Calcium. De oesterkalk bezit de eigenschap om de ph te reguleren en daarmee ondersteund het bij verzuring. Verder is het een goede bron van calcium
Lava bevat veel mineralen sporenelementen waaronder silicium. Veel dieren die zand eten hebben een tekort aan silicium.

Lees ook:  Zelf kalkverf maken

Kippen grit kopen

Grit is dus iets wat je zeker moet toevoegen aan het dieet van je kippen. Je kunt grit kopen en dit door het voeren mengen of wat rond strooien. Wij doen beide. We strooien het voer niet rond vanwege ongedierte, maar wat grit in de ren, houd de kipjes ook lekker bezig.

Je kunt een kippenmix kopen met grit ertussen, of koop de zak los en meng het de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024