In 4 stappen een regenton maken

6 mei 2021
789
water moestuin

Regenton maken  - Bij een moestuin is het natuurlijk heel belangrijk om water te sparen, anders gaat het al snel in de kosten lopen. Aangezien wij onderweg zijn naar zelfvoorzienend leven hebben wij dan ook zelf al wat maatregelen getroffen om water op te vangen en te besparen. Dit water wordt door ons alleen nog gebruikt voor de tuin.

Een van de grootste problemen bij de moestuin is het water verbruik. Alle planten hebben water nodig om te kunnen groeien. Dit kan er op neer komen dat mensen hun tuin 2x per dag moeten besproeien om een gezonde tuin en goede oogst te hebben. Vanwege de droogte en water tekorten die steeds vaker voorkomen moeten wij steeds innovatiever zijn als het komt op het gebruik maken van onze waardevolle grondstoffen. Je kunt al regenwater opvangen voor minder geld dan je denkt!

Regenton maken van een prullenbak

Voor 28,- kun je een regenton maken van een prullenbak. Wat heb je nodig en hoe maak je het:

  • Een prullenbak met komvormige deksel.
  • Muggen net.
  • Een boor met een klein gat zaag bit.
  • Een schuifkraan.
  • Waterbestendige duct tape
  • Teflon tape om de kraan te bevestigen.

Stap voor stap een regenton maken

Stap 1 Gebruik de boor om verschillende afvoergaten te maken. In het midden van de deksel en een overstroom gat in de zijkant van de bak, ongeveer 5cm van de bovenkant af.

Stap 2 snijd een stuk muggen net, groot genoeg om deze gaten af te dekken en gebruik de duc tape me het te bevestigen aan de zijkanten. Je gaat de deksel omgekeerd op de bak doen om een kom te creëren, dus je wilt het net richting de bodem van de bak.

Lees ook:  5 Verrassende manieren om knoflook te gebruiken

Stap 3 Boor een gat ongeveer 5 cm vanaf de bodem van de bak voor de schuifkraan, gebruik teflon tape om ervoor te zorgen dat de kraan waterdicht is, en draai het goed vast.

Stap 4 Bevestig de deksel ondersteboven in de prullenbak en zet het vast met duc tape

Je zult de bak een stukje van de grond moeten zetten, dus pak wat bakstenen als een voetje. En klaar! Je zult regenwater opvangen en het net zorgt ervoor dat geen bladeren in het water terecht komen.

Dit is een heel leuk idee om mee te beginnen, maar als  dit toch te klein is, is een regenton kopen een uitstekend idee. Regentonnen zijn er in alle vormen en maten:

Wij hebben gekozen voor een IBC container van 1000l
Wij hebben 6 regenpijpen langs het huis lopen en hebben aan deze 6 punten een regenpijp naar deze ton gekoppeld. Als deze overloopt halen wij nog een IBC container en die bevestigen wij aan de 1e.

Verder zijn er ook nog manieren om water te besparen in de tuin, zoals aarde heuvels.

Kanalen maken

Met deze techniek moet je slechts modder verplaatsen in je tuin om kanalen te creëren die regenwater verplaatsen naar waar jij het wilt opvangen. Ieder stuk land heeft natuurlijk voorkomende microklimaten: dit zijn gebieden dat hoger of lager zijn dan de rest van de grond eromheen, of het krijgt meet licht (of schaduw), of heeft andere aarde, klei, zand balans. Je kunt zien waar de microklimaten in jouw land zijn door flink, goed water te geven en te kijken waar het water zich verzameld.

Lees ook:  Een strategie voor je moestuin? 5 Moestuin methodes

Je kunt een schep gebruiken en loopgraven maken die het water leiden aar waar jij wilt dat het heen gaat, en gebruikt de grond die je hebt verwijderd om muren te maken langs de kanten van de loopgraven. Je creëert dus mini stroompjes die naar de planten leiden die het water het meest nodig hebben, en weg van modderpoelen.

Ideale gebieden dat zullen profiteren van dit system zijn:

  • Bomen, vooral bomen dat fruit produceren, of noten! Deze hebben veel water nodig.
  • Koolplanten, ook broccoli en bloemkool zullen dit fijn vinden!
  • Sla, die heeft altijd dorst!

Lees ook Je eigen waterput slaan

One comment on “In 4 stappen een regenton maken”

  1. Ontzettend leuk project waar jullie mee bezig zijn. Trotse vader

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024