Eieren lang bewaren (tot wel 2 jaar), hier zijn 5 manieren!

23 september 2023
2990
eieren lang bewaren

Het beste van de zomer is de overvloed aan verse eieren. Of je nu je eigen kippen hebt of je krijgt eieren van een vriend, deze 5 manieren om eieren te bewaren zorgen ervoor dat ze altijd bij de hand zijn.

Het is herfst en de kippen zijn nog steeds vol op aan de leg. Dit kan echter gaan veranderen als de winter eraan komt. Door de rui en de koude temperaturen kunnen de kippen namelijk stoppen met leggen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je nu je eieren lang kunt bewaren zodat je niet zonder komt te zitten!

Lees hier 10 redenen waarom je kippen stoppen met eieren leggen

Het is jammer dat je in de wintermaanden, als de dames minder leggen, je je eieren moet rantsoeneren, terwijl je in de zomer stapels eieren hebt die je nooit op krijgt. Daar moet toch een oplossing voor zijn? Met dit probleem zijn ze al honderden jaren bezig en ze hebben dan ook veel manieren gevonden om eieren lang te bewaren. Sommige werken beter dan andere, hier is een lijst met 5 manieren om eieren lang te bewaren.

Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

Voordat je aan de slag kunt gaan met het opslaan van eieren, is het belangrijk dat je weet hoe je kunt testen of eieren nog goed zijn. Hoe test je of je eieren nog goed zijn?

 • Vul een maatbeker of grote kom met water
 • Leg een ei in het water
  Er zal het volgende gebeuren:
  • Als je ei naar de bodem zinkt en plat op de zij gaat liggen, is het ei erg vers.
  • Als je ei op de bodem blijft staan, is deze wat ouder, maar nog prima te eten.
  • Als je ei naar de oppervlakte drijft, zijn ze niet langer vers. Eet ze niet!
Lees ook:  De 7 beste petroleumkachels 2023

5 Manieren om eieren te bewaren

eieren lang bewaren

1. Eieren lang bewaren door ze koel te houden (wortelkelder)

De eenvoudigste oplossing om eieren te bewaren is ze gewoon koel te houden.  Eieren hebben een natuurlijk laagje aan de buitenkant dat helpt voorkomen dat het ei binnenin bederft.  Als dat eraf gewassen is, moeten de eieren gekoeld worden.

Ongewassen eieren kunnen echter wekenlang in een koele kast of wortelkelder worden bewaard.  Het beste is om de temperatuur onder de 10 graden en de luchtvochtigheid rond de 75%.  Onze kelder is het grootste deel van het jaar vrij koel. we hebben ongewassen eieren met succes 6 tot 8 weken in onze koele donkere kelder bewaard. 

Zolang je de eieren niet wast of nat maakt, blijven ze goed op een koele plaats.  Je kunt de eieren die in de late herfst gelegd worden in de kelder opslaan om de winter mee door te komen, maar het is geen geweldige manier om lente eieren te bewaren.

2. Eieren lang bewaren in kalk

Een andere manier om eieren lang te bewaren dat al sinds 1800 wordt gedaan, is eieren bewaren in gebluste kalk. Men zegt dat je de eieren op deze manier tot wel 2 jaar kunt bewaren, ideaal voor de noodopslag! Wij hebben het echter nog niet zo lang kunnen testen, maar proberen het zeker uit.

Hier volgt de instructies om eieren lang te bewaren in kalk:

Afhankelijk van het aantal eieren dat je in water wilt doen, kun je 1 á 2 grote glazen potten gebruiken of je kunt emmers gebruiken. Zorg ervoor dat het heel schoon is!

Lees ook:  Basisrecept brooddeeg

Je hebt nodig om eieren te bewaren in kalk:

 • 30 gr gebluste kalk
 • 1 kwart gefilterd water
 • Schone ongewassen eieren (eieren zonder poep of modder)

Hoe bewaar je eieren in kalk?

 • Meet 30 gram gebluste kalk af op jouw keukenweegschaal
 • Doe de kalk in een schone pot of bak van een halve liter en vul deze voor een kwart met gefilterd water.
 • Klop de kalk in het water tot het volledig is opgenomen.
 • Voeg voorzichtig de eieren toe met de punt naar beneden.
 • Doe er een luchtdicht deksel op om te voorkomen dat er zuurstof bij komt en dat het water verdampt.
 • Bewaar de in water gegoten eieren op een koele donkere plaats.

3. Eieren lang bewaren in olie

Een andere manier die al jaren word gebruikt (maar we zelf niet hebben getest) is door eieren in te smeren met minerale olie om de natuurlijke coating van het ei te versterken. Je hoeft dan alleen elk ei in te smeren met minerale olie en ze terug te leggen in de doos.  

Volgens een website zijn eieren in minerale olie 3 maanden houdbaar op het aanrecht, 6 tot 9 maanden op een koele donkere plaats of tot een jaar in de koelkast.  Een andere website zegt dat deze techniek alleen werkt met eieren die binnen 24 uur na het leggen zijn geolied, en dat ze na een paar maanden hun smaak verliezen. Ook zullen de eieren niet meer nuttig zijn om cake mee te maken.

Vooral minerale olie werkt goed omdat het niet slecht wordt zoals andere oliën. 

4. Eieren bewaren in hout as

Houtas, het soort as dat je uit een houtkachel haalt, heeft letterlijk tientallen leuke toepassingen.  Je kunt eieren blijkbaar vrij lang bewaren in hout as, met verliespercentages van slechts ongeveer 20% na 6 maanden en 40% bederf na 8 maanden.  Maar dat ze niet bedorven zijn betekent niet dat ze zo goed als nieuw zijn.

Lees ook:  106 manieren waarop je meer zelfvoorzienend kunt zijn!

Eén bron merkt op dat eieren in houtas weliswaar allemaal goed werden bewaard, en dat er geen enkele rot was, maar dat ze een muffe smaak hadden.

5. Eieren lang bewaren door ze in te vriezen

Het is duidelijk dat het invriezen van eieren een moderne conserveringsmethode is, want zelfs in een zeer koud klimaat zou een midwinterdooi de hele partij bederven voordat er moderne koeling was.  Maar aangezien de overgrote meerderheid van de huishoudens ten minste één vriezer heeft (zo niet meerdere met een diepvrieskist in de kelder of garage), kunnen we net zo goed gebruik maken van het invriezen van eieren als conserveringsmethode. 

Bij het invriezen van eieren heb je een paar verschillende opties, je kunt hele eieren invriezen, of de dooiers en de eiwitten apart bewaren. 

Hoe je het ook doet, ze bewaren het best geklutst.  Eenmaal ontdooid heb je 3 eetlepels roerei nodig voor één vers ei.

Bevroren eieren werken het best in baksels, waar je de textuurveranderingen door het invriezen niet merkt. 

Een snufje zout (of suiker) verbetert de textuur van de eieren zodra ze zijn ontdooid, maar het helpt maar een beetje.

Persoonlijk kan ik niet tegen de smaak van bevroren eieren, en ik neem ze niet als onderdeel van mijn ontbijt.  Anderen schijnen dat niet erg te vinden.

Lees ook

8 leuke manieren om de kippen bezig te houden in de ren

Verveling bij kippen in de ren voorkomen – Beeztees review

Ladinya´s rijstsoep met kip en ei recept

© Doepserleven - 2024