Zelf boter maken - recept

9 mei 2022
1102
zelf boter maken

Voor het maken van boter heb je maar 2 ingrediënten nodig. Maar je kan het ook zelfs met alleen rauwe melk maken.  Met slagroom, het liefst verse vette van de boer, maak je gemakkelijk je eigen boter. Maar wil je het zelf maken met ingrediënten van de winkel, dan heb alleen room en karnemelk nodig. Zelf boter maken is dus helemaal niet zo complex of uitgebreid.

Ingrediënten om boter te maken

Om ongeveer 175 gram roomboter te maken heb je het volgende nodig:

  • 500 ml room (ongeslagen slagroom)
  • 2 eetlepels karnemelk

Boter maken

De bereiding van boter bestaat uit maar een paar stappen. Maar je hebt wel even geduld nodig.

Room fermenteren

Voeg de room in een pot en roer hier de karnemelk doorheen. Het de pot losjes af met de deksel, maar houd een klein kiertje. Of maak gebruik van een kaasdoek en een elastiekje. Laat het zo ongeveer 24 uur staan fermenteren. Dit doe je op kamertemperatuur.

De room karnen

Zet de pot vervolgens 4 uur in de koelkast. Zo wordt de room dikker. Na 4 uur kun je de pot uit de koelkast halen. Er zijn vervolgens 2 manieren om te karnen.

De eerste methode is het sluiten van de deksel en schud de pot flink door elkaar

De tweede methode is door middel van een keukenmachine  op een hoge stand. Dit maakt het wel een stuk makkelijker. Handmatig zal het erg intensief zijn.

Vervolgens scheiden de vetbolletjes zich uit de room en karnemelk die zich van elkaar gaan scheiden. Na een paar minuten met de keukenmachine zal er een klomp boter ontstaan. Giet vervolgens het overige deel weg en zet de boter in de koelkast

Lees ook:  100ste blog zelfvoorzienend leven - terugblik zelfvoorzienend leven blogs

Het wassen van de boter

2 uur na het terug zetten in de koelkast haal je de koude boter eruit. Je kneed de harde boter onder een koude straal water. Zo haal je alle overige karnemelk weg. Als je dit niet doet, zal de boter na twee dagen al slecht worden.

Vervolgens kun je de boter gemakkelijk bewaren in een schaaltje in de koelkast.

Lees ook zelf brood maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024