Zelf brood bakken in 7 stappen, hoe doe je dit?

28 december 2021
687
zelf brood bakken

Nu het winter is, is het heerlijk om binnen wat dingen te doen en te proberen, zoals zelf brood bakken. We gaan dit keer ons eigen brood bakken. Er zijn allerlei manieren en recepten om je eigen brood te bakken. Wij maken gebruik van het basis recept om brood te maken. Later voegen wij hier suiker en kaneel aan toe om zo heerlijk suikerbrood te bakken. Bekijk ons recept om je eigen brood te bakken en experimenteer met het basis recept.

Ingrediënten om je eigen brood te bakken

Om een brood te bakken moet je de volgende ingrediënten hebben:

  • 500 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 7 gram gist
  • 320 ml lauwwarm water
  • Boter
  • Eventueel kan je broodverbeteraar erbij doen of kaneel voor een lekkere smaak

Bereidingswijze zelf brood bakken

Stap 1 om je brood te maken is het gist met het water mengen en de bloem met het zout en eventueel de broodverbeteraar of kaneel.

Stap 2 giet de mix van water en gist bij de bloem en mix dit door elkaar tot het een geheel is.

Stap 3 zorg dat er een laagje bloem op het aanrecht ligt en leg de bol van deeg hier op. Kneed het vervolgens nog met de hand om en kneed het uit elkaar en leg het weer op elkaar. Zorg dat je het goed kneed en het een elastisch geheel wordt. Zo krijg je een mooi luchtig brood.

Stap 4 leg de bal met deeg in een kom die een beetje is ingevet met boter. Dek de kom daarna af van een theedoek dat een beetje vochtig gemaakt is. Laat je deeg nu 1 uur rijzen bij een wat warmere temperatuur. De woonkamer of warme keuken is goed.

Lees ook:  Tiny House Energie - Elektriciteitsopties

Stap 5 Als het deeg goed gerezen is, haal je het uit de kom en kneed je het nog een aantal keer. Rol de bol deeg uit en vouw het naar binnen.  In de dwarse richting rol je het weer bij elkaar. Zo krijg je een luchtig brood.

Stap 6 Vet je broodvorm in of gebruik bakpapier. Dek het weer af met de theedoek en laat het nog een uur rijzen. Als je geen vorm gebruikt, kun je het brood kneden tot een mooie brood bol.

Stap 7 is het verwarmen van de oven op 200 graden. Zet in de oven een schaaltje met water. Let wel op dat het schaaltje in de oven kan. Hierdoor blijft het vochtig in de oven en droogt het brood niet uit. Maak de bovenkant van het brood iets vochtig en zet het brood in de oven voor ongeveer 40 minuten.

brood bakken basis recept

Je kan de bloem ook vervangen door een ander soort zoals volkorenbloem. Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld rozijnen of suiker toevoegen.

Je kan ook het water vervangen voor melk. Dat maakt het luxer, smaakvoller en het blijft nog eens langer vers. Er zijn dus allerlei manieren om zelf brood te bakken.

Lees ook: Wat is zelfvoorzienend leven? En hoe begin je er mee

Bekijk onze beste deegmachines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024