Zelf kastanjepuree / crème de marron maken

16 oktober 2022
3202
kastanjepuree maken

Het is weer tijd om kastanjepuree te maken.

Het is weer herfst, en als je geluk hebt vind je in de buurt tamme kastanjes. Daar kun je heerlijke recepten mee maken of ze gewoon simpelweg poffen op een vuur. Maar wij gaan er een heerlijke crème van maken die zoetig is en heerlijk op brood of crêpes. Dit doet mij denken aan Frankrijk waar ze Crème de Marron veel verkopen en dit brengt mij weer terug naar Frankrijk.

Tamme kastanjes

Tamme kastanjes kun je in de herfst en winterperiode vaak kopen in de winkel, maar als je een beetje geluk hebt, dan kun je ze ook in de buurt vinden. Afgelopen week tijdens een ochtendwandeling kwamen we ze tegen en zijn teruggekomen om er een aantal mee te nemen en te verwerken in een lekker recept.

Let wel op! Zorg dat je tamme kastanjes gebruikt en niet de wilde paardenkastanje. De tamme kastanjes herken je aan de ovalere vorm en het witte pluimpje aan de onderkant, het omhulsel is groen en erg stekeling. Hierin zitten meerdere kastanjes verstopt. Wilde kastanjes zijn vaak ronder, zitten maar enkel in het omhulsel en dit is minder stekelig

kastanjepuree maken recept
tamme kastanje
Zelf kastanjepuree / crème de marron maken
wilde paarden kastanje

Kastanjepuree maken

In Nederland en België vind je rond oktober een hoop tamme kastanjes. Even goed opletten als je gaat wandelen, maar misschien heb je de tamme kastanje ook wel als boom in de tuin.

De boom geeft heel wat kastanjes af en na even te rapen, heb je vaak al heel wat kastanjes geraapt. Met kastanjepuree kun je weer een hele hoop andere recepten maken, voor bij heerlijk wild, als dessert of als basis voor een zoete crème de marron.

Lees ook:  Hoe kan je je voorbereiden op een economische crisis en 8 tips

Kastanjepuree recept

Wat heb je nodig?

  • 500 gram ongepelde kastanjes
  • 500 ml melk
  • Klontje boter
  • Snufje zout
  • Zakje vanille suiker

Bereiding van kastanjepuree

  1. Snijd in de kastanjes een kruisje of snijd ze door de helft, dit maakt het later makkelijker om ze te pellen
  2. Doe de kastanjes in een pan met kokend water en laat dit ongeveer 10 minuten koken. Dit zorgt ervoor dat je de schil en het vliesje er makkelijk vanaf kunt halen
  3. Na het koken neem je even rustig te tijd om de kastanjes te ontdoen van hun harde schil en het vliesje. Dit is een klusje met geduld. Zeker als je meer kastanjes moet pellen
  4. Nadat ze schoon zijn, doe je de gepelde kastanjes in een pan met melk. Laat dit vervolgens rustig koken gedurende 30 tot 40 minuten. Je zult merken dat de kastanjes een stuk zachter worden
  5. Giet de kastanjes en de melk af. Het beetje melk dat over is, bewaar je voor later
  6. Vervolgens pureer je de kastanjes goed door met een staafmixer of blender. Als dit te dik is, kun je nog wat melk toevoegen om het tot een mooi geheel te krijgen. Voeg het klontje boter, het zakje vanille suiker en het snufje zout toe.
  7. Geniet van je heerlijke kastanjepuree, je kunt het gebruiken bij wild, vis, of groentes. Heerlijk!

Kastanjepuree kun je een aantal weken in de koelkast bewaren, maar wil je het langer bewaren, doe het dan in de diepvriezer.

Zoete kastanje crème maken – Crème de Marron

Zoete kastanje crème is door de toegevoegde suiker langer houdbaar en omdat ik zoete kauw ben, gaan we van de kastanje puree zoete kastanje pasta maken. Deze is heerlijk op een broodje, een geroosterde boterham of pannenkoek / crêpe

Lees ook:  Sla kweken verzorgen, stekken en oogsten

Benodigdheden kastanje crème

  • De +/- 500gr kastanjepuree uit vorige stap
  • Afhankelijk hoe zoet je het wilt, pak je 200 tot 500 gram bruine suiker
  • Snufje kaneel

Stappen kastanjecreme maken

  1. Gebruik de warme kastanjepuree en voeg een beetje heet water toe. Door de hoeveelheid suiker zal het wat stijver worden.
  2. Vervolgens voeg je al mixend de bruine suiker toe en verwerk je een snufje kaneel.
  3. Geniet heerlijk van de crème!

© Doepserleven - 2024