Knoflook is een van de gemakkelijkst te kweken gewassen en het is eenvoudig om te leren hoe je knoflook kunt kweken. Sterker nog, als je het eenmaal hebt gekweekt, kun je jaar na jaar knoflook uit je eigen bollen laten groeien. Blijf lezen want in deze blog gaan we het hebben over knoflook kweken.
Wanneer knoflook planten?
Knoflook heeft een waanzinnig lang groeiseizoen! Het wordt traditioneel in de herfst geplant, meestal ergens tussen eind september tot eind november. Veel mensen houden 10-10 aan als goed uitgangspunt om de knoflook te planten.
Na het planten moeten de teentjes in de herfst beginnen te ontkiemen en ook hun wortelstelsel beginnen te vestigen. Ze zullen in de winter niets doen, de groei zal hervatten in de lente en klaar zijn om vroeg tot midden in de zomer te oogsten.
Als je het venster voor herfstplanten mist, kunnen teentjes ook in de late winter tot het vroege voorjaar worden geplant, zodra jouw grond voldoende ontdooid is om te werken.
In de herfst geplante knoflook zal echter grotere bollen produceren.
Knoflookteentjes voorbereiden om te planten
Zodra je je zaad hebt, breek je de hele bollen voorzichtig in afzonderlijke teentjes. Laat echter de schil om elk teentje zitten!
Het wordt aanbevolen om de teentjes een dag of twee voor het planten van elkaar los te maken. Elk teentje vormt een nieuwe bol knoflook die 5 tot 12 nieuwe teentjes bevat.
Als je te weinig ruimte hebt, kies dan het grootste teentje om te planten! Grotere teentjes zullen de grootste bollen produceren.
De knoflookteentjes weken voor het planten (optioneel):
Wij weken altijd de teentjes voor, om ze voor te bereiden op het planten. Het is echter geen verplichte stap.
Het doel is om ze te voorzien van een combinatie van voedingsstoffen en schimmelwerende ingrediënten, om het knoflookzaad een vliegende start te geven om te ontkiemen, en ook om infecties en ziektes te bestrijden!
Een extra optionele stap is om ze een snelle dompel (een minuut of twee) in ontsmettingsalcohol te geven. Het klinkt vreemd, maar het helpt eventuele aanwezige bacteriën of schimmelsporen verder te doden. Dit zou met name handig zijn als je knoflook opnieuw plant die uit je eigen tuin is geoogst, waar de kans op ziekte groter kan zijn dan knoflook uit verse zaden.
Dan zijn ze klaar om de grond in te gaan!
Waar knoflook planten
Knoflook groeit het beste op een standplaats met volle zon. Als je geen verhoogde tuinbedden gebruikt, kies dan een plek waar het water goed afloopt, dit kan namelijk leiden tot rotting.
Vermijd het jaar na jaar knoflook op dezelfde plaats te planten, of op dezelfde locatie waar onlangs andere uien soorten zijn geteeld. Goede wisselteelt is belangrijk om ziekten, plagen en tekorten aan voedingsstoffen te helpen voorkomen.
Bodemvoorbereiding om knoflook te kweken
Knoflook gedijt goed in rijke, losse, goed doorlatende grond. Als jouw grond compact en dicht is, maak je deze het beste ongeveer 30 cm diep los. Voeg ook enkele centimeters compost toe om de bodem voor te bereiden, samen met een milde meststof. Je wilt op dit moment niet te veel meststof toevoegen en in de lente meer.
Knoflookteentjes planten
Plant elk teentje knoflook 2 centimeter diep en ongeveer 4 tot 6 centimeter uit elkaar.
Ik prik meestal alle plantgaten vooraf in het daarvoor bestemde bed en steek dan elk teentje er één voor één in.
Plaats het teentje knoflook in het gat met het platte worteluiteinde naar beneden en het puntige uiteinde naar boven gericht.
Voor grotere soorten, zoals "Olifantenknoflook" (die eigenlijk een lid is van de preifamilie), zorg voor meer afstand tussen de teentjes - tot 30 cm uit elkaar en ongeveer 12 cm diep.
Als je zaad van een bedrijf bestelt om knoflook te kweken, bevatten ze meestal plantinstructies met richtlijnen voor afstanden die je moet volgen.
Verzorging voor het hele seizoen knoflook kweken
Knoflook is een zware eter! Om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende voeding blijft behouden is het verstandig om een paar keer gedurende het groeiseizoen een laag compost toe te voegen, plus een meststof met langzame afgifte.
Over water geven gesproken, het is het beste om knoflook diep maar niet vaak water te geven. Laat het grondoppervlak en de bovenste centimeter tussen de gietbeurten uitdrogen.
Als het regent, sneeuwt of op een andere manier vochtig is in de winter, geef dan geen extra water. Nogmaals, we proberen te voorkomen dat de bollen gaan rotten, vooral als de knoflook niet actief groeit.
Zodra de lente komt en je temperaturen stijgen, zorg dan voor een gelijkmatig licht vochtige grond - die de grond ook koel houdt, zoals knoflook dat het liefste heeft.
Wanneer en hoe knoflook oogsten?
Knoflook wordt meestal geoogst in de vroege tot midden zomer. Je weet wanneer het bijna oogsttijd is wanneer veel knoflookbladeren geel of bruin beginnen te worden, verschrompelen en opdrogen. Knoflook is klaar om te oogsten wanneer ongeveer een derde tot de helft van de toppen geel wordt en omvalt.
Als je zachtjes wroet en onder de grondlijn onderzoekt, zou je grote knoflookbollen moeten voelen!
Wanneer de bladeren geel beginnen te worden en je denkt dat het bijna oogsttijd is, stop dan met water geven. Het wordt aanbevolen om een paar weken voor de oogst te stoppen met het water geven van knoflook.
Dit maakt het oogsten en schoonmaken gemakkelijker en helpt bij het goed drogen.
Om de knoflook uit de grond te verwijderen, maak je de bollen voorzichtig los en graaf je rond de bollen om ze op te graven - indien nodig met behulp van een troffel.
Probeer niet te hard aan de scheuten te trekken als ze niet gemakkelijk omhoogkomen! Vermijd ook het doorboren, kneuzen of anderszins beschadigen van de bollen terwijl je ze opgraaft.
Knoflook uitharden en drogen
Knoflook moet goed worden uitgehard om goed stand te houden bij langdurige opslag, dat is je doel, toch? Haal die groentjes dus niet weg!
Om de verse knoflook te drogen en uit te harden, bewaar je deze gedurende 2 tot 3 weken na de oogst in een goed geventileerde ruimte uit de buurt van direct zonlicht.
Was de knoflook niet. Laat het drogen en borstel de grond af als dat nodig is. Houd tijdens dit proces zowel de bladeren als de wortels intact (bevestigd aan de bol). De knoflookbollen halen er nog steeds belangrijke energie en voedingsstoffen uit!
Als je zin hebt, kun je je knoflook vlechten en ophangen. Anders kun je ze gewoon plat op een rooster, een scherm, planken met sleuven of een ander ademend oppervlak op een gewenste uithardingslocatie neerleggen.
Na de uitharding van 2 tot 3 weken kun je de bladeren en wortels verwijderen en ze allemaal opruimen, door ze aan de boven- en onderkant van de nu droge bol af te snijden.
Aan de andere kant kun je de droge bladeren aan het vlechtwerk houden en ophangen als je dat wilt.
Knoflook kweken als meerjarige plant
De meeste planten worden in het voorjaar geplant en voor de herfst geoogst, maar bij knoflook is dat precies andersom. Heb je je ooit afgevraagd waarom dit zo is? Nou, omdat de meeste moestuinders ervoor kiezen knoflook als eenjarige plant te laten groeien.
Knoflook als meerjarige vaste plant kweken is heel eenvoudig. Plant de knoflook zoals je normaal zou doen rond 10 oktober en negeer deze dan een paar jaar.
Het volgende jaar zal elk teentje van die plant een nieuwe spruit maken. Als je knoflook plant, plant je individuele teentjes, maar aangezien deze nooit gescheiden zijn, zullen ze verschijnen als dichte struikjes met knoflook scheuten, die overigens heerlijk zijn! Elk teentje zal na 2 á 3 jaar tientallen knoflookscheuten hebben. Deze scheuten zullen bloemen vormen en als deze in de herfst uitdrogen krijg je mooie bollen met knoflook tenen.
Knoflook bewaren
Als je knoflook eenmaal is uitgehard en gedroogd, bewaar je de bollen langdurig op een droge, donkere en koele plaats. Controleer regelmatig jouw opgeslagen bollen en knijp ze in. Maak snel gebruik van alles dat zacht wordt of begint te ontkiemen!
Lees ook