Zelf limoncello maken

5 juni 2023
340
zelf limoncello maken

Als je een liefhebber bent van citrusvruchten en Italiaanse aperitieven, dan is dit artikel speciaal voor jou. Hier leer je hoe je zelf limoncello kunt maken, een iconisch Italiaans drankje dat de ware essentie van de citroen in een glas weet te vangen. Ontdek hoe eenvoudig het is om deze verfrissende lekkernij te bereiden. Het maakt elke maaltijd speciaal en kan een geweldig zelfgemaakt cadeau zijn voor vrienden en familie.

Wat is limoncello

Limoncello is een Italiaanse likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië. Het is een populaire zomerdrank, beroemd om zijn heldere, zoete en licht zure smaak. Traditioneel wordt limoncello gemaakt met de schillen van de citroen, alcohol, water en suiker. Het resultaat is een zoete en sterke drank die meestal koud wordt geserveerd als digestief na de maaltijd.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Het recept voor limoncello is eenvoudig en vereist slechts vier ingrediënten:

 • 15 middelgrote biologische citroenen
 • 1 liter alcohol (96%)
 • 1½ liter water
 • 600 gram suiker
limoncello

Lees ook Pompoen inmaken in zuur

Zelf limoncello maken - stappenplan

Het maken van limoncello is een eenvoudig, maar geduldig proces. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Spoel de citroenen af en schil ze met een dunschiller. Let op: schil alleen het gele deel van de schil, niet het witte deel, omdat dit de limoncello bitter kan maken.
 2. Doe alle schillen in een weckpot en voeg hier de alcohol aan toe.
 3. Sluit de weckpot af en bewaar hem op een koele, donkere plek. Schud de pot drie keer per week gedurende vier weken. Hierdoor kunnen de etherische oliën van de citroenschillen beter in de alcohol trekken.
 4. Na vier weken zeef je de schillen eruit.
 5. Meng op laag vuur het water en de suiker tot de suiker is opgelost, laat dit even goed afkoelen.
 6. Giet daarna het afgekoelde suikerwater bij het alcoholmengsel en je zult zien dat de limoncello direct prachtig pastelgeel wordt.
 7. Roer alles even goed door en verdeel vervolgens over glazen flessen. Sluit ze goed af en bewaar de limoncello in de vriezer.
Lees ook:  9 manieren om koffiedik te gebruiken

Tips voor het maken van de beste limoncello

Een tip bij het maken van limoncello is om ervoor te zorgen dat je geen wit van de citroenschil meeneemt, omdat dit kan zorgen voor een bittere smaak. En onthoud, het is belangrijk om alcohol te gebruiken die geschikt is voor consumptie. Gedenatureerde alcohol heeft wel een vergelijkbaar alcoholpercentage, maar deze is giftig en zeker niet geschikt om te gebruiken voor consumptie.

Geniet van je zelfgemaakte limoncello

Of je nu een frisse aperitief nodig hebt voor een zomerse avond, of op zoek bent naar een uniek zelfgemaakt cadeau voor een speciale gelegenheid, zelfgemaakte limoncello is altijd een goede keuze. Probeer dit recept en geniet van de heerlijke smaak van zelfgemaakte limoncello.

Lees ook: zelf mede / honingwijn maken (recept)

© Doepserleven - 2024