Zelf muesli maken – zonder olie & geraffineerde suiker

26 oktober 2022
324
muesli maken

Zelf muesli maken is makkelijker dan je denkt! Lekker als gezond ontbijt, als tussendoortje of zelfs als toetje. Het is zoet, nootachtig en vol knapperige stukjes - gewoon heerlijk! Zelfgemaakte muesli is niet alleen gemakkelijk te maken, maar het is ook goedkoper en lekkerder dan in de winkel gekochte soorten die vaak behoorlijk prijzig zijn.

Het spreekt ook voor zich dat je door het zelf te maken veel gezonder kunt zijn.

Mijn versie die geen olie en geraffineerde suiker bevat, zal je helpen dat te bereiken!

Zelf muesli maken – Wat heb je nodig?

  • Haver - Zorg ervoor dat je grove gebruikt die niet zoveel zijn verwerkt als havermoutpap en veel beter zijn voor muesli en om die heerlijke en stevige stukjes te krijgen!
  • Noten - Ik gebruik hier meestal gemengde noten omdat we van afwisseling houden, maar het is helemaal aan jou. Gebruik je favoriete.
  • Als je allergisch bent voor noten, laat dan gewoon de noten weg en verhoog de hoeveelheid en variatie aan zaden die je gebruikt.
  • Zaden - Pompoen- en zonnebloempitten zijn onze favoriete zaden, maar voel je vrij om lijnzaad, sesamzaad en misschien ook hennepzaad toe te voegen als je dat wilt.
  • Gedroogd fruit - Kies het gedroogde fruit dat je lekker vindt. Wij gaan meestal voor rozijnen, veenbessen en abrikozen.
  • Gedroogde kokosnoot - Ik ben dol op kokos en eet het graag in mijn muesli. Je kunt in plaats daarvan kokoschips gebruiken, maar zorg ervoor dat je ze alleen de laatste 10 minuten aan de bakplaat met muesli toevoegt, omdat ze zo gemakkelijk verbranden. Je kunt het ook weglaten als je geen fan bent.
  • Dadels - Natuurlijke zoetstof. Medjoul dadels zijn verreweg de beste, maar alle dadels zijn voldoende. Zorg ervoor dat je pitten uit je dadels verwijdert of ontpit als je kunt.
  • Tahini - Deze heerlijke sesampasta uit het Midden-Oosten werkt als een lijm die helpt bij het bereiken van die lekkere vlokken.
Lees ook:  In 6 Stappen zelf tofu maken met Epsom zout!
zelf muesli maken

Zelf muesli maken

Begin met het ontpitten van de dadels en bedek ze met 60 ml (¼ kopje) vers gekookt water. Laat ze 5-10 minuten in water liggen om zacht te worden.

Hak ondertussen de gemengde noten naar wens, maak ze zo fijn of laat ze zo grof als je wilt.

Gebruik een keukenmachine, blender of zelfs staafmixer om de geweekte dadels (inclusief weekwater) en tahini samen te mengen tot je een gladde pasta krijgt.

Meng in een grote kom de jumbohaver, zonnebloempitten, pompoenpitten en gehakte noten.

Voeg vervolgens de gedroogde kokosnoot en een snufje zout (indien gebruikt) toe en meng ze erdoor.

Giet de dadel en de tahinpasta over het haver- en notenmengsel en roer tot alles goed gemengd is. Misschien moet je hier je handen vuil maken, want het is misschien gemakkelijker dan een lepel te gebruiken.

Verwarm de oven voor op 150C/gasstand 2 en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

Leg de muesli op de voorbereide bakplaat en verdeel het gelijkmatig.

Bak je muesli 30 minuten in de voorverwarmde oven en haal hem er elke 10 minuten uit om hem een ​​mix te geven met een spatel om gelijkmatig bakken te garanderen.

Als de 30 minuten voorbij zijn, haal je de bakplaat uit de oven en laat je het 20 minuten staan ​​voordat je gedroogd fruit toevoegt.

Terwijl je wacht tot de muesli is afgekoeld, hak je indien nodig het gedroogde fruit dat je gebruikt fijn.

Meng gedroogd fruit met licht afgekoelde muesli en laat het op de bakplaat volledig afkoelen. Laat je niet verleiden om het in een pot te doen als het nog warm is, want dan wordt het drassig.

Lees ook:  Snel en makkelijk recept voor je eigen broodjes

Breng je zelfgemaakte muesli, zodra deze koud is, over in een glazen pot of plastic bak en bewaar deze maximaal 1 maand.

Lees ook Zelf kombucha maken

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023