zelf tandpasta maken

Je tanden poets je elke dag en dat doen we veelal met tandpasta uit tubes, maar hoe fijn is het als je zelf je eigen tandpasta kan maken. Zo weet je precies wat er in je tandpasta zit en bespaar je ook nog eens plastic.

Je merkt dat bedrijven tandpasta voorzien van veel troep en dingen die onnodig zijn. Zo wordt er ook bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zoetstof. Dan smaakt het lekkerder en koop je de tandpasta sneller weer.

Zelf tandpasta maken - wat heb je nodig?

Zelf tandpasta maken is niet zo moeilijk. Je hebt maar een paar dingen nodig:

Zelf tandpasta maken

Als je alle ingrediënten hebt, is het maken van je eigen tandpasta makkelijk! Begin met de kokosolie en de baking soda. Zorg dat de kokosolie wat zachter is, dit kan door het bijvoorbeeld in een bakje met warm water te zetten. Nu kan je de baking soda er gemakkelijk doorheen mengen.

Voeg daarna de druppels etherische olie toe en eventueel de xylitol. Laat het geheel daarna afkoelen en je kan het een glazenpotje doen.

Het gebruiken van je eigen tandpasta is gemakkelijk. Haal met een lepeltje of spateltje wat uit het potje en doe het op de tandenborstel. En nu maar fris poetsen!

Je kunt als je klaar bent nog even met de ‘olie’ spoelen / gorgelen. Dit heet ook wel oilpulling en betekent dat de olie overal komt en de rotzooi met zich meeneemt. Let op met het wegspoelen, want de olie is vloeibaar in je mond, maar met koud water verhard het weer. Dat betekent dus even met wat warm water wegspoelen. Of het zelfs apart wegspoelen en in je compost gebruiken.

Lees ook:  Je energielabel verbeteren

Waarom je zelf tandpasta maken?

Zelf tandpasta maken is belangrijk als je zelfvoorzienend wilt leven, maar ook voor elk ander is het goed om bij bepaalde dingen stil te staan. Want reguliere tandpasta bevat best wat vieze stofjes, waaronder fluoride.

Er staan verschillende dingen op internet, fluoride slecht, fluoride goed. De Nederlandse tandartspraktijken zeggen dat het goed is tegen gaatjes. Maar te hoge blootstellingen bij kinderen kan weer leiden tot fluorose. Een aandoening die witte of bruine vlekken achterlaten op de tanden. Dat kan gebeuren als je het teveel neemt, of afslikt.

Sinds 2009 is het zelfs zo dat er een waarschuwingstekst is opgesteld bij tandpasta voor kinderen.

Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt

Er is ook veel te lezen over bijwerkingen van fluoride, het is giftig en is kankerverwekkend. Ook is het zelfs in de jaren 60 toegevoegd aan het drinkwater om zo gaatjes te voorkomen, maar niemand had een keuze of ze het wel of niet wilde. Het is dus heel lastig om te zeggen wat de bijeffecten zijn. Er zijn onderzoeken dat het wel helpt tegen gaatjes, maar de vraag is niet beantwoord of het schadelijk is. Volgens onderzoek zou het pas zijn als je 3 tot 5 gram tandpasta zou inslikken per kilogram lichaamsgewichtig. Dat doet natuurlijk niemand. Maar het neemt niet weg dat het er wel in zit en het een bepaald effect kan hebben op je gezondheid als je het dagelijks over een langere periode inneemt.

Lees ook:  zelf dennen hoestsiroop maken

Doe zeker even goed je eigen onderzoek naar fluoride en vraag je af of het gezond is of dat er misschien een alternatief is. Wij maken lekker onze eigen tandpasta, dat scheelt weer geld, is ook nog eens eenvoudig en draagt bij aan onze weg naar een zelfvoorzienend leven.

Lees ook Wat is zelfvoorzienend leven? En hoe begin je er mee

Bekijk andere artikels over fluoride:

https://www.allesvoorjetanden.nl/blogs/blog/fluoride-niet-zo-onschuldig-als-het-lijkt/
https://gezondnu.nl/gezondheid/is-fluoride-schadelijk-voor-je-gezondheid/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023