voedsel invriezen zonder plastic 5 manieren

21 februari 2022
1314
voedsel invriezen plasticvrij

Invriezen zonder plastic - Het bewaren van voedsel in de vriezer is een van de gemakkelijkste manieren om de houdbaarheid te verlengen. Het maakt niet uit of je de vriezer gebruikt om de oogst van je moestuin op te slaan, het bewaren van restjes of gehele bereide maaltijden, het bespaart je veel tijd en geld. Maar wat als je ook werkt aan een groener huishouden? Bekijk deze ideeën voor het invriezen van voedsel zonder plastic.

5 manieren - voedsel invriezen zonder plastic

Plastic was altijd het meest gebruikte materiaal om eten mee in te vriezen. Maar nu we hebben ontdekt dat BPA (bisfenol-A) bepaalde gezondheidsrisico's met zich meebrengt (en nu, oeps! de vervanger ervan, BPS, kan zelfs nog schadelijker zijn!) zijn veel mensen op zoek naar BPA-vrije alternatieven.

Bovendien hoef je je niet alleen zorgen te maken over giftige chemicaliën als je voedsel in plastic bewaart. Je kunt plasticfolie meestal maar één keer gebruiken en daarna moet je het weggooien. Zelfs plastic zakken en plastic containers gaan niet eeuwig mee. Ze zijn allemaal onmogelijk te recyclen, dus ze eindigen opgestapeld op de vuilstort.

Wanneer je al deze zaken combineert, wordt al snel duidelijk hoe belangrijk het is om het gebruik van plastic te verminderen en over te gaan op milieuvriendelijke alternatieven voor plastic.

plastic vrij invriezen

1. Glas gebruiken om eten in te vriezen

Veel mensen denken dat je glas niet kunt invriezen, maar in de vriezer doet het het eigenlijk prima. De truc is om dik glas te gebruiken dat bestand is tegen uitzetting.

De volgende keer dat je augurken, notenboter of pastasaus in een dikke pot krijgt, was deze dan gewoon uit en hergebruik deze om voedsel zonder plastic in te vriezen. Dit is een geweldige manier om met een beperkt budget geen afval te verspillen en de potten te krijgen die je nodig hebt voor het bewaren van voedsel.

Lees ook:  Het belang van met elkaar delen bij een duurzaam leven

Als je vloeistoffen, zoals soepen, stoofschotels, bouillons of sauzen, invriest, wil je ook aan de bovenkant minstens een centimeter ruimte laten om de inhoud ruimte te geven om uit te zetten.

Je kunt voedsel ook invriezen in glazen bewaarbakjes. Het is vaak moeilijk om glazen opslagcontainers te vinden die geen plastic deksels gebruiken. We gebruiken deze glazen vershoudbakjes en zorgen ervoor dat we ze niet tot de bovenkant vullen. Dit zorgt ervoor dat net als de glazen potten, voldoende ruimte over in de container voor uitzetting.

Je kunt deze glazen bewaarbakjes voor babyvoeding zelfs gebruiken om puree of babyvoeding die je maakt veilig in te vriezen.

Lees ook 10 tips om meer duurzaam te koken en eten

invriezen zonder plastic

2. Bijenwas wraps

Bijenwas wraps is een uitstekend alternatief voor plasticfolie voor eenmalig gebruik.

Je kunt bijenwas wraps maximaal een maand invriezen. Als je het uit de vriezer haalt, zorg er dan voor dat je het langzaam uitpakt. De was in de wikkel bevriest en als je er te hard aan trekt, kan deze barsten.

zonder plastic invriezen

3. Eten invriezen in roestvrij staal

Roestvrij staal is een uitstekende optie voor het invriezen van voedsel zonder plastic. Je kunt de roestvrijstalen bakjes direct in de vriezer plakken en je hoeft je geen zorgen te maken over vriesbrand of vreemde smaken op je eten.

Bovendien kun je de roestvrijstalen container eenvoudig in warm water steken om je eten snel te ontdooien.

Hoewel roestvrij staal niet breekt zoals glas, kan uitzettend voedsel druk uitoefenen op het metaal, waardoor het uitpuilt of kromtrekt.

Lees ook:  Gas duur? 10 manieren om de gasrekening te verlagen.

Het is dus altijd een goed idee om wat ruimte aan de bovenkant over te laten.

invriezen plasticvrij

4. Siliconen vriezerzakken

Siliconen vriezerzakken zijn een ander fantastisch alternatief voor plastic vriezerzakken.

Deze herbruikbare vriezerzakken zijn een andere fantastische optie. Ze zijn er in verschillende maten. Ze zijn ook zeer betaalbaar, wat ze ideaal maakt als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie.

De opbergtas is gemaakt van composietmateriaal van polyethyleen van voedingskwaliteit, dat licht en duurzaam, veilig en niet-toxisch, corrosiebestendig, bestand tegen hoge temperaturen, hoge sterkte, gemakkelijk schoon te maken en herbruikbaar is.

voedsel invriezen plasticvrij

5. IJsbakjes/Muffinvormpjes

Probeer je kleinere porties zoals geportioneerde babyvoeding, puree, pasta's, sauzen of zelfgemaakte bouillonblokjes in te vriezen? Vries ze dan in een muffinvorm of een ijsblokjesvorm.

Je kunt je eten in de bakjes laten staan, of als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze eruit halen en in een andere bak doen of inpakken voor langdurige opslag.

Omdat het hele punt is om voedsel zonder plastic in te vriezen, gebruik die dunne plastic ijsblokjesbakjes natuurlijk niet. Kies in plaats daarvan voor siliconen ijsblokjesbakjes of roestvrijstalen ijsblokjesbakjes.

Tips bij het invriezen van voedsel zonder plastic

Er zijn een aantal containers die goed werken om voedsel zonder plastic in te bewaren, maar laten we eerst over tactieken praten. Je wilt dat het invriezen van je voedsel jouw leven gemakkelijker maakt, niet omslachtiger!

 • Bevries individuele porties.
  Verdeel restjes in porties.
 • Vries in afgemeten hoeveelheden in.
  Meet de exacte hoeveelheid pompoenpuree af die je in je favoriete recept gebruikt. Als het tijd is om te koken, kun je precies halen wat je nodig hebt.
 • Vries items in voordat je ze naar de vriezer stuurt.
  Verspreid kleine items zoals bessen en avocadobrokken op een bakplaat. Bevries tot het stevig is en breng het dan over naar een diepvriescontainer. Zo voorkom je dat ze vastvriezen tot een vaste massa, waardoor je gemakkelijk grijpt wat je nodig hebt in plaats van een stevig stuk bevroren voedsel te moeten pakken.
 • Markeer voedingsmiddelen met de datum waarop je ze in de vriezer bewaart.
  Gebruik de vuistregel ‘first in, first out’. Kies het voedsel dat het langst in de vriezer heeft gelegen wanneer je beslist wat je gaat maken voor het avondeten.

Lees ook Een duurzaam leven

2 comments on “voedsel invriezen zonder plastic 5 manieren”

 1. Heey Maria,
  Dat is een goede! Wij gaan het eens proberen, maar er komt natuurlijk gemakkelijker lucht bij dan bij bakjes. Dus voor bessen zou het misschien wel kunnen? We gaan het testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024