Een duurzaam leven

19 januari 2022
611
duurzaam leven

& 25+ ultieme ideeën om duurzaam te leven

Een duurzaam leven is een van de meest populaire levensstijlkeuzes van het afgelopen decennium en zal hopelijk de komende jaren onze tweede natuur worden. Terwijl we overgaan van gemakzuchtig en snelle mode naar een leven van milieubewuste keuzes, zal duurzaamheid in bijna al onze dagelijkse beslissingen blijven doordringen.

Duurzaamheid komt in vele vormen en heeft veel voordelen, maar heb je je ooit afgevraagd wat het betekent om duurzaam te leven? Lees verder om te leren hoe duurzaam leven eruit ziet en hoe je dit in je eigen leven kunt bereiken.

Wat is duurzaam leven?

Een duurzaam leven wordt bereikt, door keuzes te maken die gericht zijn op het verminderen van onze individuele en collectieve milieu-impact, door positieve veranderingen aan te brengen om klimaatverandering te compenseren en milieuschade te verminderen.

Het is een manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de hulpbronnen van de aarde beter te gebruiken om de milieuschade die door onze levensstijlkeuzes kan worden veroorzaakt, tot een minimum te beperken.

Duurzaamheid betekent vandaag keuzes maken die een positieve impact hebben op de planeet van morgen. Het betekent denken aan de behoeften van toekomstige generaties door ervoor te zorgen dat zij een veilige en gezonde planeet zullen erven om op te leven en te bloeien.

Soms kan dat betekenen dat je er niet voor kiest om een ​​product te consumeren dat is gemaakt met praktijken die duurzaamheid niet bevorderen, en soms betekent het dat je moet veranderen hoe je dingen doet, zodat je een meer actief onderdeel wordt van de levenscyclus.

We weten allemaal dat klimaatverandering, opwarming van de aarde, aantasting van de ozonlaag en uitputting van hulpbronnen reëel zijn en dat hun impact op het leven van mensen en dieren verwoestend kan zijn. Het is een kans voor mensen om maatregelen te nemen voor duurzaam leven die hen kunnen helpen om hun ecologische voetafdruk of impact op het milieu te verminderen door hun levensstijl te veranderen.

Lees ook 10 duurzame alternatieve voor je dagelijkse dingen 

duurzaam leven

25+ ultieme ideeën om duurzaam te leven

Wil je beginnen met duurzaam leven? Het is makkelijker dan je denkt. Hoewel er verschillende manieren zijn om duurzaam te leven en te beoefenen, zijn hier 25+ snelle en gemakkelijke ideeën om een ​​duurzaam leven te leiden.

1. Word lid van een gemeenschappelijke tuin

Het gaat niet alleen om het verbouwen van je eigen voedsel, lid zijn van een gemeenschappelijke tuin helpt om duurzaam leven in jouw omgeving te bevorderen. Tuinen creëren groene ruimtes en het tuinafval kan worden gecomposteerd en teruggevoerd om een ​​gezonde bodem te ondersteunen.

Groene ruimtes zijn niet alleen belangrijk voor je humeur; in stedelijke gebieden kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het compenseren van de CO2-uitstoot.

2. Oefen minimalisme

Minimalisme betekent niet leven zonder iets, het betekent dat je ervoor zorgt dat alles wat je bezit en gebruikt tot het maximale doel wordt benut.

Dit betekent ook afvalstoffen. Met een minimalistische levensstijl zal je meer recyclen en meer bewust zijn van de items waarvan je de productie ondersteunt, zodat duurzaamheid wordt benadrukt.

3. Verander de lichten in je huis

Door de verlichting in jouw huis te veranderen van traditionele gloeilampen naar spaarlampen, door gebruik te maken van dakramen en meer natuurlijk licht, verminder jij jouw vraag naar energiebronnen aanzienlijk. Het gebruik van duurzame, energiezuinige lichtbronnen vermindert ook de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt.

4. Word efficiënter met jouw boodschappen

Je hoeft geen hybride te kopen om jouw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Door ervoor te kiezen efficiënter te worden met jouw boodschappen, kan jij een systeem van duurzaam leven creëren dat is gebaseerd op het verminderen van het aantal natuurlijke hulpbronnen dat jij verbruikt.

Lees ook:  Zelf kalkverf maken

5. Gebruik natuurlijke reinigingsmiddelen

Neem ongeveer een uur de tijd om enkele zelfgemaakte opties voor natuurlijke reinigingsmiddelen te onderzoeken. Azijn en water kunnen de meeste oppervlakken reinigen en de saponinen uit quinoa is een natuurlijk wasmiddel.

Door natuurlijke reinigingsmiddelen te gebruiken, verminder je de hoeveelheid plastic verpakkingen die wordt gemaakt en het aantal chemicaliën dat in het watersysteem wordt geïntroduceerd.

Lees ook maak je eigen schoonmaakmiddelen

6. Besteed meer tijd aan het lezen en spelen van spelletjes

Je vraagt ​​je vast af hoe dit een onderdeel kan zijn van duurzaam leven? Spelen, lezen of zingen heeft geen energie nodig. Door jouw afhankelijkheid van amusementsvormen die energie en natuurlijke hulpbronnen vereisen te verminderen, kan jij helpen de vraag te verminderen en deze te belasten.

7. Probeer een natuurlijker slaapschema te krijgen

Een natuurlijk slaapschema krijgen betekent meer afgestemd raken op het natuurlijke licht van de dag. Dit is niet alleen beter voor jouw gezondheid, maar het zal ook de hoeveelheid stroom die jij verbruikt terwijl je wakker bent gaan verminderen.

8. Verminderen, hergebruiken en recyclen

Verminder jouw behoefte om nieuwe producten te kopen. Als er minder afval is, hoeft er ook minder te worden gerecycled of hergebruikt. Leer items opnieuw te gebruiken, of ze opnieuw te gebruiken voor ander gebruik dan waarvoor ze bedoeld zijn.

Recycle oude glazen flessen of aluminium blikjes. Houd thuis een prullenbak en probeer meer naar het recyclingstation te gaan dan naar de vuilstort.

Lees ook verminder je afval, refuse, re use, recycle!

9. Lopen, fietsen of carpoolen naar het werk

Hoe minder persoonlijk gebruik van jouw auto, hoe meer jij en het milieu er baat bij hebben. Duurzaam leven bevordert niet alleen duurzaamheid door vervuiling en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen; wandelen of fietsen naar het werk zal ook jouw gezondheid verbeteren en de druk op de openbare gezondheidszorg verminderen.

Zelfs carpoolen draagt ​​bij aan duurzaamheid, omdat het kan zorgen voor een grotere sociale uitlaatklep die de kwaliteit van leven kan verbeteren. De wetenschap heeft ontdekt dat er een direct verband bestaat tussen jouw kwaliteit van leven en de duurzaamheid van het leven dat jij kiest te leiden.

10. Koppel het apparaat los wanneer het niet in gebruik is

De meeste elektronische apparaten blijven elektriciteit verbruiken, zelfs als ze uit zijn. Om het energieverbruik te verminderen, trek je gewoon aan de stekker wanneer je hem niet gebruikt. Het zal je helpen om energie te besparen en jouw maandelijkse elektriciteitsrekening te verlagen.

 11. Koop een huis van de juiste grootte

Mensen die bewust een duurzaam leven leiden, leiden hun leven op een manier die in overeenstemming is met duurzaamheid. Een van de vele manieren die duurzaamheid bevorderen, is het kopen van een kleiner huis dat minder energie gaat verbruiken in vergelijking met een groot huis. Je gaat ook minder uitgeven aan verlichting, meubels en algemene inrichting

Je kunt zelfs artikelen kopen in kringloopwinkels en ze opnieuw doneren wanneer ze niet langer nodig zijn. Maak gebruik van groene ideeën en technieken voor het bouwen van huizen tijdens het bouwen van een nieuw huis.

12. Gebruik zoveel mogelijk daglicht

Zonlicht is gratis en kost niets. Door overdag zonlicht te gebruiken, verminder jij de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen om elektriciteit te produceren, en jouw lampen en TL-lampen gaan langer mee.

Lees ook:  Foerageren, wildpluk tips - 5 gemakkelijke wildpluk planten

13. Stop ongewenste e-mail

Bespaar natuurlijke hulpbronnen door je af te melden voor miljarden ongewenste mailings en vereenvoudig jouw leven. Verschillende sites bieden een gratis service om je af te melden voor catalogi, coupons, creditcardaanbiedingen, telefoonboeken, circulaires en meer. Het helpt je om rommel te verminderen, privacy te beschermen en het milieu te sparen.

14. Oefen met het houden van een "nul-energiebalans"-budget

Een energieneutraal budget betekent dat wat je binnenkrijgt, je ook teruggeeft. Het is echt de kern van al het duurzame leven. Als je oefent met het aanhouden van een budget zonder energiebalans, zal je verbaasd zijn hoe jouw consumptiegewoonten zullen veranderen en jouw afdruk op de wereld zullen verminderen.

15. Verander je was gewoonten

Deze is belangrijk om duurzaam te leven. We wassen alles te veel.

Niet alleen heeft de wetenschap ontdekt dat onze overmatige nadruk op schoon zijn onze natuurlijke immuun weerstand tegen ziekten heeft verminderd (waarvoor blootstelling aan bacteriën nodig is om zich te ontwikkelen), maar elke persoon verspilt enorme hoeveelheden water wanneer ze baden, afwassen of de was doen.

Oefen met het nemen van korte en lange douches, afwassen in een gootsteen met water en vervolgens afspoelen en minder wasgoed doen.

Lees ook Hoe kun je water besparen? Van toilet tot moestuin!

16. Kies voor duurzame energie

Kiezen voor duurzame energie in plaats van fossiele brandstoffen is een geweldige manier om klimaatverandering te stoppen en jouw steentje bij te dragen om dingen te laten gebeuren. Installeer zonnepanelen voor het verwarmen van water op zonne-energie.

Verken de mogelijkheden om belastingkrediet van de overheid te krijgen. Praat met jouw nutsbedrijf of er een manier is om schone stroom aan het net toe te voegen om jouw ecologische voetafdruk te compenseren.

Lees ook Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

 17. Koop producten met minder verpakking

Wanneer je boodschappen gaat doen, koop dan altijd producten met minder verpakking. De overtollige verpakking van de spullen gaat in je vuilnisbak en van daaruit gaat het in de meeste gevallen naar de vuilstort. Het vervuilt niet alleen het milieu verder, maar heeft ook ernstige gezondheidseffecten voor mens en dier.

18. Gooi het plastic weg

Kunststof gaat nooit weg. Het duurt miljoenen jaren voordat plastic is afgebroken. Plastic is te vinden in de oppervlakten van de oceaan. Het heeft een slechte invloed op het leven in zee. Elk jaar worden een groot aantal zoogdieren, zeehonden, zeevogels gedood nadat ze plastic hebben ingenomen of erin verstrikt zijn geraakt.

Het is tijd voor ons allemaal om over te schakelen op herbruikbare tassen wanneer we winkelen en plastic waterflessen voor eenmalig gebruik weggooien.

Lees ook  Hoe winkel je duurzaam? 6 tips!

19. Sla items voor eenmalig gebruik over

In ons dagelijks leven komen we items voor eenmalig gebruik tegen. Artikelen voor eenmalig gebruik zoals plastic rietjes, toiletpapier, papieren handdoeken, plastic boodschappentassen, plastic bestek zijn een grote vloek voor ons milieu. Je kan misschien niet alle items verwijderen, maar jij kunt zeker het gebruik van sommige van deze items verminderen.

20. Vervang alle mogelijke disposables

Identificeer wegwerpproducten die kunnen worden vervangen door herbruikbare. De lijst bevat handdoeken, boodschappentassen, scheermessen, kopjes, borden, voedselopslag, luiers, batterijen, schrijfpennen, inktpatronen, koffiefilters, oven- of airconditionerfilters, enz.

Neem een kijkje in onze webshop voor inspiratie!

Jij kunt waar mogelijk refurbished, lokale of gebruikte producten kopen.

Lees ook:  Zelf kaarsen maken

21. Draag je eigen herbruikbare boodschappentassen

Wanneer je naar een lokale markt of een nabijgelegen winkelcentrum gaat om te winkelen, neem dan altijd jouw herbruikbare boodschappentassen mee. Het is nooit een schande om een ​​herbruikbare tas bij je te hebben. In plaats daarvan laat het zien hoeveel je om het milieu geeft en hoe graag jij een duurzaam leven wilt leiden.

22. Gebruik duurzame technologieën

Maak gebruik van oplaadbare batterijen. Stap over op een duurzame zoekmachine als Ecosia. Ze draaien 100% op hernieuwbare energie en gebruiken een deel van hun winst om bomen te planten.

Gebruik opladers voor zonne-energie. Doneer je oude apparaten aan arme kinderen. Gooi jouw elektronische items in bij plaatselijke afvalrecyclingprogramma's.

23. Neem een “​​eco-sabbat” in acht

Een enkele dag of middag of minstens een uur per week, bepaal je eigen tijd en gun jezelf en de planeet een pauze. Koop in die periode niets, gebruik geen machines, schakel geen elektrische apparaten, kook niet, neem de telefoon niet op, gebruik geen middelen.

Elk uur in een week vermindert jouw CO2-uitstoot met 0,6 procent per jaar. Als jij vier uur per week uitschakelt, is dat 2,4 procent, en voor een hele dag is de impact van elke week 14,4 procent per jaar.

24. Deel met vrienden of leen

Dingen zoals boeken, tijdschriften, films, games en kranten kunnen gemakkelijk worden gedeeld tussen vrienden en buren. Op dezelfde manier, als je iets tijdelijk nodig hebt, vraag dan of een vriend of buurman het je wil lenen. Delen en lenen kunnen gemakkelijk naast elkaar gaan.

25. Heb een boomvrij huis

Vervang papieren servetten door stoffen servetten/handdoeken. Je kunt zelfs je oude T-shirts gebruiken, zoals handdoeken, servetten, dweilen, stofdoeken en nog veel meer opties die je nodig hebt. Gewoon wassen en hergebruiken.

Installeer een bidet en vul aan met bleekvrij, 100% gerecycled toiletpapier.

Hergebruik enveloppen, wikkels, de voorkant van cadeaubonnen of ansichtkaarten en alle andere papieren materialen die jij ontvangt en gebruik ze als een notitieblok of berichtenboek om aantekeningen te maken of om een ​​bericht achter te laten, een boodschappenlijstje te maken of jouw kaarten te maken.

Schakel over naar een digitale organizer voor het bijhouden van to do's en boodschappenlijstjes of gebruik handgeschept papier.

Lees boeken, tijdschriften en kranten uit de plaatselijke bibliotheek of online (velen hebben e-mailnieuwsbrieven).

Print documenten op papier dat een keer gebruikt is, dubbelzijdig of op bleekvrij gerecycled papier.

26. Verbouwen met enkele keuzes voor groen bouwen

Er zijn enkele milieuvriendelijke vloermaterialen zoals strobaal, bamboe, echt (natuurlijk) linoleum, eerder gebruikt hout (vintage of houtwerk) en zelfs cob.

Andere manieren zijn eco-cement, energiezuinige ramen, groene isolatie, waterverwarmer op zonne-energie, energy star-apparaten en toiletten met een laag debiet.

Lees ook Duurzaam huis bouwen

27. Maak er zelf een

Tegenwoordig is DIY erg populair op internet. Maak er gebruik van. Maak je eigen niet-giftige zelfgemaakte schoonmaakproducten, natuurlijke lichaamsproducten, producten voor persoonlijke verzorging en andere gebruiksproducten.

Lees ook zelf zeep maken

28. Eindelijk je eten

"De wereld produceert het verkeerde soort voedsel, door een proces waardoor miljoenen mensen landloos, dakloos en zonder geld zijn en niet in staat zijn zichzelf te voeden." -Anita Roddick.

Een veganistisch dieet is een krachtige manier om je gezondheid te verbeteren, ervoor te zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft en om ons milieu te beschermen. Schakel daarom over op een diervrij dieet.

Vee is een van de grootste bronnen van broeikasgassen en is goed voor 18% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, gemeten in CO2-equivalenten.

Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024