9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem

3 juni 2022
1740
onkruid bodem klaver

Wat onkruid zegt over de bodem - We weten al dat onkruid ontzettend nuttig is voor de biodiversiteit en veel planten zijn eetbaar en hebben geneeskracht. Maar wat zegt het nou eigenlijk over de bodem als een onkruid ineens de hele tuin doorwoekerd? In deze blog gaan we het hebben over wat veel voorkomende onkruid planten zeggen over de bodem.

Onkruid is namelijk niet het probleem, je moet het eerder zien als symptomen van verstoringen in de bodem. Dat wil zeggen dat de grond een gebrek of te veel aan voedingsstoffen heeft waardoor een bepaalde planten soort, ofwel onkruid kan gedijen. Moeder natuur zet deze plant dan in om de schade te herstellen.

Als we dus onkruid leren lezen kunnen we zelfs onbekende landschappen beoordelen en de oorzaken van de problemen binnen dat ecosysteem herkennen. We kunnen ook de bodem stabiliseren en verbeteren door te weten wat de bodem nodig heeft. Ook al heeft ieder landschap en bodemtypen zijn eigen specifieke planten, zijn er toch enkele basisideeën die ons kunnen helpen om onze bodem te lezen door middel van onkruid.

Wat onkruid zegt over de bodem

1. Weegbree in de tuin? Dit zegt het over je bodem!

Weegbree wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt om een kompres te maken tegen insectenbeten of huiduitslag. Maar deze nuttige plant kan ongevraagd je hele gazon overnemen.

De aanwezigheid van weegbree duidt op een bodem met een lage vruchtbaarheid en een hoge zuurgraad. Weegbree groeit ook goed in slecht doorlatende en compacte grond.

wat onkruid zegt over de bodem

2. Paardenbloem in de tuin vertelt dit over je grond

9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem

Paardenbloem, een krachtig medicijn die bijna overal kan groeien. De paardenbloem houdt van een zure en compacte grond, maar de aanwezigheid van paardenbloem kan ook wijzen op een calcium tekort of te veel aan kalium.

Haal de paardenbloem vooral niet weg! De dikke penwortel van de paardenbloem helpt namelijk de bodem te beluchten en calcium naar de oppervlakte te brengen.

3. Vogelmuur in de tuin? Dan heb je een vruchtbare bodem!

 • Heb je vogelmuur in je tuin? Goed nieuws. Dat betekent dat het zeer vruchtbaar is. Maar deze snel verspreidende medicinale plant kan ook wijzen op slechte drainage, te veel water of een verdichte grond.
9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem

4. Klaver of klaverzuring in de tuin? Dan heeft je bodem hulp nodig!

9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem
 • Als je klaver in de tuin aantreft dan is dit een teken dat je vochtige grond hebt met weinig vruchtbaarheid en weinig stikstof maar veel kalium.

  Bekijk hier hoe jij je Bodemleven kunt verbeteren.

5. Distels in de tuin? Je bodem wordt langzaam beter!

 • Wat onkruid zegt over de bodem als het ineens opduikt - De distel groeit meestal waar de grond verstoord is geworden. Denk aan bermen of weides waar te lang op gegraasd is.
  De distel heeft een dichte penwortel die zelfs in de meeste compacte bodem kan doordringen. De plant sterft nadat hij is gaan zaaien, de vlezige wortel zal ontleden en organisch materiaal en mineralen aan de bodem toevoegen. Er zal ook een aanzienlijk kanaal achterblijven waar de wortel heeft gezeten en hierdoor zal lucht en water dieper in de bodem kunnen doordringen. De ontbindende wortel brengt dus letterlijk leven in de bodem.
9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem

6. Brandnetel in de tuin? Dan heb je een vruchtbare bodem!

9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem
 • Als er brandnetel in je tuin groeit dan is dit een teken van een zeer vruchtbare grond. Je kunt het zien als een compliment. Brandnetels groeien namelijk niet zomaar overal, ze hebben de voorkeur aan bodems met veel voedingsstoffen. Naast dat brandnetel een teken is van een goede bodem, is het ook nog ontzettend nuttig. Met brandnetelgier kun je namelijk voeding aan de planten geven en insectenplagen voorkomen. Daarnaast is brandnetel ook ontzettend gezond!

7. Heermoes in de tuin? Wat onkruid zegt over de bodem

 • Heermoes houdt van natte, maar soms ook droge, zure bodems met een laag zuurstof en voedingsgehalte.
  Heermoes wordt al eeuwenlang als medicijn gebruikt om verschillende kwalen te genezen en om haargroei te stimuleren.
9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem

8. Wat onkruid zegt over de bodem. Boterbloem in de tuin, je grond heeft verbetering nodig!

9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem
 • Boterbloem duidt op een zure en slecht doorlatende bodem.
  Let op! Boterbloem produceert een toxine genaamd protanemonine dat de groei van aangrenzende planten kan onderdrukken. Kruipende boterbloem trekt kalium uit de grond.

9. Melganzenvoet in de tuin? Dan heb je een goede grond!

 • Als je melganzenvoet in de tuin aantreft dan wijst dit op een goede vruchtbare grond. Melganzenvoet is een echt compliment voor je tuin en ook nog eens super gezond.

  De smaak is afhankelijk van de gesteldheid van de bodem, maar je kunt het gemakkelijk proberen in plaats van spinazie.
9 Veel voorkomend onkruid & wat onkruid zegt over de bodem

Nu je weet wat onkruid zegt over de bodem,

lees ook Wildplukken, alles over look-zonder-look + lekker pesto recept

© Doepserleven - 2024