Afgelopen maanden is het, zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, ongelooflijk heet geweest (en hebben we tijdens de verschillende hittegolven zelfs te maken gehad met een watertekort). Om de hete zomermaanden draagbaar te houden, schaffen steeds meer Nederlanders een airconditioning aan voor in hun woning. En wetende dat de opwarming van de aarde een feit is, is dat in de toekomst ook absoluut geen overbodige luxe. Maar wist je dat je met deze koeler je woning ook kan verwarmen? En als je elektriciteitsnetwerk is aangesloten op zonnepanelen is dat ook nog eens hartstikke duurzaam. Hoe dat precies werkt lees je hieronder.
Airco op zonnepanelen
Eerst maar even beginnen bij de basis: want wat doet een airco nou precies? Al lijkt de airco een magiër te zijn (vooral op die eerder genoemde hete zomerdagen), doet het niet eens zoveel geks. Een airco zorgt er namelijk voor dat warme lucht van buiten naar binnen wordt gezogen, om deze vervolgens af te koelen en weer uit te blazen. Het produceert dus zelf geen koude lucht, maar onttrekt de bestaande lucht van zijn warmte. Klinkt best logisch, toch?
Energieverbruik van een airco
Het wordt beweerd dat airco’s energieslurpers zijn, maar is dat ook daadwerkelijk zo? Daar is eigenlijk geen hapklaar antwoord op te geven. Het energieverbruik van een airco verschilt namelijk enorm per type airco en hoeveel het gebruikt wordt. Natuurlijk verbruikt de airco veel energie als het in de zomermaanden full-time op de koudste stand staat te blazen, maar bij normaal gebruik (ofwel niet op de koudste stand) schijnt het verbruik nog wel mee te vallen. Al met al tikt het natuurlijk alsnog aan op de eindrekening, en dat is in deze tijden, met de oplopende energieprijzen, niet altijd even wenselijk. Een goed alternatief hierin is door gebruik te maken van zonnepanelen. Door je eigen stroom op te wekken scheelt je dit op termijn natuurlijk op de rekening. Uiteraard is het verstandig te oriënteren op het verbruik van je airco wanneer je meerdere apparaten op je stroomnetwerk uit zonnepanelen hebt aangesloten.
Verwarmen met een airco
Hoewel de meeste mensen denken aan afkoeling bij een airco, is het dus ook mogelijk je huis te verwarmen met deze apparatuur. Om je verwarming te realiseren met je airconditioningssysteem moet deze wel eerst zijn aangesloten op je elektriciteitsnetwerk. Je airco kan namelijk niet rechtstreeks op je zonnepanelen worden aangesloten. Hiervoor kan je een omvormer gebruiken. Zo kan de opgewekte energie uit de panelen worden omgezet in stroom voor je netwerk, waaraan de airco weer kan worden aangesloten.
Belangrijk is het om een airco aan te schaffen die voor zowel koeling als verwarming geschikt is. Veel mensen zijn niet op de hoogte dat hun airco naast een koelfunctie ook een verwarmfunctie heeft. Daarnaast hebben veel panden een cv-ketel, waardoor de verwarmfunctie van de airco onnodig wordt bestempeld. Toch kan de functie een enorme uitkomst zijn. Buiten dat het snel de temperatuur reguleert kan het enorm duurzaam zijn!
Verwarmen met airco goedkoper dan gas
Maar hoe werkt die functie dan? Nou, precies andersom! Bij de koelfunctie wordt de warme lucht onttrokken uit de buitenlucht. Bij de verwarmingsfunctie wordt in plaats van de warmte, de koelte onttrokken uit de lucht, die weer het pand in gecirculeerd wordt. Omdat dit niet op (fossiele) brandstof wordt gedaan, is dit ook nog eens heel duurzaam. Daarnaast wordt de cv-ketel, die doorgaans op gas loopt, ontzien. Door deze minder te gebruiken, gebruik je dus ook minder gas. Dit kan op termijn dus enorm schelen in de portemonnee.
Hoeveel zonnepanelen heb je voor een airco nodig?
Er bestaan dus meerdere voordelen van het verkoelen en verwarmen van je woning met een airconditioning met zonnepanelen. Maar, hoeveel hiervan heb je er nodig om je huis lekker koel of behaaglijk te houden? Dat antwoord ligt weer iets genuanceerder. Zo ligt het er vooral aan hoe groot de ruimte (of het pand) is wat je wilt gaan verwarmen. Gaat om slechts een kleine ruimte, kan een mobiele airco al voldoen. Deze heeft natuurlijk veel minder stroom nodig dan een airco met meerdere units die een hele woning of kantoorpand moeten voorzien. Als vuistregel kan je aanhouden dat je gemiddeld 11 zonnepanelen nodig hebt om een airco met 4 units draaiende te houden. Deze gebruikt zo’n 3000 kWh per jaar, en kan een gemiddeld huishouden warm en koel houden.
Subsidie voor airco en zonnepanelen
Bedrijven kunnen makkelijk gebruik maken van een subsidie om zonnepanelen te installeren. Particulieren kunnen landelijk niet langer aanspraak doen op een subsidie, maar kunnen wel tegen gunstige voorwaarden hun huis verduurzamen middels de energiebespaarlening. Deze lening kunnen ze met een lage rente en onder goede voorwaarden terugbetalen. De kosten van zonnepanelen worden doorgaans binnen 10 jaar terugverdiend. Daarnaast kunnen ze de btw van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. In sommige gemeenten zijn er overigens ook speciale regelingen te treffen voor particulieren.
Omdat de salderingsregeling wordt afgebouwd, loont het in de toekomst vooral voor je eigen energieopwekking om zonnepanelen te overwegen. De overtollige energie kan je namelijk op termijn niet meer terug verkopen aan het net. Hoe fijn is het dan zelfvoorzienend te kunnen zijn in elektriciteit?
Voordelen en nadelen van verwarmen met airco
Een airconditioning is dus enorm geschikt voor zowel het verkoelen als het verwarmen van je woning of pand. Nog even alle voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen:
- Naast het verwarmen in de winter, koelt een airco in de zomer
- Pand of ruimte is snel op temperatuur met een airco
- Het is goedkoper dan het verwarmen met een cv ketel, welke door gas wordt aangedreven
- Het is duurzamer omdat een airconditioning niet op (fossiele) brandstof, maar op elektriciteit loopt, en al helemaal als deze door zonnepanelen is opgewekt.
Nadelen:
- Alleen de ruimte waarin een airco staat wordt opgewarmd, tenzij je een split-airco aansluit
- Kosten: mits niet aangesloten op een door zonnepanelen-aangedreven elektriciteitsnetwerk kan het veel stroom, dus veel geld kosten
- Niet alle woningen mogen een airco plaatsen vanwege geluidseisen
- Eenmalige investering, wel veel voordelen op lange termijn
Bekijk ook