Bijenwasdoeken - In 5 snelle stappen bijenwasdoeken maken

12 oktober 2022
485
bijenwasdoeken maken

Als je elke dag je eigen lunch inpakt (misschien ook die van je kinderen), kan het lijken alsof je altijd huishoudfolie aan je boodschappenlijstje toevoegt en gebruikte plastic zakjes in de prullenbak gooit. Wegwerpverpakkingen bieden zeker gemak, maar het is niet de meest milieuvriendelijke optie. Gebruik in plaats van deze wegwerp producten bijenwasdoeken: de plooibare hoezen vouwen zich om eten en bedekken kommen met restjes. Spoel de bijenwasdoeken schoon met koud water en milde zeep (heet water laat de bijenwas smelten!) en je kunt ze keer op keer hergebruiken.

Bijenwasdoeken hebben bewezen een prachtig alternatief te zijn voor plasticfolie voor eenmalig gebruik; ze zijn dan ook niet meer uit mijn keuken weg te denken. Het enige nadeel? Bijenwasdoeken kunnen behoorlijk prijzig worden.

En zo merkte ik dat ik me afvroeg over een doe-het-zelf-oplossing. Hoe ingewikkeld kan het zijn om je eigen bijenwasdoeken te maken? Je hoeft alleen maar, wat, bijenwas... en wikkel? Ik was vastbesloten om het uit te zoeken.

Wat zijn bijenwasdoeken?

Bijenwasdoeken zijn gemaakt van een onderliggende stof - meestal katoen - die is bedekt met een laag bijenwas van voedingskwaliteit, hars (een vorm van plantenhars) en soms kokos- of jojoba-olie. Het resultaat is een flexibel maar plakkerig textiel dat kan worden gebruikt als vervanging voor huishoudfolie of aluminiumfolie. Dankzij de wasachtige coating zijn de doeken waterafstotend en toch ademend, waardoor hij perfect is voor het bewaren van voedsel.

Niet alleen is voedselverpakking van bijenwas een geweldige manier om gedag te zeggen tegen wegwerp plastic, ze zijn ook nog eens veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken. Het enige dat nodig is, is de natuurlijke warmte van je handen en het uitoefenen van enige druk om de wrap zacht te maken, die vervolgens gemakkelijk als deksel kan worden gevormd om een ​​bakje af te dekken, om snacks en lunch mee te nemen of om producten te bewaren.

Lees ook:  De 5 beste kruiden thee tegen hoofdpijn

Ter info: Bijenwasdoeken zijn niet luchtdicht en houden zeer bederfelijke producten (zoals rauw vlees) niet vers.

Wij raden aan ze te gebruiken voor voedsel dat je binnen een paar uur of de volgende dag eet, zoals een broodje, een kom pasta of een stuk fruit. Voor blijvende restjes of geurend voedsel zoals kaas, kun je ze waarschijnlijk beter in herbruikbare glazen of plastic bakjes bewaren.

Laten we erin duiken, hier is hoe je je eigen bijenwasdoeken kunt maken met slechts een paar benodigdheden en een oven.

Wat heb je nodig om je eigen bijenwasdoeken te maken?

De volgende items heb je nodig voor het maken van je eigen bijenwasdoeken:

Bijenwaskorrels van cosmetische kwaliteit

Verfkwast

• 100% katoenen stof

• Schaar of kartelschaar

• Borstel

Perkament

• Bakplaat

• Hanger (optioneel)

• Bindclips of wasknijpers (optioneel)

• Liniaal (optioneel)

Sommige tutorials vragen om jojoba-olie of dennenhars in poedervorm, maar we ontdekten dat deze duurdere ingrediënten in onze tests geen grote voordelen opleverden.

In 5 stappen je eigen bijenwasdoeken maken

bijenwas doeken maken

Stap 1: Knip de stof

Verwarm de oven voor op 95 graden of de laagste stand. Knip de stof in maten die op je bakplaat passen. Gebruik voor je lunchpakket een vierkant stuk stof van 35 cm x 35 cm, dit zal de meeste boterhammen wel bedekken. Door een kartelschaar te gebruiken voorkom je dat de kanten gaan rafelen, maar een schaar doet het ook prima.

Stap 2: Plaats de stof op de bakplaat

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de stof erop. Als jouw stof eenzijdig is, plaats je de kant met het patroon naar beneden. Gebruik elke keer dat je een nieuwe bijenwasdoek maakt een nieuw stuk bakpapier.

Lees ook:  Kippen en konijnen samenhouden

Stap 3: Verspreid de bijenwas korrels

Verdeel gelijkmatig een ruime hoeveelheid bijenwaskorrels over de stof. Zorg ervoor dat je ook korrels in de buurt van de randen krijgt.

bijenwasdoeken zelf maken

Stap 4: Smelt en verspreid de bijenwas

Plaats de plaat in de oven voor ongeveer 4-8 minuten. Wanneer de korrels volledig zijn gesmolten, haal je de bak eruit en gebruik je de verfkwast om de was gelijkmatig over de hele stof te verdelen.

OPMERKING: de bijenwas blijft aan de borstel plakken, dus gebruik er een die je kunt weggooien of bewaren om toekomstige bijenwasdoeken te maken.

Stap 5: Laat het drogen

Verwijder met een tang de stof van de bakplaat. Het moet koel aanvoelen na een paar seconden in de lucht te hebben gewapperd. Hang de stof op om te drogen of leg hem op de rugleuning van een stoel met de bijenwaszijde naar boven.

Als de bijenwas eenmaal is uitgehard en niet erg plakkerig is, kun je knopen toevoegen of met de hand in kleine zakjes naaien.

wat zijn bijenwasdoeken

Hoe zorg je voor je bijenwasdoeken?

Was je doeken met de hand in koud water met een mild afwasmiddel. Leg ze op een droogrek of waslijn om te drogen. Vermijd hitte zoals heet water, magnetrons of ovens die ervoor zorgen dat de bijenwas kan smelten, waardoor je doeken kapot gaan.

Hoe bewaar je bijenwasdoeken?

Eenmaal volledig droog, bewaar voedselverpakkingen van bijenwas op een koele plaats uit de buurt van warme apparaten zoals broodroosters, magnetrons en ovens. Ze kunnen worden opgevouwen en opgeborgen in een la, opgehangen of bewaard in een katoenen zak.

Lees ook:  Top 10 Boeken over duurzaam leven

Tip: Bewaar bijenwasdoeken met of in de buurt van je andere bewaarbakjes voor gemakkelijk gebruik.

Kan ik warme gerechten in bijenwasdoeken bewaren?

Nee, het is niet aan te raden. De toepassing van warmte kan de afwerking van de was vervormen of ervoor zorgen dat deze uiteindelijk afbrokkelt van het katoen dat eronder ligt. Het voedsel dat in bijenwasdoeken wordt verpakt, moet daarom op kamertemperatuur zijn, gekoeld of ingevroren.

Lees ook Minimaliseren! 5 tips om je huis te minimaliseren

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023