Bamboe kweken om te eten - 3 lekkere soorten + 5 voordelen

30 januari 2022
1178
bamboe kweken eten

Bamboe kweken om te eten - Afgelopen week gingen we naar de toko om rijst te halen en heel automatisch pakte we ook een stapel met blikjes bamboe scheuten. Bamboe scheuten zijn ook een geweldige bron van eiwitten, mineralen en vezels. Tegelijkertijd bevatten ze weinig vet en suiker en groeit bamboe ook nog eens super snel! Waarom kweken we nog geen bamboe om te eten?

Hierbij kwamen een aantal vragen zoals, welke soorten en hoe verbouw je bamboe om te eten? Op deze vragen en nog veel meer gaan we in dit artikel antwoord geven!

bamboe kweken om te eten

3 lekkere soorten bamboe om te kweken en te eten

Lang niet alle bamboe soorten zijn geschikt om op te eten. Dit zijn een paar lekker soorten bamboe om te kweken en te eten

Phyllostachys parvifolia
Deze snelgroeiende en woekerende bamboe soort met dikke olijfgroene stengels, wordt vaak gekweekt vanwege zijn smaakvolle jonge scheuten. De jonge eetbare scheuten beginnen in mei te groeien en hebben een paarse tot grijsgroene tint.

Phyllostachys Bissetii

Phyllostachys Bissetii heeft een heerlijke smaak dat een beetje lijkt op iets tussen prei en asperge. Deze bamboe soort heeft een compacte groei en kan heel hoog worden, daarom wordt deze vaak gebruikt als haag bamboe. Misschien heb jij deze wel toevallig in de tuin staan? De jonge scheuten komen rond mei/juni tevoorschijn en dan is het tijd om van deze heerlijke lekkernij te genieten.

Phyllostachys atrovaginata ofwel “Green Perfume”

Deze strak opgaande bamboe soort buigt nauwelijks door. Het smaakt heerlijk en geeft een heerlijke geur vrij als je erover wrijft. De geur lijkt een beetje op sandalwood.

bamboe kweken koken

Bamboe kweken om te eten

Bamboe lijkt een tropische plant maar is eigenlijk heel winterhard en heeft weinig verzorging nodig.

 • Plant de stekken ongeveer 2 meter uit elkaar op een schaduwrijke plaats.
 • Voeg genoeg mulch en compost toe voordat je de stekken plant.
 • Geef regelmatig water en stikstofrijke vloeibare plantenvoeding

Om te voorkomen dat de bamboe de hele tuin doorwoekert is het verstandig om ze in grote planten bakken te zetten.

Net als rabarber en asperge kunnen bamboe scheuten ook gebleekt worden. Om dit te doen plaats je in de eerste 2 á 3 dagen dat de scheuten opkomen een omgekeerde emmer over de scheuten en voeg je extra mulch toe. De bamboe scheuten worden dan extra mals en zoet omdat er geen licht bij is geweest en meer vocht behouden is gebleven.

Waarom zou je bamboe eten?

Naast de heerlijke smaak heeft bamboe ook veel gezondheidsvoordelen.

Lees ook:  In 5 stappen een Avocado plant kweken

bamboe eten kweken

5 gezondheidsvoordelen van bamboe scheuten

1. Bamboescheuten kunnen helpen bij het afvallen

Het toevoegen van bamboescheuten aan jouw dieet kan je helpen gewicht te verliezen. Met slechts 41 calorieën per kopje worden ze beschouwd als een zeer caloriearme groente. Bamboescheuten kunnen veel toevoegen aan een maaltijd zonder een aanzienlijk aantal calorieën toe te voegen. Hierdoor kun je je voller voelen zonder dat je extra calorieën binnenkrijgt.

2. Bamboescheuten kunnen je spijsvertering verbeteren

De meeste mensen hebben niet genoeg vezels in de voeding en bamboescheuten kunnen hierbij helpen.

Vezels helpen bij de spijsvertering door de stoelgang te normaliseren, verlagen het risico op darmkanker, helpen het cholesterol te verlagen, helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en helpen je een gezond gewicht te behouden door een gevoel van volheid te geven.

Door je vezelinname te verhogen met bamboe, zie je zeker verbeteringen in je spijsvertering.

3. Bamboescheuten bevatten gezonde Omega-3 vetzuren

Bamboescheuten bevatten niet heel veel vet, maar het vet dat er is, is weldadig.

Het belangrijkste voordeel van het vet in bamboescheuten is dat het omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren bevat. Beide vetzuren zijn essentieel voor een uitgebalanceerd dieet, aangezien het menselijk lichaam ze niet zelf kan produceren.

Omega-3-vetzuren zijn vooral belangrijk omdat ze verband houden met een verbeterde cardiovasculaire gezondheid omdat ze triglyceriden of vet in het bloed kunnen verlagen.

De meeste mensen consumeren meer dan genoeg omega-6-vetzuren, maar onze omega-3-vetzuren ontbreken vaak. Het wordt aanbevolen dat we minimaal 250 mg per dag eten. De 30 mg bamboescheuten zouden je op weg helpen!

4. Bamboescheuten kunnen je helpen jouw eiwitdoelen te bereiken

Hoewel een kopje bamboescheuten slechts 3,9 gram eiwit bevat, worden bamboescheuten eigenlijk beschouwd als een eiwitrijk voedsel. Je moet er namelijk rekening mee houden dat die 3,9 gram eiwit uit heel weinig calorieën komt.

Simpel gezegd, 100 calorieën bamboescheuten bevatten 10 gram eiwit, wat meer eiwit per calorie is dan zwarte bonen, broccoli en eieren. Het is een van de beste plantaardige opties als jij je eiwitinname wilt verhogen zonder je calorieën of cholesterol te verhogen.

Hoeveelheid eiwit per calorie:

 • Eieren 0,07 g
 • Kipfilet 0,18 g
 • Bamboescheuten 0,10 g
 • Zwarte bonen 0,07 g
 • Broccoli 0,08 g

5. Bamboescheuten zitten boordevol vitamines en mineralen om je algehele gezondheid te ondersteunen

Vitaminen en mineralen zijn essentieel om ons lichaam goed te laten functioneren. Vitamine- en mineraaltekorten kunnen een hele reeks aan problemen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, spierzwakte, duizeligheid, haaruitval en vele andere problemen.

Bamboescheuten bevatten een aantal zeer belangrijke vitamines en helpen je op weg om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.

Lees ook:  Knoflook vlechten

Vitaminen

In een kopje bamboe scheuten zit maar liefst 6mg vitamine C dit levert 7% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op. Vitamine C heeft veel gezondheidsvoordelen. Van vitamine C is aangetoond dat het helpt het immuunsysteem en de prenatale gezondheid te stimuleren, en het helpt hart- en vaatziekten, oogproblemen, kanker en beroertes te voorkomen.

Bamboescheuten bieden ook een verscheidenheid aan B-vitamines. B-vitamines zijn uiterst belangrijk voor jouw dagelijkse gezondheid, omdat ze een directe invloed hebben op jouw hersenfunctie en energieniveaus.

Vitamine B6 wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een lager risico op kanker, helpt hartaandoeningen te voorkomen en kan zelfs helpen bij ochtendmisselijkheid.

Foliumzuur, of vitamine B9, zou ook het risico op kanker verminderen, hartaandoeningen helpen voorkomen en het is essentieel tijdens perioden van snelle groei, zoals in de kindertijd of tijdens de zwangerschap.

Vitamine E biedt ook heel wat gezondheidsvoordelen, en een kopje bamboe biedt 10% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vitamine E wordt gebruikt om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen, diabetes en de complicaties ervan te behandelen, kanker te voorkomen en te helpen bij ziekten van de hersenen of het zenuwstelsel.

Mineralen

Bamboescheuten bieden een aantal gezondheidsvoordelen door de aanwezige vitamines, maar ze bieden ook een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen door de verscheidenheid aan mineralen die ze bevatten.

Bamboescheuten zijn bijvoorbeeld een goede bron van zink. Een kopje bamboescheuten bevat een vergelijkbare hoeveelheid zink als 100 gram linzen. Dit is vooral belangrijk als je vegetariër of veganist bent, aangezien vlees de belangrijkste bron van zink is in de voeding van de meeste mensen.

Kleine hoeveelheden zink vormen een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding. We slaan de overtollige hoeveelheid zink niet op, dus er moet elke dag een beetje worden geconsumeerd om gezond te blijven. Zink staat vooral bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te stimuleren, en het is in feite essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem.

In een kopje bamboescheuten zit 0,3 mg koper dat is 32% van je dagelijkse koperbehoefte. Koper helpt bij de opname van ijzer en bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een kopertekort kan leiden tot frequente ziekte, geheugenproblemen, vermoeidheid en broze botten.

Bamboescheuten zijn ook een goede bron van kalium. Een kopje bamboescheuten heeft twee keer zoveel kalium als een banaan. Kalium is een ander essentieel mineraal dat hart- en vaatziekten helpt voorkomen. Het is ook essentieel voor gezonde botten en het opbouwen van spierkracht.

Lees ook:  Het Doepserhuis 2.0 - Zelfvoorzienend huis en projecten

bamboe gezondheidsvoordelen

bamboe voorbereiden om te eten

Als je je bamboe wilt eten, kun je niet zomaar een scheut uit de grond trekken en erin bijten als een wortel. Rauwe bamboe bevat natuurlijke gifstoffen (glycosiden) en je moet het koken of fermenteren voordat je het kunt eten. Dus als we het hebben over verse bamboescheuten, bedoelen we niet rauwe bamboe, we bedoelen alleen dat het niet is ingeblikt.

Bamboe scheuten koken

 • Haal de buitenste paar lagen van de bamboe scheuten af, deze kan je gemakkelijk verwijderen
 • Spoel de scheuten af om er zeker van te zijn dat al het vuil eraf is
 • Doe de schone scheuten in een pan met water en breng deze aan de kook
 • Zodra het water kookt, draai je het vuur zachter tot het suddert en dit laat je ongeveer een uur koken. Om te testen of het gaar is kan je er met een prikker in prikken, als deze er gemakkelijk doorheen prikt is de bamboe gaar.

Dit proces haalt de bitterheid uit de smaak, evenals de natuurlijke toxiciteit, die in feite gerelateerd zijn.

Bamboe scheuten inmaken

Een andere gemakkelijke manier is om je bamboescheuten in te maken.

 • Plaats de schone bamboescheuten in potten en dompel ze onder met 1:1 azijn en gezuiverd water. Hierbij kan je hele of gesneden scheuten gebruiken, afhankelijk van je voorkeur
 • Voeg voor de smaak knoflook of kruiden toe
 • Bewaar de potten twee tot drie weken in de koelkast

Bamboe scheuten fermenteren

Fermentatie is waarschijnlijk de moeilijkste manier, maar het levert ook de meest voedzame resultaten op. Lacton-fermentatie voegt nuttige bacteriën toe aan je bamboe, terwijl het ook de houdbaarheid verlengt.

 • Schil en reinig eerst de scheuten grondig. Dan kun je ze ofwel in de lengte in dunne reepjes snijden, ze in dunne ringen snijden, of een combinatie van beide doen, zoals je wilt
 • Plaats nu de plakjes bamboe in schone potten. Pak ze stevig in, maar prop ze niet vol
 • Voel je vrij om dingen zoals knoflook, dille of chilipepers toe te voegen, als je dat wilt
 • Giet tot slot zout water over de bamboe en vul de potten. De ideale verhouding is ongeveer 1 eetlepel zeezout per 300ml water.
 • Sluit nu de deksels, maar niet te strak.
 • Bewaar het op een koele plaats niet in direct zonlicht. Binnen een week zou de bamboe klaar moeten zijn. Het lijkt een beetje op het maken van zuurkool, en je kunt ook precies hetzelfde doen met wortelen.

Lees ook 12 gezondheidsvoordelen van aloë vera

One comment on “Bamboe kweken om te eten - 3 lekkere soorten + 5 voordelen”

 1. Om een insectenhotel met kinderen te maken, heb ik veel van het binnenste van de steel over. Een soort witte slierten. Zijn die eetbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024