...

Zelfvoorzienend leven in Hongarije

5 mei 2022
12
zelfvoorzienend leven hongarije

Veel mensen kiezen ervoor om naar het buitenland te gaan om zelfvoorzienend te leven, bijvoorbeeld in Hongarije. Dat komt vaak omdat het er goedkoper is om te wonen en je dus sneller een groter stuk grond kunt kopen. Vaak is er veel meer natuur, ruimte en rust. We hebben Piroska geïnterviewd over het zelfvoorzienend leven in Hongarije.  Wil jij in Hongarije zelfvoorzienend gaan leven? Blijf dan lezen, want zij geven je een paar handige tips voor jouw emigratie naar Hongarije!

Zelfvoorzienend leven in het buitenland

Om een beter kijkje te krijgen in het zelfvoorzienende leven in Hongarije, hebben we contact gezocht met een aantal mensen die deze spannende stap al hebben gezet.

We hebben contact gezocht met Piroska. Piroska woont al heel wat jaren in Hongarije en heeft al heel wat dingen geleerd. Haar vertrek naar Hongarije niet zo als elk ander misschien plant, maar ze heeft wel een prachtig zelfvoorzienend leven opgebouwd in Hongarije.

Wie ben jij en wat is jouw droom?

Ik ben Piroska, 54 jaar.  Ik ben geen dromer, ik ben een doener.  Maar liefst woon ik zo zelfstandig mogelijk zonder enige bemoeienis van overheid of anderen, gewoon lekker mijn eigen ding doen. Ik hou mij wel aan de regels, ik wil niet off-the system wonen dus ik betaal belasting en ik ben blij dat de vuilnisman mijn (weinige)  vuilnis gewoon ophaalt als dat nodig is.

zelfvoorzienend hongarije

Je hebt ervoor gekozen om zelfvoorzienend te gaan leven in Hongarije, waarom in Hongarije?

Ik heb 16 jaar geleden puur uit financieel oogpunt gekozen voor Hongarije, hier kon en kan je nog steeds als je goed zoekt, voor onder de 15000 euro een huis kopen met kelder en schuren en een flinke lap grond met fruitbomen. Op dat moment was de woning bedoeld voor de vakanties, pas enkele jaren later ben ik er gaan wonen, niet zelfvoorzienend. Mijn toenmalige man werkte 3 maanden per jaar in Nederland en van die opbrengst konden wij een heel jaar goed leven in Hongarije.  Pas toen we uit elkaar gingen en mijn man naar NL terug vertrok en ik besloot om hier te blijven werd ik noodgedwongen zelfvoorzienend, ik had immers geen inkomsten dus moest al mijn voedsel zelf genereren.

Lees ook:  Zonneboiler kopen tips

Hoe heb jij jouw woning/grond gevonden?

Via een makelaar heb ik mijn eerste huisje in Hongarije gevonden en mijn huidige huisje wat ik kocht na mijn scheiding heb ik via buren gevonden.

off grid hongarije

Hoe zorg je ervoor dat je inkomen hebt?

Ja dat is een lastige.  Eerst werkte ik regelmatig voor Duitsers en Nederlanders hier die een vakantiehuisje hebben, het ging dan vooral om grasmaaien en tuinonderhoud voor 3 euro per uur.  Weinig geld voor zwaar fysiek werk, meestal bij 30 graden of meer. Later, nu ook dus, haalde ik mijn inkomsten uit het verkopen van biologische moestuinzaden en het geven van dagworkshops op het gebied van zelfvoorzienend leven, het bouwen van een leemoven, ecologisch moestuinieren,  drank distilleren, zalf en zeep maken, werken met wol, etc.

Hoe duur is het dagelijkse leven in Hongarije?

Daar is moeilijk antwoord op te geven. Als je zelfvoorzienend leeft is het natuurlijk een stuk goedkoper dan als je dat niet doet.  Heb je een waterput dan hoef je geen water te betalen bijvoorbeeld.  Maar op de supermarkt na is alles een stuk goedkoper dan in Nederland.  Benzine, mankracht, elektra, gas etc. zijn goedkoper, maar als je lokaal je geld verdient, een uurloon momenteel van rond de 5 a 7 euro per uur is het relatief nog wel behoorlijk duur.  Als je over euro’s beschikt door een uitkering of pensioen ben je financieel wel redelijk goed af.

Wat zijn voor- en nadelen die je tot nu toe al hebt meegemaakt in Hongarije

De voordelen van Hongarije zijn wel het klimaat in de eerste plaats. Je hebt hier gewoon vanaf april of mei zomer tot en met september, kwakkelzomers kennen we hier niet, het is altijd warm en zonnig, soms wat te droog, maar de zomers zijn echt heerlijk lang.  Ander voordeel is dat elk huis echt een enorm stuk land heeft en je alles kan doen daarop wat je wil, ruime moestuin, fruitgaard, dieren houden, alles is mogelijk. Ook worden veel regels niet heel erg nageleefd, je kan toch voor een groot deel gewoon lekker doen wat je zelf wil op je eigen land zolang niemand daar last van heeft.

Lees ook:  Fermenteren

Nadelen van Hongarije zijn voor mij de taal, op mijn leeftijd is het haast onmogelijk de taal nog goed te leren, vooral als je zelfvoorzienend op je landje leeft en bijna nooit jezelf tussen de mensen begeeft omdat je alles al aanwezig hebt op je landje.  Ook een nadeel vind ik het eten, er is toch best beperkt lekkers te verkrijgen, bijvoorbeeld zeevis, garnalen, kappertjes en goede olijven zijn niet te krijgen, om over de kaas maar niet te spreken, wij kaaskoppen gaan echt janken van het kaasaanbod hier, het lijkt wel smakeloos plastic. Maar goed, dit zijn natuurlijk luxeprobleempjes die wel te overzien zijn.

zelfvoorzienend Hongarije

Heb je tips voor mensen met dezelfde droom?

Ik heb al gezegd geen droom, maar wellicht bedoel je mensen die ook zo willen leven?  Zoek een plek die je bevalt, niet een huisje wat je bevalt, de plek is belangrijker dan het huis, van het huisje kan je nog van alles maken, van de omgeving niet.

Hoe zelfvoorzienend ben jij al? En hoe zelfvoorzienend wil je gaan worden?

Ik voel mij redelijk zelfvoorzienend. Ik eet uit eigen tuin vrijwel het hele jaar rond, ik houd mijn eigen dieren die ook voor vlees en melk zorgen. Ik heb een stukje bos voor stookhout en voor bouwhout,  badderen gaat in de tuin in een bad op hout gestookt. Vaste inkomsten zijn er niet en toch is er elke avond lekker eten op tafel. Meer dan dit hoef ik niet.

Wat wil je komend jaar nog bereiken op jouw boerderij in Hongarije?

Voor komend jaar wil ik de boel wat optimaliseren, misschien een binnendouche maken,  want buiten wassen is niet het hele jaar lekker en aangenaam. Optisch mag het mooier, meer bloemen en minder belangrijke planten in de tuin. Ook een roofdiervrij kippenhok staat op het programma want er zijn te veel roofdieren hier om kippen los te laten lopen helaas.

Lees ook:  10 Boeken over survival en preppen

Beschrijf je dagelijks leven en bezigheden

Hier gaan we in de ochtend de diertjes verzorgen, honden, katten, eenden, kippen en geiten. De geiten worden gemolken om  later kaas te maken. Dan is de moestuin het belangrijkste aandachtspunt, daar gaat dagelijks  wel 1 a 2 uur in zitten afhankelijk  van het seizoen. De bedoeling is dat er buiten het huishouden ongeveer 4 uur per dag gewerkt wordt aan een klus of moestuin of iets anders. 1 dag per week is er vrij, dan hoeft er niks, maar meestal worden er dan nog steeds dingen gedaan als wol spinnen, eten inmaken of kruiden of paddenstoelen zoeken in het bos. Het belangrijkste is dat het die dag niet HOEFT.

Wat vond je het spannendste aan het emigreren naar Hongarije?

Niks.

Ben jij van plan om de stap te zetten? Of heb je het al gedaan? Dan horen we graag je ervaring en voegen we deze toe aan ons artikel 😊

Lees ook zelfvoorzienend leven in Zweden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Doepserleven - 2022
Made with
Web Wings