Bug out gids - Wat als je ineens moet vertrekken?

23 januari 2023
330
bug out gids preppen

Niemand wil in een situatie terecht komen waarin je in geval van nood alles moet achter laten en je ineens moet vertrekken. Toch kiezen veel mensen ervoor om zich op deze situatie voor te bereiden, door de toenemende onzekerheid in de wereld. De meerderheid van deze mensen (waaronder ikzelf) zijn geen angst zaaiende paranoïde, maar gewone mensen die de wereld om hen heen rationeel bekijken en de nodige stappen willen ondernemen om zichzelf te beschermen door een bug out plan te hebben en een bug out bag.

Wil je meer weten over preppen, voordat je moet vertrekken? Bekijk dan onze blog over beginnen met preppen

Voordat je vertrekt

Bug in of bug out?

Voordat je uitzoekt wat je mee moet nemen, waar je heen moet en hoe je daar moet komen, is het essentieel dat je bepaalt of je thuis moet blijven of dat je moet vertrekken.

En ja, je moet op beide scenario's voorbereid zijn.

Het is onmogelijk om te voorspellen hoe een SHTF situatie kan verlopen, je kunt je dus niet op het ene scenario voorbereiden en het andere overslaan.

Een prepper moet in staat zijn het scenario te beoordelen en uitgerust zijn om thuis te blijven of te vertrekken, afhankelijk van de situatie.

In de meeste gevallen is het echter verstandiger om thuis te blijven, vooral als:

  • Als je niet in de omgeving van rellen en plunderingen woont
  • Je locatie niet direct in gevaar is
  • Je jouw locatie kunt beschermen

Thuis blijven geeft je de zekerheid van onderdak, bescherming en je voorraden.

Bugging out (vertrekken) is echter een betere optie als:

  • Je niet in staat bent jouw huis te verdedigen
  • Je een veilige locatie hebt en de middelen om daar te komen
  • Je geen voorraden meer hebt

Wat is een Bug out Location (BOL) ?

Een bug out location is een plaats die mensen hebben voorbereid voor het geval er onverwachte en onveilige situaties ontstaan, zoals natuurrampen of een economische crisis. Het is een plek waar ze heen kunnen gaan voor veiligheid en zelfvoorziening, met voorraden en uitrusting om te overleven. Het idee is om zo snel mogelijk naar de bug out location te gaan in geval van een noodsituatie, zonder afhankelijk te zijn van hulp van buitenaf.

Lees ook:  Noodpakket / overlevingspakket

Hoe weet je wanneer het tijd is om te vertrekken?

Volgens de richtlijnen van ‘REDOUT’ is het tijd om te vluchten als:
In het Amerikaans is dit: Resource, Environment, Destination, Overwhelming force, Unprepared, Threat. Hieronder in het Nederlands:

Voorraden zijn bijna op of slinken

Als jouw voorraad (zoals voedsel en schoon water) vernietigd is of bijna op is, en je geen manier kunt vinden om ze aan te vullen, is het tijd om te vertrekken. Het beste zou zijn als je nog genoeg voorraden hebt om van A naar B te komen en te overleven, dus wacht niet tot ze helemaal op zijn!

De omgeving is niet langer veilig

Hier komt je situationeel bewustzijn om de hoek kijken. Je moet je voorbereiden op een uitbraak wanneer de omgeving onveilig wordt door maatschappelijke ineenstorting, spanningen of natuurlijke bedreigingen. Stem u af op de weerberichten, abonneer u op waarschuwingen, en let altijd op tekenen dat blijven levensgevaarlijker is dan vertrekken.

Je hebt een veilige bestemming

Bug out als je een duidelijke bestemming in gedachten hebt.

Burgerlijke onrust

Bij een SHTF kun je niet rekenen op de overheid om de orde te herstellen. Er is zelfs een kans dat de regering zelf instort. Als je het gevoel hebt dat de overweldigende kracht van burgerlijke onrust jou en je familie treft, is het tijd om te vertrekken. Wacht niet op Molotov cocktails en rellen voor je vertrekt.

Onvoorbereid

Stel dat je klaar bent voor een overstroming of orkaan, maar niet bent uitgerust voor een bosbrand. Of misschien zijn je noodmaatregelen mislukt. Het zal moeilijk zijn om toe te geven, maar als je onvoorbereid bent op de situatie, kun je niet blijven zitten. Je kunt een ramp niet overleven als je niet over de vaardigheden of voorraden beschikt om te overleven, dus je kunt het beste weggaan voordat je nog meer schade lijdt.

De dreiging is toegenomen

Net als bij burgerlijke onrust moet je klaar zijn om te vluchten als de dreiging is toegenomen. Als bijvoorbeeld een storm van categorie 1 aan intensiteit wint en uitgroeit tot een categorie 2 of hoger, en je bevindt zich op zijn directe pad van vernietiging, dan kun je overwegen om weg te gaan voordat de storm jouw gebied bereikt.

Lees ook:  100 goedkope prepper items - prepper lijst

Bugging out is nooit gemakkelijk. Je huis, voorraden en gevoel van veiligheid achterlaten is een ontmoedigende taak. Toch kun je de risico's beperken en je overlevingskansen vergroten door je goed voor te bereiden en te weten wanneer je moet vertrekken.

Bug out locatie

Nu weet je wanneer je moet vluchten. De volgende vraag is, waar ga je heen en hoe kom je daar?

Een bug out locatie kan een off grid woning zijn met voldoende voorraden en alternatieve energiebronnen, of een verborgen schuilplaats die je in de wildernis hebt gebouwd. Hoe dan ook, het zou je onderdak en een schijn van veiligheid moeten kunnen bieden tot je terug kunt of een meer permanent plan kunt uitwerken voor het geval de samenleving volledig instort.

Hoe kies je een goede bug out locatie

Het kiezen van een bug out locatie is niet eenvoudig, maar wel essentieel als je niet wilt vechten om het laatste blikje bonen als alles instort.

Als je geld te besteden hebt, kun je overwegen een stuk land te kopen en langzaam te beginnen met de bouw van een afgelegen huis voor jouw Bug Out Locatie. Het is op voorhand duur en het kan een tijdje duren voor het is afbetaald, maar het zal je in staat stellen een duurzame levensstijl te leiden lang nadat de eerste dreiging voorbij is.

Nu, als je bent zoals de meeste mensen die het zich niet kunnen veroorloven een stuk grond te kopen, kun je het beste op zoek gaan naar een ideale locatie op openbare grond.

Hiervoor kun je satellietbeelden bekijken om goede locaties te vinden.

Welke manier je ook kiest, zorg ervoor dat jouw bug out locatie aan de volgende criteria voldoet:

Toegankelijk voor jou

Jouw bug out locatie moet voor jou toegankelijk zijn, maar relatief geïsoleerd van alle anderen. Idealiter bevindt jouw BOL zich binnen een straal van 100km van jouw huidige locatie, weg van grote stedelijke gebieden.

Het idee is dat het ver genoeg verwijderd is van de zombiehorde, maar dichtbij genoeg om te voet te bereiken als het echt moet.

Je moet je bug out locatie ook kunnen bereiken met minstens één volle tank benzine, of binnen 3 tot 5 dagen te voet. Sommige mensen kiezen er ook voor om een speciale bug out vehicle te hebben klaar staan, hierin kunnen zij deels overleven tot ze bij de bug out location (BOL) aangekomen zijn.

Lees ook:  Preppen voor een blackout / stroomuitval

Wat is een Bug out Vehicle?

Een bug out vehicle (BOV) is een voertuig dat speciaal is uitgerust en bedoeld is om te ontsnappen aan een ramp of een andere noodsituatie. Het wordt gebruikt om de bezitter en zijn familie of eigendommen in veiligheid te brengen, bijvoorbeeld tijdens natuurrampen, politieke onrust of een verandering in de omgeving die levensbedreigend is. Een BOV moet gemakkelijk te besturen zijn, betrouwbaar, robuust en uitgerust met de noodzakelijke uitrusting om de eigenaar in leven te houden tijdens een evacuatie. Vaak worden er specifieke eisen gesteld aan het voertuig, zoals vierwielaandrijving, hoge bodemvrijheid, goede vering en banden, en uitbreidbare opbergruimte.

bug out vehicle

Vertrouwd

Je moet het terrein en de omgeving op je duimpje kennen. Je moet ook de beschikbare middelen in het gebied kennen, zoals de wateren, het soort planten dat er groeit, of het wild waarop je kunt jagen. Het is het beste als je oefent door te wandelen of te kamperen naar je bug out locatie. Dit zal je ook helpen de afstand te meten, het gewicht van jouw rugzak te testen, en de dingen te bepalen die je moet aanpassen om goed te kunnen vertrekken.

Gemakkelijk verdedigbaar

Jouw bug out locatie moet niet alleen verborgen zijn voor de meeste mensen, maar ook gemakkelijk te verdedigen zijn tegen vreemden en plunderaars. Het kan op hoger gelegen grond zijn, zodat je een goed uitkijkpunt hebt, weg van paden of strategisch verborgen door rotsen of bomen.

Goed gevuld met voorraden

Aangezien jouw bug out locatie in feite jouw veilige schuilplaats is, moet hij voorzien zijn van voorraden om u te helpen een paar weken te overleven. Begin met het aanleggen van een overlevingsvoorraad voor uw uitwijkplaats met voedsel, extra kleding, brandhout en dergelijke.

Beschermd tegen natuurrampen

Kies een gebied uit de buurt van natuurrampen zoals overstromingen, brand, extreme droogte en regen.

Voor meer informatie over het vinden van een goede uitwijkplaats voor als SHTF, bekijk deze gids.

© Doepserleven - 2024