10 Survival skills om te overleven + filmpjes

12 november 2022
2247
survival skills om te overleven

Ben jij voorbereid op het onverwachte? Bij een ramp kan alles wat je bezit in een oogwenk weggevaagd worden, maar er is één ding dat niet weggenomen kan worden; Je kennis en de vaardigheden die je al hebt ontwikkeld. Om de lijst niet te lang te maken zijn hier 10 Survival skills om te overleven met filmpjes.

Prep deze 10 Survival skills om te overleven als SHTF

1. Water vinden

Water is essentieel voor het leven. Na drie tot vijf dagen zonder water beginnen je organen te stoppen. Daarom is toegang tot water essentieel om te overleven na een ramp.

In deze video kun je zien hoe je water kunt vinden om te overleven, gebruik altijd een waterfilter, bekijk ook onze blog over de beste waterfilters:

2. Vuur maken

De kennis en kunde om een vuur te maken kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Vuur kan je warm houden, water zuiveren, eten koken en roofdieren op afstand houden.

Leer hoe je een vonk maakt en een vuur begint met behulp van wrijvingsvuur, vuursteen en staal of andere vuurstarters.

Leer verschillende manieren om met vuur te koken, zoals braden aan het spit, je eigen kookgerei maken en verhitte stenen gebruiken om water te koken.

3. Oriëntatie en navigatie

Je weet nooit wanneer je de weg moet vinden in een onverwacht veranderde of onbekende omgeving. Leer verschillende kaarten te gebruiken, waaronder wegenkaarten en topografische kaarten. Het gebruik van een GPS is geweldig als je er een bij de hand hebt, maar niet als je er geen hebt.

Lees ook:  Het bewaren van zelf ingemaakt voedsel

Leer navigeren met een kompas. Als je geen kompas hebt, leer dan hoe je zelf een kompas maakt.

Het helpt ook om zonder kompas te kunnen navigeren, voor het geval je er zonder komt te zitten. Leer navigeren op basis van de zon en de sterren. 

Ontwikkel, naast basisnavigatie, de survival skills om je te oriënteren voor het geval je verdwaalt en weet hoe je de weg naar buiten kunt vinden (door herkenningspunten te identificeren, afstanden te schatten en bergafwaarts te gaan, om te beginnen). 

4. Onderdak

Onderdak kan zo eenvoudig zijn als kleding of een overhangende rots tot iets ingewikkelds als een dak en vier muren. Leer hoe je een goede locatie voor een schuilplaats kunt vinden, een natuurlijke schuilplaats maakt en hoe je je eigen overlevingsschuilplaats kunt maken van gevonden of door de mens gemaakte voorwerpen.

5. De tijd lezen met de zon

Je zult niet altijd een horloge of een opgeladen mobiele telefoon in de buurt hebben, dus leer hoe je de tijd kunt volgen aan de hand van de zon en de sterren. De resterende tijd voor zonsondergang schatten helpt je om je kamp voor het donker op te zetten. Het bijhouden van de tijd helpt je te bepalen hoe ver en hoe snel je reist en hoe ver je nog te gaan hebt.

6. Het weer voorspellen

Met een weer app binnen handbereik hebben velen van ons het vermogen verloren om de weersignalen van Moeder Natuur te herkennen. Als je de tekenen van naderende stormen, temperatuurschommelingen en bedreigende omstandigheden herkent, kun je je voorbereiden op het ergste wat het weer je kan bieden en het overleven.

Lees ook:  Eenden voor vlees

7. Basis eerste hulp

Basiskennis van eerste hulp is belangrijk voor iedereen, niet alleen voor survivalaars en preppers. Maar kennis alleen is niet genoeg. Oefen ook de basisvaardigheden van eerste hulp. Het Rode Kruis biedt zowel klassikale als online EHBO-trainingen aan.

Zorg dat je deze vaardigheden leert:

  • Hoe te reanimeren
  • De Heimlich manoeuvre uitvoeren
  • Hoe een spalk aan te brengen
  • Hoe een tourniquet aan te brengen
  • Hoe behandel ik een brandwond
  • Hoe een hersenschudding te herkennen
  • Hoe onderkoeling te behandelen
  • Hoe behandel je hitte-uitputting
  • Hoe herken je een beroerte

8. Kruidengeneeskunde

Eeuwenlang hebben mensen medicinale planten gebruikt om ziekten en verwondingen te behandelen. In een SHTF-situatie kunnen medische voorraden schaars of onbestaande zijn. Kennis van geneeskrachtige planten en hoe ze te gebruiken is een waardevolle en mogelijk levensreddende vaardigheid.

Lees ook Medicinale kruidentuin aanleggen

9. Wegrennen voor gevaar

Een van de beste manieren om jezelf te beschermen is weg te kunnen rennen voor een bedreiging. Of het nu gaat om een overvaller, een dier of een te hard rijdende auto, in staat zijn om snel genoeg weg te rennen kan je leven redden. 

10. Morse code

Morse code wordt gebruikt sinds 1844. Met een eenvoudige radioamateurzender kun je een bericht over zeer grote afstanden versturen. Bekijk deze video voor het bouwen van je eigen Ham Radio QRPp CW zender:

En deze om morse code te leren:

Lees ook Zaden preppen – Maak je eigen zaden noodpakket

© Doepserleven - 2024