Alles over een composttoilet

10 september 2021
766
composttoilet

Bij tiny houses en off grid wonen komen compost toiletten al meer voor, maar ook bij het zelfvoorzienend leven is het een noodzakelijke stap. Want een compost toilet zorgt ervoor dat je niet aan de riolering aan gesloten hoeft te worden. Maar het is ook een handige toevoeging aan je compost.  Een composttoilet is een biologisch toilet en gebruikt geen water. Maar hoe werkt het?

Wat is een composttoilet?

Een composttoilet wordt regelmatig ook een droog toilet genoemd, want het gebruikt geen water. Het heeft namelijk een opvangbak voor de ontlasting en een scheider voor de urine. Door de urine te scheiden van de ontlasting, is de onaangename geur een heel stuk minder dan wanneer het samen in een bak zit. In urine zit ammoniak en samen met de ontlasting geeft dit een onprettige geur.

Er zijn wel toiletten waarbij dit samenkomt, maar vaak zijn dit buitentoiletten om de geur in huis te voorkomen.  De Amerikaanse outhouses zijn daar een goed voorbeeld van. Bij dit soort composttoiletten is het ook nodig om zaagsel toe te voegen naar het bezoek. Zo neemt het zaagsel het vocht op.

Droge composttoiletten gebruiken dus geen water en de ontlasting wordt gescheiden van de urine. Je kan er dus alleen zittend gebruik van maken, anders werkt de urinescheider niet. Vaak zie je wel bij bioboxen, dat het urinoir ook aangesloten is op de scheider. Dit is altijd een goede optie als je toch wilt staan.

Het gebruik van composttoilet

Het composttoilet is een mooie aanvulling op het zelfvoorzienende leven. Je kunt het namelijk goed hergebruiken als compost. De urine kan je gewoon weg laten lopen, maar je kunt het ook verdunnen met 8 delen water. Deze mix kun je dan weer gebruiken voor de tuin, planten, bomen en gewassen. De mix heeft vrijwel dezelfde voedingsstoffen als kunstmest. Het bevat stikstof, fosfor en kalium.

Lees ook:  5 Ongedierte in huis bestrijden

Maar pas op, wanneer iemand medicatie neemt, kan het ook zorgen voor een vervuiling. Zo kan zelfs de pil een invloed hebben op je eten.

Maar wat ga je doen met de ontlasting? De ontlasting valt in een grote bak en met biologisch afbreekbare compostzakken, kun je de volle bak meteen op de composthoop gooien. Afhankelijk van het type composttoilet dat je hebt en de bak, zul je regelmatig het toilet moeten legen. Sommige kunnen met 2 personen zelfs 4 weken meegaan. Als je zelf een composttoilet bouwt, waar wij voorstander van zijn, dan kun je de opvangbak zo groot maken als je dat zelf wilt.

Is de opvangbak vol, dan kun je het bij je compost doen. Hier zal het gaan composteren en afgebroken wordt. Tijdens dit proces kan een composthoop tot wel 90% in grote afnemen. Daarna blijft de donkere compost over. Dit proces kan een aantal maanden duren tot 2 jaar. Vaak is het goed om verschillende hopen te hebben en niet een hele grote composthoop. Houd hiervoor 1,5 jaar aan. Vandaar dat het beter is om verschillende kleinere hopen te hebben en zo een keten te creëren van compostcyclussen.  Daarna kun je het compost gebruiken voor de tuin.

Zelf een composttoilet maken

Het gemakkelijkste is om de basis van het composttoilet te kopen en hier vervolgens een mooie wc van te maken. Dit kan je naar eigen stijl doen. Maar een geheel eigen toilet maken wordt wat lastig. In dit geval is het dus goed om even te investeren in een goed toilet. Zeker als je niet naar buiten wilt of vieze luchtjes.

Lees ook:  Maretak 15 geheime gezondheidsvoordelen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord

Bekijk The compost toilet handbook

Stinkt een composttoilet?

Als je een modern composttoilet aanschaft, dan stinkt deze niet. Door de scheiding van de urine en ontlasting komt er geen ammoniak bij de ontlasting. De geur is dus beperkt. Zo hebben moderne composttoiletten ook verschillende systemen om de geur te beperken. Denk aan een ingebouwde ventilator om de lucht er uit te blazen en zo droogt het ook sneller. Ga je het combineren, dan is het beter om dit buiten te doen.

Lees ook: Hoe kun je water besparen? Van toilet tot moestuin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024