Een homestead beginnen en betalen

15 juli 2022
1675
homestead

De laatste jaren is er een merkbare verschuiving geweest... een zelfvoorzienend leven beweging... en dat is prachtig om te zien. Mensen willen weer in controle komen, lokale bedrijven steunen, en duurzamer  te gaan leven. Het goede nieuws is dat je geen 50 hectare, een melkkoe en een commerciële tuin nodig hebt om mee te doen.

Het is altijd mijn overtuiging geweest dat homesteading een gemoedstoestand is. Homesteading gaat over een duurzamer leven, waar je ook bent. Maar als je droom bestaat uit 50 hectare, een tuin en een melkkoe, dan is het nu tijd om te leren hoe je je dat kunt veroorloven.

Wat is een homestead?

Een homestead komt veelal van Amerika en kan je zien als een boerderij of hoeve. Meestal zijn homesteaders echter geen beroepsboeren. Ze richten zich vooral op het voorzien van hun eigen onderhoud en eten. Ze verbouwen voor eigen gebruik. In Nederland komt het veel overeen met zelfvoorzienend leven.

Hoe kun je je een eigen homestead veroorloven?

Een boerderij of hoeve klinkt duur in Nederland. Maar niet iedere homestead is meteen zo succesvol en uitgebreid als we dat vaak op Youtube zien. Vaak is het dromen en niet betaalbaar, maar je moet er naar toe werken en dat is ook wat wij hebben gedaan. Klein begonnen en nu is het tijd op een grotere stap te maken naar onze homestead. (relatief nog klein tov Amerikaanse homesteads).

Uitzoeken hoe je je eigen boerderij kunt veroorloven is geen gemakkelijke eerste stap; het kan een beetje overweldigend lijken. Maar een begin maken is belangrijk en werk een plan uit.

Hoe ziet je droom boerderij/ homestead eruit?

Voordat je nadenkt over hoe je een homestead kunt veroorloven, moet je je proberen voor te stellen hoe je toekomstige homestead eruit zal zien. Ieders idee van homesteading ziet er anders uit, je moet echt nadenken over wat jouw ideale homestead is.

Het kan verleidelijk zijn om naar de boerderij van iemand anders te kijken en te willen wat zij hebben. Het is prima om naar andere boerderijen te kijken, om inspiratie op te doen. Het vergelijken van jouw homesteading reis met die van iemand anders kan je een ontmoedigd gevoel geven.  Als het aankomt op het maken van beslissingen over je eigen homestead, moet de focus liggen op wat echt het beste is voor jou. Laat je dus niet intimideren door grote homesteads op Youtube.

Lees ook:  Brandnetelsoep maken + Recept

De beste manier om een beter idee te krijgen van wat je wilt is om te gaan zitten en het allemaal uit te schrijven. Maak een lijst van alles wat in je opkomt. Geen doel of idee is te groot of te gek, het is tenslotte jouw droom homestead.

Het financiële plaatje om een homestead te kunnen bekostigen

Veel mensen denken dat het opzetten van een eigen woonboerderij of homestead een hoop geld kost, en ik denk dat dat ook zo is, maar het hoeft niet. De beste manier om zelfvoorzienend leven te veroorloven is door na te denken over je financiën.

Onze geld mindset en deze principes zijn niet het enige antwoord; er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een betere greep op uw financiële situatie te krijgen.

Hier zijn een paar dingen om te overwegen die kunnen helpen met geldbeheer:

 • Zorg dat je geen schulden hebt
 • Maak een budget waar je mee kunt leven
 • Verander je geldmentaliteit
 • Stop met jezelf te vergelijken met anderen
 • Leef binnen je mogelijkheden

Opofferingen maken om een off grid homestead huis te kunnen bekostigen

Opofferingen doen gaan hand in hand met slim omgaan met geld. Kijk naar je huidige uitgavenpatroon en schaf dan dingen af waar je zonder kunt leven. Dit kan betekenen dat je minder uit eten gaat of nee zegt tegen een luxe vakantie.

Op het moment zelf beslissen waar je zonder kunt leven is het gemakkelijke deel, het is de houden van de gewoonte dat moeilijk is. Als het moeilijk wordt, bedenk dan waarom je deze offers brengt en waarom het zo belangrijk voor je is om een eigen homestead te hebben.

Lees ook:  Je eigen shampoo maken

Als je denkt dat het moeilijk zal zijn om door te zetten, begin dan met kleine opofferingen, bijvoorbeeld geen koffie meer kopen op weg naar je werk, en voeg naarmate je vordert steeds meer toe.

Voor ons was het in het begin ook moeilijk. We hadden bijbaantjes, we begrootten zorgvuldig, we gingen niet uit eten, we kochten tweedehands… maar we hielden ons aan ons plan, gingen door met onze reis, en nu zijn we in staat om van thuis uit te werken en tegelijkertijd ons zelfvoorzienend leven verder te vormen. Wanneer je deze offers brengt, geef je vaak de onmiddellijke voldoening op voor een toekomst die veel meer de moeite waard is.

Maar wij zijn er ook nog niet volledig, maar we houden ons doel voor ogen en blijven er aan werken.

Lees ook Off grid elektriciteit opwekken - 3 manieren

Financier je eigen homestead

Bij homesteading blijkt iedere keer dat geld een moeilijke factor is. De prijzen worden steeds duurder en het lijkt doelloos. Het hebben van een zelfvoorzienende mentaliteit kan je helpen om ideeën op te doen voor een zelf gefinancierde homestead.

Het zelf financieren van je homestead kan op allerlei manieren. Je kunt beginnen met bouwen als je handig bent. Maar er zijn nog tal van manieren om geld te verdienen bij een zelfvoorzienend leven. Bekijk ze

Begin klein en voeg geleidelijk meer toe

Ga je niet in de schulden werken door dingen te kopen voor grote projecten! Spaar voor je grote projecten en begin klein. Zo voorkom je een hoop kosten, schulden en fouten waar je van leert. 

Als je begint met een homestead vanaf nul, zijn er zo veel opties om mee aan de slag te gaan. Goede startersprojecten kunnen zijn:

Als dieren en een tuin te veel zijn, dan kun je ook andere acties in je huis beginnen:

Lees ook:  Vogel pokken bij kippen - herkennen, voorkomen & bestrijden

Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je kunt beginnen met homesteading zonder al te snel te veel hooi op je vork te nemen. Uiteindelijk zul je veel gelukkiger zijn als je terugdenkt aan je kleine start, en dat je binnen je mogelijkheden hebt geleefd en zoveel hebt geleerd van de bescheidener delen van je reis.

Bekijk de homestead handbook

Relaties opbouwen

Een onderdeel van homesteading dat vaak wordt vergeten of over het hoofd wordt gezien is de noodzaak om relaties met anderen op te bouwen. Leer je buren kennen en maak deel uit van een gemeenschap. Het is niet altijd gemakkelijk, maar je kunt leren hoe je een gemeenschap kunt opbouwen terwijl je aan het homesteaden bent. 

Vroeger waren mensen zoals de pioneers op elkaar aangewezen in hun huifkar-gemeenschappen tijdens het reizen. Ze handelden, hielpen en steunden elkaar. Hetzelfde kan nu worden gedaan in moderne gemeenschappen, en het zou je kunnen helpen je een homestead te veroorloven.

Een goede reden om andere gelijkgestemden in een gemeenschap te leren kennen is om de homesteading traditie van ruilhandel voort te zetten. Ruilen binnen je gemeenschap kan heel nuttig zijn als je je een homestead wilt veroorloven.  Er wordt geen geld uitgegeven, maar goederen of diensten worden uitgewisseld.

Je kunt extra goederen ruilen, zoals eieren, melk, vlees, en zelfs dieren ruilen als je die hebt. Diensten zijn ook een geweldige manier om te ruilen, met dingen als brandhout hakken of helpen bij het bouwen van een schuur.

Goed om te ruilen

 • Eieren
 • Honing
 • Produkten
 • Kruiden
 • Ingeblikte goederen
 • Gebakken goederen
 • Ahornsiroop
 • Dierlijke mest
 • Compost
 • Hooi
 • Stro
 • Voeder
 • Vlees
 • Dieren

Maar je kan ook diensten ruilen voor spullen of hulp

 • Klusjesman - loodgieterswerk, elektrisch werk, enz.
 • Hout hakken
 • Bouwen
 • Dierenvervoer
 • Wasserij
 • Naaien
 • Hoeven knippen
 • kuddebeheer
 • Schapen scheren
 • Slachten
 • Het hoeden van dieren

Lees ook

© Doepserleven - 2024