De 5 beste kruiden thee tegen hoofdpijn

1 augustus 2022
1231
thee tegen hoofdpijn

Heb je af en toe last van migraine of hoofdpijn? Dan ben je niet de enige! De meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Zelf heb ik last van clusterhoofdpijnen. Als je net zoals ik, de voorkeur geeft aan een huismiddeltje om je hoofdpijn of migraine te behandelen, lees dan verder, in deze blog gaan we het namelijk hebben over de 5 beste kruiden thee tegen hoofdpijn

Wat veroorzaakt hoofdpijn?

Er zijn mensen die meer aanleg hebben voor hoofdpijn dan anderen. Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door:

  • Spanning
  • Stress
  • De werking van de bloedvaten en de zenuwen in je hoofd
  • Chemische activiteit in de hersenen

Ook dieet kan een oorzaak zijn van hoofdpijn. Er kunnen verschillende triggers zijn, bij iedereen is dit anders. Mijn trigger voor de cluster aanvallen zijn grote weersveranderingen en veranderingen in lucht.

Er zijn echter ook bepaalde voedingsmiddelen om op te letten als je erachter wilt komen wat jouw hoofdpijn triggered. Voedingsmiddelen zoals:

  • Kaas
  • Alcohol
  • Chocolade
  • Bonen
  • Vlees
  • Cafeïne (voor sommige een hoofdpijn trigger, voor andere een remedie)

De 5 beste kruidenthee tegen hoofdpijn

thee tegen hoofdpijn

1. Wilgenbast thee tegen hoofdpijn

Wilgenbast thee, ook wel bekend als de aspirine van de natuur, is een thee gemaakt van een witte wilgenbast om pijn te verlichten, van hoofdpijn tot menstruatiekrampen, spierpijn en artritis. Wilgenbastthee werd al in 3000 voor Christus door de oude Egyptenaren gebruikt om verschillende kwalen te behandelen.  Dit komt omdat het salicine bevat, een ingrediënt in de schors dat vergelijkbaar is met aspirine en vergelijkbare effecten biedt.

Voordat je een nieuw kruid probeert is het verstandig een dokter te raadplegen. Er is altijd een mogelijkheid op een allergische reactie, verhoogde bloeddruk of spijsverteringsproblemen.

Hoe maak je wilgenbastthee?

Vroeger kauwden ze op de bast om de pijn te verlichten, maar laten we je tanden sparen en er thee van zetten. Om wilgenbastthee te maken gebruik je gemalen wilgenschors.

Lees ook:  Zelfgemaakte bouillon van groenterestjes!

Voeg 2 eetlepels gemalen wilgenschors toe aan 230ml water. Laat dit een minuut of 10 op het vuur sudderen en zet dan het vuur uit. Laat het nog een half uurtje trekken en zeef dan de schors uit de thee.

gember thee tegen hoofdpijn

2. Gember thee tegen hoofdpijn

Gember is een heerlijke smaakmaker en is erg geliefd vanwege alle gezondheidsvoordelen. Omdat we zo gek zijn op gember maken wij van Doepserleven onze eigen gembershots.

Genieten van een heerlijke kop gemberthee is een smakelijke manier om hoofdpijn te verzachten of de misselijkheid veroorzaakt door een migraineaanval te verminderen. Probeer de thee te drinken wanneer je hoofdpijn voor het eerst begint. Drink indien nodig een of twee uur later nog een kopje.

Hoe maak je gemberthee?

Voeg gesneden of gehakte gember toe aan 4 kopjes kokend water, ik combineer het met een paar stengels citroengras.

Laat dit gedurende 5 tot 10 minuten sudderen. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de smaak.

Haal van het vuur, je kunt dit warm en koud drinken, heerlijk.

munt thee tegen hoofdpijn

3. Munt thee tegen hoofdpijn

Muntthee is heerlijk en verfrissend. Het houdt je gezond door je immuunsysteem te versterken, spijsvertering te verbeteren, koorts te verlagen en pijntjes en kwalen, zoals hoofdpijn te verminderen.

Hoe maak je muntthee?

Neem een handjevol munt uit de tuin, knip de stelen laag af net boven de onderste jonge blaadjes.

Was de munt goed en doe het in een groot glas met eventueel wat honing naar smaak.

Kook water in de waterkoker en doe het water in het glas, laat dit 5 minuten trekken en geniet van een frisse kop muntthee.

Lees ook:  Zelf handcrème maken
lavendel thee tegen hoofdpijn

4. Lavendel thee kalmeert de hoofdpijn

Zelfs de geur van lavendel werkt al kalmerend. Lavendelbloemen kunnen veel gezondheidsvoordelen bevatten, zoals het kalmerende effect, het ontspant de hoofdhuid en ogen en kan krampen verminderen.

Hoe maak je lavendelthee?

Om een lavendelinfusie te maken gebruik je 15 tot 30 g gedroogde lavendelbloemen op een liter water.

Je kunt er ook voor kiezen om een etherische olie te inhaleren voor snelle verlichting.

brandnetel thee tegen hoofdpijn

5. Brandnetel thee

Geen idee of brandnetel echt werkt tegen hoofdpijn, maar brandnetelthee is echt een go-to thee als iemand zich even wat minder lekker voelt. Het zuivert het bloed en geeft je een heleboel essentiële mineralen en vitamines.

Bekijk in onze uitgebreide blog over brandnetelthee wat de voordelen zijn en hoe je brandnetelthee maakt

© Doepserleven - 2024