Duurzaam menstrueren , hoe doe je dat? - Bamboozy review

10 november 2022
1028
bamboozy menstruatie ondergoed beoordeling duurzaam menstrueren

Duurzaam menstrueren - Menstrueren is voor de meeste vrouwen een vreselijke tijd. Menstruatie komt veel te vaak en als we niet aan het menstrueren zijn denken we er ook liever niet aan. Toch is het goed om eens na te denken over de hoeveelheid afval die jouw menstruatie verbruikt. We zijn immers bezig met duurzaam leven. In deze blog gaan we kijken naar waarom het ontzettend belangrijk is duurzaam te menstrueren. + 3 Duurzame oplossingen

Waarom duurzaam menstrueren?

Menstruatieproducten worden in miljarden gemaakt, worden vier tot acht uur gebruikt voordat ze worden weggegooid en het kan vervolgens meer dan 500 jaar duren voordat ze zijn afgebroken.

Ze dragen bij aan de winning van fossiele brandstoffen en worden na gebruik verbrand, gestort of vervuilen het milieu.

Naar schatting gooit ongeveer de helft van de vrouwen tampons en maandverband door het toilet, waardoor er jaarlijks 1,5 tot 2 miljard worden doorgespoeld. Wanneer dit gebeurt, komen ze in het riool terecht en als ze niet worden opgevangen, komen ze in onze rivieren terecht, stromen ze in zee en spoelen ze aan op onze stranden.

In feite zijn menstruatie producten het op vier na meest voorkomende voorwerp dat de Europese stranden vervuilt, meer dan rietjes of koffiebekers.

Na verloop van tijd breekt de plastic inhoud af in kleinere stukjes, bekend als microplastics en vezels. Dit vormt een verdere bedreiging voor ons ecosystemen waar ze in de voedselketen terecht kunnen komen; er zijn zelfs krabben in de gevonden met plastic maandverband in hun maag.

Normale tampons en maandverband kunnen tot 90% plastic bevatten, evenals andere synthetische materialen zoals rayon, kunstmatige geurstoffen en giftige chemicaliën. Van deze ingrediënten is bekend dat ze de hormoonhuishouding verstoren en in verband worden gebracht met ziekten als onvruchtbaarheid en kanker.

Lees ook Duurzaam wasmiddel - 5 redenen waarom je nu moet omschakelen! - Cosmeau wasstrips

duurzaam menstrueren bamboozy beoordeling

3 Duurzame menstruatie oplossingen van Bamboozy – Getest & eerlijk beoordeeld

Bamboozy is een merk met verschillende duurzame oplossingen voor onze menstruatie. Voor deze blog heb ik samen met een vriendin drie van hun duurzame menstruatie oplossingen getest:

  • Menstruatie ondergoed
  • Menstruatie cup
  • Menstruatie disc
Lees ook:  Minimaliseren! 5 tips om je huis te minimaliseren

Bekijk alle menstruatie producten van Bamboozy

bamboozy menstruatie ondergoed beoordeling duurzaam menstrueren

Menstruatie ondergoed van Bamboozy beoordeling

Dit was mijn absolute favoriete product van de 3. Mijn voorkeur gaat normaal uit naar maandverband en het menstruatie ondergoed van Bamboozy stelde me niet teleur

Zelfs de zwaarste dagen zijn voor dit menstruatie ondergoed geen probleem. Ik ben een hevige bloeder en een maxi maandverband houdt het op mijn zwaarste en actiefste dagen niet langer dan een uur vol, dit menstruatie ondergoed overtrof al mijn verwachtingen.

Ik werd al gelijk vrolijk toen ik zag hoe hoog het broekje is en hoe hoog de verdikking rijkt, deze verdikking is trouwens helemaal niet zichtbaar in een strakke broek. Vooral tijdens het slapen is het vaak een probleem dat het bloed toch nog boven de rand komt, door dit broekje voelde ik me zeker dat ik geen bloedvlekken in bed zou maken.

De hoogte is ook fijn voor de buikpijn, het komt tot boven de pijnlijke buik en heeft geen irriterende band waar je het net niet wilt hebben.

Wat ik bij ander menstruatie ondergoed heb meegemaakt is dat het niet perfect aansluit, waardoor ik alsnog bang was dat ik zou lekken of dat het na een aantal uur een beetje groter werd, bij het ondergoed van Bamboozy heb ik dat gelukkig niet ervaren.

Plus- en minpunten Bamboozy menstruatieondergoed:

+ Fijne pasvorm, niet te strak en zeker niet te los

+ Fijne hoge bescherming

+ Onzichtbaar in strakke jeansbroek

- Voor dit product heb ik geen minpunten

Wat zegt mijn vriendin over dit menstruatie ondergoed?

Ik ben absoluut geen maandverband drager dus het gevoel dat ik ‘lek’ is niet iets waar ik vrolijk van word. Dat gezegd hebbende is dit wel heel fijn ondergoed, vooral een aanrader in de nacht, dan voel ik dat gedrup toch niet. Vaak werd ik wakker met een volle tampon, zeker geen fijn gevoel. Dit ondergoed biedt daar wel een oplossing voor.

Lees ook:  Ecologische voetafdruk

Maar wat ik ook heel fijn vindt aan dit ondergoed en aan al deze producten dat we hebben mogen testen eigenlijk, is dat het ook nog eens ontzettend veel geld bespaard en duurzaam is!

bamboozy menstruatie ondergoed beoordeling duurzaam menstrueren

Menstruatie cup van Bamboozy beoordeling

Voor deze was ik een beetje huiverig, ik heb in het verleden namelijk een aantal menstruatie cups geprobeerd. Het grote nadeel was dat bij beweging het vacuüm ineens weg gaat en alles eruit loopt. Gelukkig kon ik het testen met menstruatie ondergoed om me toch zeker te voelen.

Het was weer even flink proberen want het is niet de bedoeling dat je de cup voelt zitten, na een paar keer opnieuw inbrengen was het dan eindelijk gelukt. Ik heb het gemakkelijk de hele dag drooggehouden zonder dat de vacuüm verdween. Toch had ik nog steeds af en toe een steek vanbinnen, waardoor ik blijf twijfelen of die goed zat, maar hij lekte niet.

Als ik tampons draag heb ik ook wel eens dat ik een steek voel of het voel zitten, dit is de reden waarom ik een voorkeur heb voor maandverband.

Dit product biedt zeker een oplossing voor tampons. (Reis tip ik heb de menstruatie cup in het verleden gekocht omdat ik op reis ging naar Azië waar tampons niet te krijgen zijn (maar wel handig als je gaat zwemmen)).

Plus- en minpunten Bamboozy menstruatie cup:

+ Geen lekkages gehad

+ Super alternatief voor tampons

- Even oefenen met inbrengen

- Toch voelde ik het af en toe zitten

Wat zegt mijn vriendin over de menstruatie cup van Bamboozy?

Deze menstruatie cup is dé oplossing voor mij! In tegenstelling tot de menstruatie disc had ik de cup best snel onder de knie. Ik voelde er absoluut niets van zitten en heb echt geen enkele klacht.

Gedurende de dagen dat ik de cup heb getest heb ik geen enkel moment van onzekerheid gehad of het gevoel dat ik lekte. Echt een heel fijn gevoel. Op het werk had ik een flesje water in de tas, spoelde de cup tussendoor uit met het water en hop ik was er weer klaar voor.

Lees ook:  Duurzaam huis bouwen
bamboozy menstruatie ondergoed beoordeling duurzaam menstrueren

Menstruatie disc van Bamboozy

Dit is een product waar ik nog niet bekend mee was. Gelukkig heeft Bamboozy een QR-code met een handig e-book met instructie. Deze disc is vergelijkbaar met de cup maar toch heel anders, een cup trekt namelijk vacuüm waardoor het bloed er niet langs kan, de disc zet je om je baarmoederhals, zodat het de doorgang eigenlijk afsluit.

Blijkbaar kun je met een menstruatie disc seks hebben tijdens de menstruatie, ik heb dit niet getest want dat is het laatste waar ik op dat moment zin in heb. Maar wel handig voor de vrouwen die juist in deze tijd zin hebben!

De disc is mijn tweede favoriet uit de test. Je moet het net als de cup wel even onder de knie krijgen, probeer het inbrengen de eerste keren in de douch en niet op het toilet, trust me, het gaat je niet in één keer lukken.

Als de disc uiteindelijk zit voel je er echt niets meer van. Ik heb ermee gerend, gefietst, geslapen en heb absoluut geen enkele keer de disc gevoeld of gelekt.

Ik vind het inbrengen van de disc persoonlijk een stuk gemakkelijker dan de cup, mijn voorkeur gaat dus zeker uit naar de disc.  

Wat zegt mijn vriendin over de menstruatie disc van Bamboozy?

Zoals ik net al zei, het is me nog niet gelukt om deze onder de knie te krijgen. Het probleem is dat ik steeds dacht dat het goed zat, maar later toch nog wat voelde lekken. Ik blijf het toch proberen, want dankzij de cup weet ik dat als ik het eenmaal onder de knie heb, het een geweldige uitvinding is!

Bekijk hier alle menstruatie producten van Bamboozy

© Doepserleven - 2024