3 PFAS vrije veilige pannen voor een gezonde keuken

15 oktober 2022
973
veilige pannen

Op zoek naar de meest betrouwbare, niet-giftige veilige pannen? In deze blog lees je alles over veilige materialen voor pannen, met voor- en nadelen en een goede en betaalbare optie voor elk materiaal. Maar eerst gaan we kijken naar waarom sommige pannen niet veilig zijn.

Beste niet-giftige veilige pannen

Mensen zijn al jaren enthousiast over de beste niet-giftige pannen merken. En ik weet zeker dat velen van jullie zich afvragen: wat is er eigenlijk mis met mijn Teflon-koeken pannen eigenlijk?

We streven er allemaal naar om een heerlijke, gezonde maaltijden voor onszelf en onze gezinnen te bereiden, maar wat er dan eigenlijk gebeurt is dat gifstoffen er in werkelijkheid in om tijdens het kookproces hun weg naar onze dagelijkse maaltijden te vinden vanuit onveilige koekenpannen en andere pannen.

Deze ogenschijnlijk ‘hoogwaardige’ pannen met antiaanbaklaag laten sporen achter van chemicaliën en metalen in onze maaltijden- bah! De grootste boosdoener? teflon. Maar gelukkig voor ons kunnen anti-aanbak en niet-giftig hand in hand gaan dankzij de veiligste merken keukengerei die wegblijven van PFAS, PTFE en PFOA, die onvruchtbaarheid, leverschade en schildklieraandoeningen kunnen veroorzaken - daarover later meer.

veilige pannen

Wat maakt een pan giftig? Wat zijn de meest giftige pannen?

Teflon – PTFE

Heb je je ooit afgevraagd wat pannen met een antiaanbaklaag niet plakkerig maakt? Teflon met een coating van het kunststof polymeer PTFE (polytetrafluorethyleen).

Wanneer de temperatuur boven 300 °c komt, kunnen er giftige dampen vrijkomen door ontgassing. Deze dampen kunnen niet alleen bij mensen maar ook bij huisdieren polymeerdampkoorts of teflonkoorts veroorzaken.

Studies koppelen pannen met antiaanbaklaag aan schildklieraandoeningen, longschade en nog veel meer gezondheidsproblemen.

Bovendien kan het productieproces van chemisch verpakt keukengerei onze watervoorziening vervuilen. Dat is zeker niet het geval bij de beste niet-giftige pannen merken hieronder.

PFAS

PFAS is een synthetische chemische stof die wordt gebruikt in het productieproces van PTFE-coating. In werkelijkheid bevat Telfon meerdere giftige chemicaliën zoals PFOA, PFOS, PTFE, PFAS en GenX.

Meerdere studies suggereren dat deze toxines ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken. Natuurlijk vind je deze afkortingen niet terug op de labels van de veiligste merken pannen.

Lees ook:  Hoe maak je de dagelijkse voedselbereiding duurzaam?
PFAS vrije veilige pannen

3 PFAS vrije veilige pannen

Hier zijn een aantal veilige pannen opties, in willekeurige volgorde vermeld. Ik heb voor- en nadelen van elk opgenomen, met links naar beschikbare en betaalbare opties voor veilige pannen.

Of je nu jong bent en net begint met je nieuwe keuken of een ervaren thuiskok bent die je bestaande pannen wil vervangen door veilige pannen, dit is de enige gids die je nodig hebt om de beste keuze te maken voor je gezonde keuken.

Roestvrijstalen veilige pannen

Roestvrijstalen pannen zijn populair en staan ​​al tientallen jaren in keukens. Deze zijn gemaakt van een metaallegering die ook percentages nikkel en chroom of andere metalen bevat.

Hier zijn enkele voor- en nadelen om je te helpen beslissen of roestvrij staal jouw favoriete pan moet zijn, vooral als je bedenkt wat de veiligste pan is.

Voordelen van RVS pannen:

Duurzaam

Roestvrij staal is behoorlijk bestand tegen krassen, deuken en corrosie. De meeste roestvrijstalen potten en pannen kunnen in de vaatwasser. Bij goed onderhoud gaat het jaren mee!

Weinig plak

Je hebt nog steeds een beetje olie nodig, maar roestvrij staal van hoge kwaliteit is over het algemeen gemakkelijk schoon te maken.

Nadelen van roestvrij staal:

Minder betaalbaar

Hoogwaardig roestvrijstalen pannen zijn een grote investering. Houd er ook rekening mee dat je krijgt waar je voor betaalt, en roestvrij staal van hoge kwaliteit zal waarschijnlijk veiliger en duurzamer zijn.

Uitbijten

Hoewel roestvrij staal niet is behandeld met een chemische coating, bestaat het uit een combinatie die nikkel en chroom bevat. Nikkel is niet nodig voor het lichaam, terwijl chroom alleen nodig is in sporenhoeveelheden uit voedsel.

Wanneer je zuur voedsel kookt, zoals tomatensaus in roestvrijstalen pannen, kan het gaan uitbijten.

Aanbevolen roestvrijstalen pannen:

PFAS vrije veilige pannen

Combekk koekenpan Y gemaakt van gerecycled materiaal, geschikt voor inductie €60,50

Gietijzeren veilige pannen

Gietijzeren pannen bestaan al eeuwen. Deze pan wordt als een enkel stuk metaal gegoten en vervolgens gekruid (door een proces van oliën en verhitten) om het kale gietijzer te beschermen en het een coating te geven.

Lees ook:  10 redenen om je magnetron weg te doen! + 4 manieren om je eten op te warmen zonder magnetron

Bovendien zijn sommige gietijzeren pannen geëmailleerd, waardoor het een bijna antiaanbaklaag heeft en een esthetisch aantrekkelijker uiterlijk heeft. Hier zijn enkele voor- en nadelen van gietijzer in jouw keuken.

Voordelen van gietijzer:

Houdt warmte goed vast

Gietijzer is uniek in zijn verwarmingsvermogen. Het is een solide, zwaar stuk dat moet worden voorverwarmd om de warmte het beste te geleiden, vooral bij ongelooflijk hoge temperaturen.

Vlees schroeit goed en gebakken voedsel wordt knapperig. Als je gietijzer goed is voorverwarmd, kun je het zelfs van het fornuis halen en houdt het voldoende warmte vast om te koken of eten op te warmen.

Kan in de oven worden gebruikt

Gietijzer is gevormd als een enkel stuk metaal, dus je kunt het gemakkelijk van de kookplaat in de oven brengen. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het bereiden van vlees of het afwerken van gerechten.

Betaalbaar en duurzaam

Gietijzer is betaalbaar en kost vaak minder dan € 50,- voor een grote koekenpan.

Alle soorten gietijzer zijn berucht voor blijvende generaties; gietijzeren koekenpannen uit de 19e eeuw worden nog steeds in veel huishoudens gebruikt.

Weinig plak

Goed onderhouden gietijzeren pannen zijn vrijwel non-stick en gemakkelijk schoon te maken.

Nadelen van gietijzer:

Niet geschikt voor alle soorten maaltijden

Het is over het algemeen aan te raden om zure maaltijden niet in gietijzer te koken om te voorkomen dat de lagen worden aangetast. Bovendien wil je misschien voorkomen dat je delicate gerechten zoals vis of pannenkoeken in gietijzer kookt.

Wees voorzichtig bij het kiezen van wat je in gietijzeren pannen wilt bereiden - hartige gerechten kunnen blijven hangen en een smaak geven aan zoet voedsel en sommigen kunnen een uitgesproken metaalachtige smaak krijgen bij maaltijden met vis of eieren.

Kan zware metalen uitbijten

Gietijzer is een goede keuze als je chemisch behandelde pannen willen vermijden, maar het brengt zijn eigen risico met zich mee om ijzer in voedsel uit te bijten.

Lees ook:  De voordelen van bulk eten inkopen op voorraad

Dit ijzer wordt niet gemakkelijk in het lichaam opgenomen en kan bij sommige personen bijdragen aan ijzerstapeling. Je kunt dit helpen voorkomen door geen zuur voedsel in jouw gietijzeren pannen te koken.

Aanbevolen gietijzeren pannen:

PFAS vrije veilige pannen

Dutch oven, braadpan, grillpan & hapjespan met deksel van Dutch mountains + brander €129,95

Keramische veilige pannen

Keramisch pannen zijn veilige pannen van klei dat in de oven is gebakken op hoog vuur, waardoor het kwartszandoppervlak effectief niet-klevend is. Het is een populaire keuze, maar hier zijn enkele voor- en nadelen om je te helpen beslissen of dit de beste keuze is voor jouw keuken.

Voordelen van keramisch pannen:

Niet giftig

100% keramische pannen (geen keramische pannen met antiaanbaklaag, dat valt onder de categorie antiaanbaklaag) heeft een aantal natuurlijke antiaanbak eigenschappen en bijt niet uit en geeft geen potentieel schadelijke dampen af. Keramische pannen behoren dus tot de beste van de niet-giftige pannen.

Milieuvriendelijk en duurzaam

100% keramische pannen zijn niet vervaardigd met chemicaliën en is gemaakt van duurzame, anorganische materialen. Het is een milieuvriendelijke keuze die tientallen jaren meegaat als hij goed wordt onderhouden.

Nadelen van keramische pannen:

Niet helemaal niet-klevend

Het is moeilijk om te concurreren met synthetische antiaanbaklagen, vooral als je gewend bent aan eieren die zonder residu uit je pan glijden. Hoewel 100% keramische pannen een effectieve antiaanbaklaag hebben, is het toch aan te raden om een ​​beetje olie te gebruiken tijdens het koken.

Prijzig

Het is belangrijk om te vertrouwen op de herkomst van jouw keramische pan. De labels "100% keramiek" en "keramisch met antiaanbaklaag" of "keramisch gecoat" zijn niet gereguleerd, dus zorg ervoor dat je authentiek 100% keramiek krijgt in plaats van keramisch gecoat metaal of keramiek met antiaanbaklaag.

Het is echter erg moeilijk om veilige pannen van 100% keramiek te vinden, dus je zult waarschijnlijk een aantal compromissen moeten sluiten. Sommige bedrijven GreenChef gebruikt een antiaanbaklaag die vrij is van PFAS en PFOA.

PFAS vrije veilige pannen

Lees ook 10 tips - duurzaam koken en eten

© Doepserleven - 2024