...

In 5 stappen een Avocado plant kweken

17 januari 2022
147
avocado kweken

Avocado plant kweken - Avocado's zijn een van de meest populaire vruchten van deze tijd. Ze zijn trendy, smaken heerlijk en hebben een super veelzijdig. Helaas kunnen ze ook duur of moeilijk te krijgen zijn. Het kweken van een avocado plant tot dat die vruchten gaat geven heeft veel tijd nodig, daarom is avocado niet de meest duurzame lekkernij.

Als je een dure avocado uit de winkel hebt gegeten zit je altijd met die pit, misschien heb jij al vaker geprobeerd deze pit te zaaien maar is dit niet gelukt of wil je het gewoon eens zelf proberen. Je kunt avocado’s thuis kweken. Dit is een geweldige manier om zonder te betalen van het smakelijke groene fruit te genieten en je krijgt er elk jaar toegang toe. Om nog maar te zwijgen, de planten voegen ook een mooi stukje leven toe aan elk huis of elke tuin.

avocado plant kweken

In 5 stappen een avocado plant kweken

Bij het kiezen van hoe je een avocado plant kweken gaat, zijn er een paar manieren waarop je te werk kunt gaan. Je kunt streven naar een volle boom of een kleinere binnen plant verzorgen. De boom is de enige manier om fruit te krijgen, maar de binnen plant is perfect voor appartementen, kleinere ruimtes en degenen die geen tuin willen onderhouden.

Zoals je in de volgende gids zult zien, zijn er veel stappen die je moet volgen om te leren hoe je avocado kunt telen. Ze zijn echter relatief eenvoudig als je eenmaal weet wat je doet.

Dat gemak, gecombineerd met het smakelijke eindresultaat, is de belangrijkste reden om het fruit boven andere planten te plukken.

1. Een avocado plant kweken begint met een avocado zaaien

Ongeacht wat je wilt dat het eindresultaat is, om te leren hoe je thuis avocado kunt kweken, moet je beginnen met een avocado pit.

Dit is de beste manier om gebruik te maken van het grote, oneetbare zaad en helpt je om van iets dat je normaal in de prullenbak zou gooien een plant te maken die je kunt gebruiken om je huis op te fleuren.

Lees ook:  5 Verschillende spinazie soorten in de moestuin

Als je een avocadozaadje wilt planten, moet je eerst een avocado voor jezelf halen. Eet het op en bewaar de pit, of snij de pit eruit en bewaar de rest voor later. Als je het zaad eenmaal in de hand hebt, was en droog het dan zo grondig mogelijk. Je wilt eventuele resten die achterblijven verwijderen.

Zoek dan een glas en vul deze met water. Zorg ervoor dat je het niet helemaal vult. Je wilt een beetje ruimte aan de bovenkant overlaten.

Het is ook belangrijk om het brede uiteinde van de pit naar beneden in het water te richten.

Deze volgende stap is een van de lastigere onderdelen van dit proces. Verzamel drie tandenstokers en steek ze voorzichtig in de pit zodat ze op drie verschillende punten rond de pit uitsteken.

Hoewel deze niet gelijkmatig uit elkaar hoeven te staan, moeten ze wel over het rand van het glas uitsteken.

Als ze alle drie er in geprikt zijn, moeten ze de pit aan de pot hangen op een manier dat deze ongeveer halverwege in het water staat.

Zoals op de foto hieronder:

avocado zaaien

2. Een avocado pit in een avocado plant veranderen

Nu je pot is opgezet, is de volgende stap in het proces om te leren hoe je avocado kunt kweken om resultaten te krijgen.

Neem de voorbereide pot en plaats deze op een warme, zonnige plek zoals een vensterbank. Het is belangrijk om je avocadopit een goede hoeveelheid warmte te geven, maar je wilt hem nooit in direct zonlicht plaatsen. Indirect zonlicht is dé manier voor het beste resultaat.

Naarmate de tijd verstrijkt, zal de avocado pit langzaam groeien. Zorg er wel voor dat je het in de gaten houdt, zodat het niet te veel water opneemt. Als het water niveau te laag wordt, vul deze dan zo nodig bij.

Het duurt ongeveer twee tot zes weken voordat het groeiproces begint. In die tijd zou je wortels en een stengel moeten zien. Dit is het teken waar je op moet letten, het is gemakkelijk te zien, zelfs als je niet weet hoe je avocado moet telen of geen groene vingers hebt.

Lees ook:  Kweekpotjes maken met een pottenpers

Als er na acht weken niets gebeurt, wil je de pit weggooien en opnieuw beginnen met een nieuwe. Er is geen reden om voorbij dat punt te blijven proberen.

Eenmaal hier moet je de groei van je pit volgen. Laat de stengel uitgroeien tot zes of zeven centimeter en snijd hem dan met de helft terug.

Pas als de wortels dik zijn geworden en de stengels en bladeren terugkomen, moet je de plant in een pot met aarde plaatsen. Hoewel je een paar verschillende maten kunt gebruiken, krijg je het beste resultaat van een pot met een diameter van tien centimeter.

Laat de helft van het zaad boven de grond liggen.

3. Buiten een avocado plant kweken

Er zijn veel discussies over het kweken van avocado's, en ze hebben allemaal te maken met het op verschillende manieren planten van het zaad. Terwijl het planten met bovenstaande methode eenvoudig is en je een handige nieuwe kamerplant oplevert, kun je ook echte vruchten krijgen door de pit naar buiten te verplaatsen.

Deze stap is intuïtiever voor mensen die tuinieren, omdat je, net als bij andere planten, het zaadje bevuilt, water geeft en het tot een boom laat uitgroeien. Toch zijn er een paar belangrijke stappen om in gedachten te houden.

Omdat avocado's in tropische klimaten groeien, doen ze het niet goed in de kou. Om die reden is temperatuur belangrijk.

De ongelukkige waarheid is dat je een avocado plant voor buiten in Nederland niet kunt houden of onderhouden zonder een specifieke soort te krijgen. De reguliere rassen zullen geen kans maken als de vrieskoude winters eenmaal zijn ingetreden.

Lees ook De gezondheidsvoordelen en risico’s van smeerwortel

Je kan natuurlijk wel proberen om de avocado boom te beschermen voor de kou door de plant in een pot te zetten die eventueel beschut of binnen gezet kan worden in de koude wintertijd.

Kies daarnaast een standplaats met veel zon en goede afwatering. Kies ook voor een beschutte plek, zodat de avocado plant beschermd is tegen wind of vorst. Zorg ervoor dat je de boom veel ruimte heeft om te groeien en plant hem wat hoger in de grond.

Lees ook:  Alles over aardappels kweken - 4 manieren

avocado zaaien

4. Verzorging van een avocado plant

Als je avocado eenmaal geplant is en klaar is om te bloeien, wil je hem zo onderhouden dat hij gezond blijft en groeit.

Geef het regelmatig water en gooi er af en toe een diepe duik in als je kunt. De plant moet vochtig blijven om te kunnen groeien, maar je moet hem nooit te veel laten weken omdat hij dan oververzadigd kan raken.

Dit zou geen probleem moeten zijn als de grond goed afvloeit, maar houd er rekening mee hoeveel water je je plant geeft. De ideale hoeveelheid is in de zomer ongeveer vijf centimeter water per week.

Zorg er ook voor dat de grond iets uitdroogt voordat je weer water geeft. Je wilt je plant veel liefde geven, maar je wilt nooit te veel in één keer doen.

Omdat avocado's in de bovenste 15 centimeter aarde zitten, duurt dit proces niet zo lang als bij andere planten. Blijf er bovenop zitten en doe je best om een ​​middenweg te bereiken waar je avocado zaad niet zal verdrinken of uitdrogen.

5. De juiste bemesting voor je avocado plant

Een cruciaal onderdeel bij het leren telen van avocado's is het kiezen van de juiste meststof. Bemesting is een belangrijk proces bij het kweken van een plant en daarom moet je ervoor zorgen dat je avocado's de juiste mix krijgen.

Er zijn verschillende opties op de markt, maar je moet je concentreren op degenen die de juiste ingrediënten bevatten. Dat betekent meestal alle plantenvoeding die speciaal is gemaakt voor avocado's of citrusvruchten, evenals meststoffen met grote hoeveelheden stikstof in verhouding tot het fosfor- en kaliumgehalte.

Hoewel het tijdstip waarop je je plant voedt enigszins zal verschillen, afhankelijk van waar je woont, is het het beste om je avocado's elke 12 tot 16 weken te bemesten als ze in een plantenbak staan. Als ze buiten staan, wil je het in de late winter, midzomer en vroege herfst toepassen.

Als je ijverig bent en de tijd neemt om jaar na jaar te werken, zal je uiteindelijk een punt bereiken waarop je boom vrucht zal dragen. Het is een lang proces, maar de boom is een prachtige toevoeging aan jouw tuin of woning, zelfs zonder een oogst te geven.

Lees ook Bamboe kweken om te eten + de gezondheidsvoordelen van bamboe scheuten

avocado plant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2022