Een duurzame tuin aanleggen

18 mei 2022
523
duurzame tuin aanleggen

Een duurzame tuin betekent een tuin aanleggen met oog voor natuur, het milieu en de toekomst en het welzijn van de planeet. Een duurzame tuin richt je dus zo in dat je van je tuinplanten tot aan je tuinmeubelen de toekomst en het welzijn van de natuur en de planeet in acht neemt. Maar hoe leg je een duurzame tuin aan? Waar moet je beginnen en waar moet je echt op letten? In deze blog gaan we je vertellen hoe jij een duurzame tuin kunt aanleggen!

Duurzame tuinmeubelen

Buiten genoeg variatie aan beplanting in de tuin willen we ook lekker kunnen zitten. Ook hierbij kiezen we voor duurzame tuinmeubels. Duurzame tuinmeubels betekent tuinmeubels die lang mee gaan en van duurzame materialen zijn gemaakt.

Wat zijn duurzame materialen voor tuinmeubels?

  • Teak
    Teak is een zeer duurzame houtsoort voor tuinmeubelen. De duurzaamheid van teak is wel sterk afhankelijk van waar het vandaan komt. Om er zeker van te zijn dat het ook echt duurzaam verbouwd is, is het belangrijk om op de FLEGT-vergunning te letten. FLEGT staat voor Forest Law Enforcement, Governance and Trade, en wil zeggen dat zij waarde hechten aan duurzaam hout.
  • Gerecycled metaal
    Meubels van gerecycled metaal zijn ook een duurzame optie. Let er wel op dat aluminum tuinmeubels niet veel wegen en dus gemakkelijk kunnen wegwaaien. Gietijzeren meubels zijn wel zwaar maar hebben onderhoud nodig om het roestvrij te behouden.

Ben je op zoek naar duurzame tuinmeubels? Dan zijn loungesets van Kees Smit tuinmeubelen misschien wel iets voor jou. Ze maken gebruik van teak hout met de FLEGT-vergunning, waardoor je verzekerd bent van duurzaamheid!

Lees ook:  Hoe kun je appels lang bewaren? 4 manieren!
Een duurzame tuin aanleggen

Een goed bodemleven in een duurzame tuin

Het bodemleven is de bepalende factor over hoe goed je planten zullen groeien. Een gezond bodemleven heeft een goede structuur, vochthuishouding en genoeg voedingsstoffen.

Je kunt jouw bodemleven verbeteren door:

  • Te beginnen met composteren
  • Wormen toe te voegen aan je tuin
    Wormen zijn erg nuttig in de tuin, ze zorgen namelijk voor de afbraak van organisch materiaal (mulch) en zorgen ervoor dat de voedingsstoffen vrijkomen.
  • De bodem te bemesten
    Vermijd kunstmest!

Lees onze uitgebreide blog 7 tips om je bodemleven te verbeteren

Een duurzame tuin aanleggen

Beplanting in een duurzame tuin

Nu je bodemleven op orde is, is het tijd om even goed te plannen welke planten je gaat neerzetten. Om een duurzame tuin aan te leggen is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:

  • Zorg voor afwisselende bloei
    Om zoveel mogelijk bestuivers aan te kunnen trekken is het belangrijk om rekening te houden met de groeiperiode van planten. Let erop dat de planten afwisselend zullen bloeien en er genoeg variatie is, om het hele groeiseizoen bestuivers te kunnen verwelkomen in jouw duurzame tuin.
  • Zorg voor gemakkelijk te onderhouden planten
    Het is niet heel duurzaam om iedere avond in de zomer de tuin te moeten bewateren, kies er daarom voor om planten te nemen die niet te veel onderhoud vereisen.
  • Maak gebruik van combinatieteelt
    Om plagen en ziektes op een biologische manier op afstand te houden is het belangrijk om gebruik te maken van combinatieteelt. Door bepaalde planten naast elkaar te zetten kunnen ze elkaar versterken. Zo zijn afrikaantjes ideaal om aaltjes aan te trekken, aaltjes maken korte metten met rouwvliegjes.
  • Kies voor lokale planten
    Planten die oorspronkelijk in jouw omgeving voorkomen kunnen goed groeien in jouw bodemleven, dit bespaart dan ook extra onderhoud zoals water geven. En onthoud, onkruid is geen onkruid het zijn allemaal nuttige planten. Ben dus niet te gedreven om al je onkruid te wieden en neem eens een kijkje wat er allemaal groeit. Hier kun je gemakkelijk een app voor gebruiken.
  • Leg een moestuintje aan
    Er is niets lokaler en duurzamer dan je eigen groente kweken. Het aanleggen van een moestuin heeft ontzettend veel voordelen en is super leuk. Wil je een moestuin aanleggen? Bekijk dan onze categorie (moes)tuin voor handige tips!
Lees ook:  Maak je eigen moestuin grond

Bewatering bij een duurzame tuin

Zoals al eerder gezegd willen we niet iedere avond de tuin moeten sproeien. Natuurlijk komt het waarschijnlijk wel eens voor dat we moeten sproeien. Als we dan moeten bewateren dan willen we dit uiteraard doen met regenwater die we zelf opvangen. Zorg dat je voldoende regenwater hebt opgeslagen om in de zomer je duurzame tuin te kunnen onderhouden.

Om ervoor te zorgen dat de bodem niet te snel uitdroogt, is het belangrijk om genoeg mulch aan je bodem toe te voegen. Naast voorkomen dat de bodem uitdroogt voegt mulch ook nog eens goede voedingsstoffen toe en vertraagt het onkruid. Mulch bestaat uit verschillende bladeren, houtsnippers, takjes en ander organisch materiaal. Bewaar een stapel met opgeharkte bladeren in de herfst in de tuin om dit in het voorjaar aan de planten te kunnen toevoegen.

Een duurzame tuin aanleggen

Leg een natuurlijke vijver aan

Een natuurlijke vijver is een genot in de tuin en vergt nauwelijks onderhoud, daarnaast trekt een natuurlijke vijver ook veel verschillende insecten en dieren aan en is het een plek waar veel planten kunnen groeien. Het is dus ontzettend goed voor de duurzaamheid en biodiversiteit in de tuin! Je kunt een natuurlijke vijver aanleggen door genoeg verschillende planten in en om het water te zetten en vissen in de vijver. Vergeet niet om ook een in en uitgang voor kikkers te maken en een ondiep moerasgebied.

Duurzaam tuingereedschap

Om onze duurzame tuin te onderhouden hebben we ook tuingereedschap nodig. Hiervoor gebruiken we geen apparatuur met een benzinemotor of te veel lawaai. Dit verstoort namelijk de flora en fauna van de tuin en is schadelijk voor het milieu. Houdt bij het aanschaffen van gereedschap ook de planeet in acht. Kies dus niet voor plastic materialen en let op duurzame bedrijven.

Lees ook:  Appelazijn maken van restjes! + 6 voordelen van appel azijn
© Doepserleven - 2024