...

Eend slachten en verwerken

28 oktober 2022
163
eend slachten en verwerken

Veel mensen houden eenden omdat ze niet alleen snel groeien en leuk zijn om te zien, maar ook omdat het vlees van de eend heerlijk is. En hoewel het natuurlijk vreemd is om je eigen diertjes te slachten, vinden wij het zelf beter dan maar kip te kopen bij een supermarkt waar deze diertjes een heel slecht leven hebben gehad.

Een eend is goed te slachten als deze ongeveer 2 maanden oud zijn. Ze komen dan vaak goed aan, hebben nog het onvolwassen verenkleed en dit kun je makkelijk plukken. In onze blog laten we je zien hoe je eenden en gevogelte op de juiste manier slacht. Als dit je eerste keer is, kun je het het beste met een ervaren iemand samen doen om het goed te leren.

Minimaal 12 uur voor het slachten, zorg je dat de eend niet meer eet. Als je dus ’s ochtends gaat slachten, haal je de vogel weg van de kudde en zorg je dat deze alleen nog water heeft.

Voor je gaat slachten, zul je ervoor moeten zorgen dat de eend op de juiste manier gedood wordt. Hier zijn wel strikte regels bij en dit is maar goed ook, want het beestje mag geen pijn leiden. Dit is te doen door de nek te breken, je ‘trekt’ als het waren de nek naar achteren. Of je bedwelmd het diertje door een nauwkeurige slag op de kop. Je mag het dier dus niet levend van zijn hoofd ontdoen.  

Lees ook eenden houden

Wees ook voorzichtig, zorg dat als je dit doet, je weet dat de eend niet ziek is, gedood is door een ander dier etc. Veiligheid staat voorop bij een eend slachten.

2 manieren om een eend te slachten

Er zijn 2 manieren om een eend te slachten.

 1. De eerste manier is door het snijden van de halsslagader. Je pakt de eend bij de poten en hangt deze aan zijn poten op. Vervolgens pak je het hoofd en trek je deze terug en snijd je de nek door.
 2. De 2de manier is door middel van een hakmes. Je pakt de eend bij de vleugels en legt zijn kop neer. Door een snelle beweging ontdoe je de eend van zijn hoofd.
Lees ook:  Je kweekkas verwarmen in de winter

Laat de eend vervolgens een kwartier aan zijn poten hangen zodat het bloed er goed uitloopt.

De eend plukken

Een eend dien je goed te plukken, dat betekent dat je de veren gaat weghalen. Hiervoor zijn twee mogelijkheden.

 1. De droge verwerking. Dit komt het meeste voor, maar kan soms lastig zijn. Direct na het slachten ga je de eend plukken. Leg de eend plat neer begin vervolgens te plukken met de richting mee. Je wilt niet dat de huid scheurt. Begin bij de staart en vleugels en vervolgens de borst en rug. Om vervolgens de kleinere donsjes weg te halen, kun je gebruik maken van een flambeeraansteker
 2. De natte verwerkingsmethode maakt gebruik van warm/ licht kokend water. Je dompelt de vogel een paar minuten onder. Je kunt al snel beginnen met plukken en dit zal vaak gemakkelijker gaan. Het nadeel hiervan is dat het vlees een rodere tint krijgt.

De beste tijd om een eend of vogel te slachten is vaak in augustus / september. Je koopt de eenden dan in mei. Zo voorkom je dat de eend zich dikker gaat kleden tegen de koud en het moeilijker wordt om te plukken.


Het slachten van de eend

Het slachten van de eend doe je in de volgende stappen:

 1. Knip de poten tot het eerste gewricht af. De poten worden enkele centimeters boven het hielgewricht afgesneden. Vaak kun je dit met een speciale schaar doen, of een fileermes en vervolgens het gewricht los breken.
 2. Knip de vleugels ook tot het eerste gewricht af. Zo blijft er nog een vleugelbot met vlees aan, maar het overige deel van de vleugel is niet meer nodig.
 3. Snijd de nek verder af tot aan de karkas en verwijder de luchtpijp en struma.
 4. Snijd een kleine incisie tussen het karkas en de cloaca. Doe dit niet te diep, want je wilt de ingewanden niet kapot maken. Dit zou de eend namelijk vervuilen
 5. De staart snijd je een paar centimeter af. Hier zit de talgklier en deze kan er voor zorgen dat het vlees vies gaat smaken en ruiken
 6. Vanuit de incisie naar het einde (waar je de staart hebt afgeknipt) snijd je dit dwars open. Zo kun je de ingewanden gemakkelijk verwijderen. De darmen komen er gemakkelijk uit, maar de longen en hart zul je van binnen wat meer los moeten maken.
 7. Spoel de eend vervolgens uit met schoon water.
 8. De ingewanden zijn deels slacht afval, maar je kan een deel hiervan ook gebruiken.
Lees ook:  Mijn konijn is verkouden - verkoudheid bij konijnen

Het verwerken van het vlees

Voordat je gaat koken, verwerk je het vlees eerst netjes in porties. Dit doe je met een scherp fileermes.

Het versnijden van de eend:

 1. De hammen scheid je van het karkas. Draai het karkas met een incisie naar je toe en vervolgens breng je het been opzij. Maak de sneden zo dichtmogelijk bij de rug. Op deze manier snijd je de vleugels ook netjes af.
 2. De filets scheid je door de eend op zijn rug te leggen en een snede te maken midden in het borstbeen langs de kiel.
 3. Het vel verwijder je voorzicht van het vlees.
© Doepserleven - 2022