Zelfvoorzienend leven in een appartement

7 januari 2023
500
zelfvoorzienend leven in een appartement

Zelfvoorzienend zijn is tegenwoordig steeds populairder aan het worden. Het idee om zoveel mogelijk eigen voedsel te produceren en afhankelijk te zijn van de supermarkt lijkt voor velen een aantrekkelijk maar onmogelijk doel. Wat als je woont in een appartement, zonder tuin of balkon om op te tuinieren? Is het dan wel mogelijk om gedeeltelijk zelfvoorzienend te zijn? In deze blog gaan we kijken naar de mogelijkheden om zelfvoorzienend te leven in een appartement.

Zelfvoorzienend leven in een appartement door je eigen voedsel te kweken

Het is uiteraard niet mogelijk om geheel zelfvoorzienend te leven in een appartement, maar je kunt wel zelfvoorzienend worden in bepaalde dingen. Er zijn verschillende manieren om zelf voedsel te produceren in een appartement, zelfs als je geen tuin of balkon hebt.

zelfvoorzienend leven in een appartement

Kruiden kweken in een appartement

Het kweken van kruiden in een appartement is een gemakkelijke en betaalbare manier om zelfvoorzienend te leven en tegelijkertijd je eten op smaak te brengen. Hier zijn enkele tips om kruiden te kweken in een appartement:

 • Sommige kruiden zijn beter geschikt om binnenshuis te kweken dan andere. Overweeg bijvoorbeeld basilicum, peterselie, tijm en oregano, die gemakkelijk binnenshuis te kweken zijn.
 • Kruiden kun je kweken in potten of kweekbakken op een raambankje of op een vensterbank. Zorg ervoor dat je potten of kweekbakken voldoende drainage hebben, zodat de wortels van de kruiden niet gaan rotten.
 • Kruiden hebben voldoende licht nodig om te kunnen groeien, dus plaats de potten of kweekbakken op een zonnig raambankje of op een vensterbank. Als je geen voldoende zonlicht hebt, kun je overwegen om kunstlicht te gebruiken om de kruiden voldoende licht te geven.
 • Kruiden hebben voldoende water nodig om te kunnen groeien, dus geef ze regelmatig water, zonder dat ze te nat worden. Als je merkt dat de bladeren van de kruiden geel worden, kan dit een teken zijn dat de plant te weinig water krijgt.
Lees ook:  Slagroom maken van rauwe melk
zelfvoorzienend leven in een appartement

Groente kweken in een appartement

Het kweken van groenten in een appartement is iets wat wat meer ruimte en inspanning vergt dan het kweken van kruiden of microgreens, maar het is wel mogelijk.

Dit zou je kunnen proberen:

-          Cherrytomaatjes zijn een geweldige optie om binnenshuis te kweken, omdat ze weinig ruimte nodig hebben en gemakkelijk te verzorgen zijn. Je kunt cherrytomaatjes zaaien in potten of kweekbakken op een zonnig raambankje of in een kas, en ze regelmatig water geven en meststof toevoegen om ze gezond te houden.

-          Sla is ook gemakkelijk binnenshuis te kweken, hoewel het wel wat ruimte nodig heeft. Je kunt sla zaaien in potten of kweekbakken op een zonnig raambankje of in een kas, en ze regelmatig water geven en meststof toevoegen om ze gezond te houden.

-          Peultjes zijn een andere optie om binnenshuis te kweken, hoewel ze wel wat ruimte nodig hebben. Je kunt peultjes zaaien in potten of kweekbakken op een zonnig raambankje of in een kas, en ze regelmatig water geven en meststof toevoegen om ze gezond te houden.

zelfvoorzienend leven in een appartement

Fruitkweken in een appartement

Hoewel het kweken van fruit in een appartement over het algemeen wat meer ruimte en inspanning vergt dan het kweken van kruiden of microgreens, is het wel mogelijk om sommige fruitsoorten te kweken in een appartement. Hier zijn enkele opties om te proberen:

 • Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen kunnen binnenshuis worden gekweekt, hoewel ze wel voldoende zonlicht nodig hebben. Plaats de planten op een zonnig raambankje of in een kas, en geef ze regelmatig water en mest om ze gezond te houden.
 • Sommige appelrassen kunnen ook binnenshuis worden gekweekt, hoewel dit over het algemeen wat meer ruimte vergt dan het kweken van citrusvruchten. Kies voor een kleine, compacte appelboom die gemakkelijk binnenshuis te verzorgen is, en plaats hem op een zonnig raambankje of in een kas.
 • Aardbeien zijn een andere optie om binnenshuis te kweken, hoewel dit ook wat ruimte vergt. Je kunt aardbeien kweken in potten of kweekbakken op een raambankje of in een kas, en ze regelmatig water geven en meststof toevoegen om ze gezond te houden.
Lees ook:  10 Dingen die we gedaan hebben in ons eerste jaar richting zelfvoorzienend
voedsel kweken zelfvoorzienend leven in een appartement

Microgreens gemakkelijk te kweken in een appartement

Microgreens zijn jonge groenten die worden gegeten met de blaadjes en stengels, en zijn een geweldige manier om snel en gemakkelijk voedsel te produceren in een appartement. Je kunt microgreens zaaien in kleine potten of zaaiplaatjes op een raambankje, en ze zijn klaar om te oogsten na enkele weken.

Lees ook Kiemgroente kweken in 6 dagen

Een Bokashi is een must have!

Bokashi is een Japanse term die verwijst naar een specifieke manier van composteren waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciaal soort meststof genaamd bokashimest. Bokashimest is een mengsel van versnipperde gefermenteerde organisch materiaal, dat een hoge concentratie van micro-organismen bevat. Deze micro-organismen helpen om organische afvalstoffen te ontbinden en om te zetten in compost.

zelfvoorzienend leven in een appartement

Aquaponics in een appartement

gesloten systeem waarbij de afvalproducten van de vis worden gebruikt als voeding voor de planten. Dit is een duurzame manier om voedsel te produceren en kan ook leuk zijn om te doen. Hier zijn enkele tips om een aquaponicssysteem in een appartement op te zetten:

 • Kies een geschikte locatie
  Zoek een locatie in je appartement die voldoende licht krijgt, maar niet te warm wordt. Bijvoorbeeld een raambankje of vensterbank.
 • Kies de juiste hoeveelheid vis en planten
  Houd rekening met de grootte van het aquaponicssysteem en de hoeveelheid licht die beschikbaar is om te bepalen hoeveel vis en planten je kunt kweken. Overweeg bijvoorbeeld om kleine vissoorten zoals goudvissen of guppies te gebruiken en kruiden of sla te kweken.
 • Gebruik een aquaponicstank
 • Je kunt een aquaponicstank gebruiken om het water voor de vis en de planten te behouden. Zorg ervoor dat de tank voldoende drainage heeft en voeg regelmatig water toe om de vochtigheidsgraad op peil te houden.
 • Voeg bacteriën toe
  Voeg bacteriën toe aan het aquaponicssysteem om te helpen bij het omzetten van de afvalproducten van de vis in voeding voor de planten.
 • Verzorg de vis en planten
  Verzorg de vis en planten regelmatig door ze voldoende water en voeding te geven en de waterkwaliteit te controleren. Als je merkt dat de planten niet goed groeien of de vis ziek worden, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met het aquaponicssysteem.
Lees ook:  Gastblog: hoe ben ik terecht gekomen in ecologisch leven

Lees meer in onze uitgebreide blog Aquaponics: Wat is het en hoe begin je er aan?

Meer lezen over zelfvoorzienend leven? Bekijk ook:

Consuminderen als onderdeel van een (meer) zelfvoorzienend leven

31 Tips - Zelfvoorzienend leven / homestead tips

106 manieren waarop je meer zelfvoorzienend kunt zijn!

© Doepserleven - 2024