Maak je eigen moestuin grond

27 december 2021
843
eigen moestuin grond maken

Maak je eigen moestuin grond - Als je slechte grond hebt, dan wordt het kweken een stuk lastiger. Is het te kleiachtig, of te weinig voedingsstoffen, dan kan het moeizaam gaan. Je kan dan kiezen voor potgrond van bv Pokon, maar wil je een aantal bedden maken, dan wordt het al snel een duur uitstapje naar de tuinwinkel.  Advies is ook om te werken met verhoogde kweekbedden.

Maar je kan goed je eigen moestuingrond maken, dat doe je door te composteren en het eind resultaten te gebruiken in de bedden. Wij zijn nu druk in de weer om de moestuin voor te bereiden en waren aan het einde van het seizoen al begonnen met de verhoogde kweekbedden. Maar daarvoor hebben we toen de huidige grond gebruikt en een deel kant en klare grond. Maar dan moet je toch flink wat groentes uit je bedje krijgen.

Maak je eigen moestuin grond

Nu het winter is en de moestuin stil ligt hebben we een aantal dingen gedaan zodat we dadelijk weer flink kunnen kweken. Aller eerst halen we alle resten uit de moestuin en is de grond weer helemaal vrij van wortels en eventuele achterblijvers. Daarna laten we de kippen flink scharrelen in de moestuin en zij pikken de restjes er goed tussen uit.

Daarna gebruiken we het afval van de kippen in de moestuin. Hier hebben we het geheel vol gelegd met de resten uit de ren en het kippen hok. De kippen scharrelen dit fijn door de hele moestuin en zetten het goed onder elkaar.

Lees ook:  Zelf kastanjepuree / crème de marron maken

De composthoop scheppen we uit en filteren we met een zeefbak. Zo blijft alleen de beste compostgrond over voor de moestuin.

Vervolgens starten we met de verhoogde kweekbedden. We maken rijen en leggen de mulch van de kippen in de bakken. Vervolgens leggen we een laag karton over de mulch en dan komt de nieuwe moestuin grond er overheen. De bedden leggen we met folie / doek nog af gedurende de late winter. Dan kan het bed zich verder vormen en is het klaar voor de eerste zaadjes. De totale  moestuin bevat nu dus verse mulch van bladeren en hooi, stro en zaagsel dat uit de kippen en konijnenrennen komt en de al gecomposteerde grond die we in de moestuin gebruiken. Een prachtige combinatie die zorgt voor een rijke grond.

maak je eigen moestuin grond

Lees ook verhoogde kweekbedden maken.

Een handige manier is om zelf kweekpotjes te maken van je moestuin grond en ze daarna over te planten. Onze moestuin begint al weer mooie vorm te krijgen voor het voorjaar!

eigen moestuin grond maken

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023