De moestuin van Robbert, natuurlijk gekweekte zaden

21 september 2021
681
robbert zaden

Je eigen eten verbouwen in je moestuin begint met zaden inkopen. Dit was even zoeken voor ons, we willen namelijk wel de beste zaden en geen gemodificeerde rommel erin. Het gaat dan ook om ons eten, toch?

De moestuin voor Robbert biedt hier de oplossing voor. De zaden van De moestuin van Robbert worden door Robbert zelf gekweekt. Hij kweekt deze planten al jaren zodat ze ondertussen zijn aangepast aan ons Nederlandse klimaat, hierdoor groeien ze zeer goed in ons koude kikker landje.

Wie is De moestuin van Robbert?

Robbert is 34 jaar en woont in het uiterste noorden van Limburg. Hij is gelukkig getrouwd en heeft 2 prachtige kinderen. Al jaren is Robbert actief aan het tuinieren op een natuurlijke manier. Hij is altijd op zoek naar die leuke, aparte, bijzondere en mooie soorten groenten en bloemen. Het kweken van zaden is daar ook begonnen als een hobby maar Robbert kreeg steeds meer vraag naar zijn bijzondere zaden. Aangezien het kweken van zaden behoorlijk wat kost is het fijn dat hij er wat geld voor terug krijgt. Dit is echter niet zijn drijfveer. Die is namelijk soorten beschikbaar maken voor de lokale markt die ook écht werken of heel bijzonder zijn. Prachtig toch?

Voor Robbert zijn een paar criteria belangrijk:

  • Zien de bloemen/planten/vruchten er bijzonder uit?
  • Hebben ze een uitzonderlijke groei en oogst?
  • Zijn ze gemakkelijk te kweken in het Nederlandse klimaat?

Wanneer het aan deze punten voldoet is Robbert geïnteresseerd! Zo kweekt hij al vele soorten jaren achter elkaar. Hierdoor zijn planten gewend aan de lokale omstandigheid waardoor ze bijvoorbeeld beten tegen kou kunnen, niet meer zoveel water nodig hebben etc.

Lees ook:  Heermoes in de tuin: Hardnekkig onkruid of gezonde toevoeging?

Robbert legt uit hoe het in zijn werk gaat

Productie van zaad kan soms best lastig zijn. Je steekt er dan je hele ziel en zaligheid in om er vervolgens niets aan over te houden. Voorbeelden hiervan zijn ziektes, de wind die alle zaden heeft weg geblazen of gewoon de muizen die er met al je peulen vandoor zijn gegaan.

Ik neem hier even als voorbeeld tomaat. Je begint met het zaaien van 50 planten per soort, de eerste 25 die kiemen en de eerste echte blaadjes hebben gaan door. De rest gaat weg. Bij iedere keer overpotten gaat ongeveer de helft weg zodat je alleen de sterkste planten over houdt. Zie je ondertussen iets wat niet klopt dan gaat deze plant ook weg. Mijn doel is om uiteindelijk 4 of 5 planten per soort in de tuin te zetten. Deze zet ik dan relatief dicht bij elkaar zodat ze elkaar goed kunnen bevruchten. De kans bij tomaten om kruisbestuiving te krijgen is redelijk klein als je de planten regelmatig tikt zodat de wat bewegen.

Wanneer de tomaten fel rood zijn kunnen deze geoogst worden. Haal je de zaden er uit. Fermenteert deze om het niet weg spoelbare vliesje te verwijderen waarna je ze droogt, verpakt, labelt en opslaat.

Zo doe ik dit voor om en nabij de 100 soorten per jaar welke ik te koop aan bied op m’n webshop. Ieder zakje zaden kost €2,00 bij mij. De inhoud is afgestemd op die prijs en ik kan qua prijs met de meeste soorten redelijk concurreren met de biologische zaden prijzen van bijvoorbeeld Bolster (uitzonderingen daar gelaten).

Lees ook:  7 Boeken over permacultuur

Nu zijn tomaten nog eigenlijk de makkelijkste soort om te kweken (phytophtora daar gelaten). Bijvoorbeeld sla moet je echt afdekken tegen de wind met een stuk gaas anders waait alles weg. Dit moet je naderhand dorsen en schonen wat best veel werk is.

Zaden van Robbert

Robbert heeft ons een pakketje gestuurd met prachtige zaden en wij konden niet wachten deze in onze nieuwe kas te kweken. Helaas hebben wij verhuis nieuws gekregen (Zie ons avontuur) waardoor wij hebben besloten deze prachtige zaden niet te verspillen aan onze moestuin want de kans is klein dat wij deze nog kunnen oogsten. Dit is heel jammer want wij zouden het proces van zaad tot oogst aan dit artikel toevoegen, dit moet nu helaas nog even wachten, maar zal in de toekomst gedeeld worden.

Hier kun je De moestuin van Robbert vinden:

De moestuin van Robbert

De moestuin van Robbert op Facebook

Instagram: @moestuinvanrobbert

One comment on “De moestuin van Robbert, natuurlijk gekweekte zaden”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024