Hoe maak je calendula (goudsbloem) olie + 9 gezondheidsvoordelen

18 april 2022
2515
calendula olie maken

Calendula, ook wel goudsbloem genoemd, is een gemakkelijk te kweken eenjarige bloem die de tuin opfleurt. Maar deze bloem fleurt niet alleen de tuin op, goudsbloem heeft namelijk ook vele gezondheidsvoordelen en is heel nuttig in de moestuin. Calendula trekt namelijk bestuivers aan en stoot ongedierte af.

Maar in deze blog gaan we het niet hebben over de voordelen van goudsbloem in de moestuin. We gaan het hebben over de gezondheidsvoordelen van calendula en hoe je er een fijne olie van kunt maken.

Lees ook 5 Ongedierte in de moestuin en hoe je ze kunt bestrijden

goudsbloem olie maken

Voordelen en toepassingen van Calendula-olie

Het gebruik van calendula olie is erg populair bij mensen die worstelen met: 

 • chronische pijn
 • huidirritatie
 • rimpels
 • ouderdomsvlekken
 • wonden
 • snijwonden
 • schaafwonden
 • een zwak immuunsysteem
 • oxidatieve stress
 • psoriasis
 • eczeem
 • artritis
 • hoofdpijn
 • gastro-intestinale problemen

1. Calendula olie verhoogt het immuunsysteem

Als jij je zorgen maakt over het versterken van jouw immuunsysteem, hoef je niet verder te zoeken dan calendula olie, die vanwege zijn antibacteriële eigenschappen kan beschermen tegen tal van ziekteverwekkers.

Dit is vooral effectief bij snijwonden, schaafwonden en insectenbeten. De olie kan niet alleen een snelle genezing stimuleren en ontstekingen kalmeren, maar ook de wond beschermen tegen infectie.

2. Goudsbloem olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Het regelmatig aanbrengen van deze olie op jouw gewrichten en spieren kan mensen helpen die chronisch ongemak ervaren.

Het wordt ook gebruikt om zwelling na verwondingen en verstuikingen te verminderen.

Je kunt ook kleine hoeveelheden calendula-olie consumeren om te helpen bij spijsverteringsproblemen. Sommige mensen kiezen ervoor om het in saladedressings te gebruiken, dus hoewel grote hoeveelheden niet worden aanbevolen, is een kleine hoeveelheid interne consumptie veilig.

3. Calendula olie elimineert vrije radicalen

Calendula olie is een uitstekende manier om vrije radicalen te elimineren en de ontwikkeling van oxidatieve stress te voorkomen.

Dit kan een enorme boost zijn voor je huid, maar ook voor de rest van je lichaam, omdat vrije radicalen rimpels en ouderdomsvlekken veroorzaken.

Door jouw antioxidantenniveau te verhogen, kan je de groei van nieuwe huidcellen stimuleren en de kruisbinding van collageen verhogen om de elasticiteit te verbeteren.

4. Goudsbloem-olie is goed voor de huid

Als jouw huid droog, gebarsten, ontstoken of geïnfecteerd is, kan het aanbrengen van goudsbloem-olie deze problemen snel oplossen.

Ontstekingsaandoeningen zoals acne, eczeem, rosacea en psoriasis treffen miljoenen mensen, maar de krachtige ontstekingsremmende, antischimmel- en antioxidantverbindingen in deze olie kunnen dat ongemak verzachten.

5. Goudsbloem behandelt maagaandoeningen

Als je het gevoel hebt dat je maag altijd van streek is, of dat je niet de juiste hoeveelheid voeding uit je maaltijden krijgt, moet je misschien je spijsverteringskanaal optimaliseren.

Het toevoegen van kleine hoeveelheden calendula-olie aan jouw salades en andere gerechten kan helpen om ontstekingen in de darmen te verminderen en bacteriële infecties te voorkomen, die kunnen helpen bij krampen, een opgeblazen gevoel, overmatige winderigheid en constipatie. 

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven op een klein stuk grond

6. Calendula-olie verzacht luieruitslag

Ondanks dat het een krachtige olie is, is het veilig om calendula-olie op de huid van baby's te gebruiken, omdat het voornamelijk vol zit met antioxidanten en positieve verbindingen.

Voor luieruitslag is het een van de weinige natuurlijke oliën die sterk wordt aanbevolen voor de gevoelige huid van baby's.

Breng voor het beste resultaat 1-2 keer per dag een kleine hoeveelheid aan op het getroffen gebied. 

7. Calendula-olie verzacht luieruitslag

Ondanks dat het een krachtige olie is, is het veilig om calendula-olie op de huid van baby's te gebruiken, omdat het voornamelijk vol zit met antioxidanten en positieve verbindingen.

Voor luieruitslag is het een van de weinige natuurlijke oliën die sterk wordt aanbevolen voor de gevoelige huid van baby's.

Breng voor het beste resultaat 1-2 keer per dag een kleine hoeveelheid aan op het getroffen gebied.

 

8. Goudsbloem-olie voorkomt vroegtijdige veroudering

Het verouderingsproces kan vele vormen aannemen in ons lichaam, variërend van onze herinneringen tot onze fysieke verschijning.

Gelukkig kan calendula-olie een aantal verschillende problemen aanpakken die verband houden met onze natuurlijke veroudering.

De ontstekingsremmende verbindingen zijn goed voor spataderen, spataderen, artritis en andere gewrichtsaandoeningen, terwijl de antioxidanten het uiterlijk van onze huid kunnen verbeteren en onze kans op het ontwikkelen van chronische ziekten kunnen verkleinen.

9. Calendula werkt pijnstillend

Deze olie wordt vaak gebruikt als een actueel pijnstillend middel en het is bekend dat het de pijn van verwondingen en operaties vermindert, evenals acute pijn, hoofdpijn en pijn geassocieerd met chronische of terminale ziekten.

Topische of orale consumptie van deze olie, in gematigde hoeveelheden, is een zeer effectief kalmerend middel en kan ook helpen om slaap op te wekken, waardoor je lichaam kan genezen.

De carotenoïden en flavonoïden die in deze olie worden aangetroffen, zijn in het bijzonder gekoppeld aan actuele pijnverlichting.

goudsbloem-olie voordelen

Hoe maak je calendula olie

Om te beginnen heb je alleen gedroogde goudsbloemen en je favoriete olie nodig. Het vergt geduld, maar als je eenmaal een paar potjes calendula-olie hebt, wil je er graag meer van maken.

Calendula olie is een olie die is doordrenkt met gedroogde goudsbloemen. Om deze gefuseerde olie te maken, moeten de bloemen in een dragerolie worden gedompeld, meestal olijfolie, kokosolie of jojoba-olie.

Voordat je aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je goudsbloemen volledig zijn gedroogd.

Je kunt hele droge bloemen gebruiken of alleen de bloembladen, maar ze moeten volledig worden gedroogd om de natuurlijke actieve harsen in de olie te kunnen afgeven. Het is mogelijk om verse bloemen te gebruiken om calendula olie te maken, maar het heeft een verhoogd risico op bacteriegroei; de kans dat de olie ranzig wordt is veel groter.

Lees ook:  Een duurzame tuin aanleggen

Als je gedroogde goudsbloemen koopt, heb je maar een kleine hoeveelheid nodig om calendula-olie te maken.

Als je thuis calendula oogst, duurt het slechts een paar dagen om de bloemen over een scherm te verspreiden en te laten drogen. Spreid de bloemhoofdjes uit op een laken of krant als alternatief als je geen scherm hebt.

De bloemen moeten elke dag worden gekeerd en tijdens het drogen uit direct zonlicht worden gehouden.

Als je een voedseldroger hebt, kun je de bloemen uitspreiden en drogen. Het is niet veilig om een ​​oven te gebruiken om calendula te drogen, omdat de bloemen niet aan hoge temperaturen kunnen worden blootgesteld.

Kies de dragerolie

Als je eenmaal gedroogde bloemen hebt, is de volgende stap het kiezen van de juiste dragerolie om calendula-olie te maken.

Ik gebruik Jojoba-olie omdat ik vind dat het ongelooflijk voedzaam is voor de huid en het volledig absorbeert zonder vlekken op kleding of bekleding.

Het nadeel van jojoba is dat het alleen voor uitwendig gebruik is, omdat het geen culinaire olie is. Als je calendula-olie intern wilt gebruiken, moet je een eetbare olie kiezen, zoals olijfolie of kokos olie.

Bedenk hoe jeu de gefuseerde olie wilt gebruiken. Als je van plan bent om het op jouw gezicht te gebruiken, wil je er zeker van zijn dat het werkt voor jouw huidtype. Veel oliën zijn rustgevend en voedend, perfect voor mensen met een droge huid.

Enkele van de beste opties zijn:

Druivenpitolie - Druivenpitolie is geweldig omdat het van nature samentrekkend is en acne vermindert, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat je poriën verstopt raken. Het is niet vettig en trekt snel in je huid, maar het staat niet bekend als super hydraterend.

Het is een goede neutrale keuze voor zowel intern als extern gebruik, en het is een van de meest goedkope opties.

Jojoba-olie - Een van de beste oliën voor je huid, jojoba bootst de natuurlijke oliën van de huid na, dus het is zeer voedzaam.

Het is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en het vlekt minder snel op lakens en kleding.

Het is echter niet eetbaar, dus gebruik dit niet voor intern gebruik.

 

Zoete amandelolie - Een andere keuze is zoete amandelolie, en het is uitstekend voor de droge en gevoelige huid, het vermindert ontstekingen, littekens, droogheid en eczeem.

Dit is eetbare olie, maar vermijd deze natuurlijk (zowel inwendig als uitwendig) als je een notenallergie hebt.

 

Extra vierge olijfolie - Als je huid hydratatie nodig heeft, is olijfolie de juiste keuze.

Het is ideaal voor de droge huid en omdat het eetbaar is, is dit een veelzijdige olie om te gebruiken.

Lees ook:  Zelf handcrème maken

Over het algemeen zal olijfolie je poriën niet verstoppen, maar het kan puistjes veroorzaken als je vatbaar bent voor acne.

 

Kokosolie - Iedereen prijst kokosolie voor schoonheidsproducten, maar het kan lastig zijn in infusies omdat het vast is bij kamertemperatuur (tenzij je gefractioneerde kokosolie gebruikt, die vloeibaar is bij kamertemperatuur).

Omdat het antibacteriële, antivirale, schimmeldodende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, is kokosolie geweldig voor zalven en inwendig gebruik.

 

Dit zijn slechts enkele van de keuzes voor dragerolie. Je moet er een kiezen die voor jou het meest logisch is.

Ik voeg meestal ook een paar druppels vitamine E-olie toe, omdat het een natuurlijk conserveermiddel is. Het helpt je calendula-olie langer op de plank te houden, en het heeft als bijkomend voordeel dat het je huid voedt.

Vul een schoon potje

Neem je droge bloemen en vul er een schone glazen pot mee. De pot moet minimaal ¾ vol gedroogde goudsbloemen zijn; Ik gebruik meestal een glazen pot.

Vul de pot met olie

Giet vervolgens je olie over de gedroogde bloemen totdat de pot vol is of totdat de bloemen helemaal onder staan. Je zou denken dat de pot vol zit met bloemen, maar wacht maar tot je ziet hoeveel olie er in de pot past!

Schudden maar!

Doe nu een deksel op de pot en bewaar deze op een warme, zonnige plek.

Ik bewaar de mijne op de vensterbank van mijn keuken omdat deze de hele dag door veel zonlicht ontvangt.

Zorg ervoor dat je het om de paar dagen voorzichtig schudt.

De olie en bloemen moeten minimaal drie weken trekken, maar sommige mensen laten ze enkele maanden trekken. Hoe langer het trekt, hoe sterker de olie zal zijn.

Ik laat mijn olie gemiddeld 4-6 weken trekken.

Zeef de bloemen eruit

Wanneer je besluit dat het tijd is om de infusie te beëindigen, gebruik dan een kaasdoek en zeef de bloemen uit de olie.

Als je geen kaasdoek hebt, zou een koffiefilter of een fijne zeef moeten werken.

Calendula-olie moet worden bewaard in een glazen pot of fles, zoals de pot die je voor de infusie hebt gebruikt of een glazen fles met een pompje.

Je moet het op een koele, droge plaats bewaren; een kast werkt perfect.

Om de houdbaarheid van je calendula olie te bepalen, kijk eens naar de aanbevolen houdbaarheid van je dragerolie. Sommige oliën hebben een kortere houdbaarheid dan andere, maar de algemene bewaartijd is één tot twee jaar.

Zoals ik eerder al zei, helpt het toevoegen van een paar druppels vitamine E-olie de olie op natuurlijke wijze te behouden, aangezien vitamine E-olie een natuurlijk conserveermiddel is.

Lees ook De gezondheidsvoordelen en risico’s van smeerwortel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024