Duurzaamheid wordt steeds meer de norm en groen gaan wordt steeds gebruikelijker. De mens wordt steeds bewuster. Ook in huis proberen mensen steeds meer te werken aan duurzaamheid. De keuken is een ideale plek om hiermee te beginnen en veranderingen aan te brengen die beter zijn voor het milieu en de gezondheid. Van het voedsel dat je koopt tot hoe het wordt gekookt en bewaard: er zijn veel manieren om energie te besparen, je ecologische voetafdruk te verkleinen en op je budget te letten. Koken op een manier die goed is voor het milieu, is ook beter voor je gezondheid en de gezondheid van je gezin. Een manier om de dagelijkse voedselbereiding duurzaam te maken, is om je eigen voedsel in je tuin te planten. Het zelf verbouwen van groente en fruit in de tuin, bespaart je immers veel geld op de boodschappen. Op deze manier krijg je een prachtige tuin om elke dag naar te kijken in je ligstoel tuin. Daarnaast heb je een gezonde bron van voedsel zonder schadelijke chemicaliën.
Je eigen voedsel verbouwen
De moderne landbouw heeft veel vooruitgang geboekt om ervoor te zorgen dat er voldoende gewassen zijn om aan de vraag te voldoen. Voedingsbedrijven gebruiken echter vaak pesticiden en chemicaliën die slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Het is logisch dat mensen op zoek gaan naar gezondere opties. Er zitten meer vitamines, mineralen en voedingsstoffen in biologisch voedsel dan in voedsel dat op grote commerciële boerderijen wordt verbouwd. Bovendien smaakt het ook beter. Een oplossing hiervoor is het verbouwen van je eigen voedsel. De tuin is namelijk een ideale plek om te oogsten. En het is de moeite waard: het verbouwen van je eigen groente en fruit is leuk, leerzaam en vooral ook enorm spannend. Je kunt vanuit je tuinbankje je eigen voedseltuin planten.
Moestuin
Je kunt verassend veel groente en fruit verbouwen in de tuin: kruiden, veel soorten bladgroenten en klein fruit lenen zich prima voor een kleinschalige teelt. Maar ook bonen, wortelen, courgettes en aardappelen kun je prima in de tuin verbouwen. Een manier om je eigen voedsel te oogsten is met een moestuin. Met een moestuin kun je vrij snel beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een stuk grond en zaden. Afhankelijk van de grootte van het stuk grond kun je verschillende zaaibedden maken voor verschillende groenten. Kies daarvoor groenten uit die goed passen bij het klimaat van jouw tuin (veel of weinig zon, vochtig of droog).
Restjes gebruiken
Vooruit plannen wat er voor die week op het menu staat, kan de maaltijdbereiding op drukke dagen verminderen en je geld besparen op restaurants, afhaalmaaltijden en boodschappen. Regelmatig blijft er voedsel over dat weggegooid wordt terwijl je deze nog prima kunt gebruiken. Voeg bijvoorbeeld vlees of noedels toe aan overgebleven wortelen, selderij, uien en aardappelen om een soep bouillon te maken. Veel gerechten kunnen in bulken worden gemaakt en voor later worden ingevroren, zoals schotelgerechten.
Veel koks composteren keukenresten. Ontbonden materiaal is een geweldige meststof voor kruidentuinen. Koffiedik, bananenschillen, appelkernen, eierschalen en worteltoppen kunnen ook worden gecomposteerd. Ook thuis kun je composteren. Allerlei groenteresten, mits ze niet bepoederd zijn, zijn bij uitstek geschikt voor de composthoop. Met etensresten thuis zijn we erg zuinig in en rondom de composthoop, omdat deze resten vaak vettig zijn en dieren kunnen aantrekken. Het is dus belangrijk om van te voren te onderzoeken wat je wel en niet kan composteren thuis.
Ontwikkel duurzame gewoonten
Gebruik de apparaten in de keuken slim om energie te besparen. Kies potten die de juiste maat hebben en houd de deksels goed vast om de warmte binnen te houden. Zorg ervoor dat de branders van je kachel schoon zijn. Op deze manier zullen ze beter presteren. Ook bepaalde soorten kookgerei kunnen de warmte beter vasthouden en het kookproces versnellen.
Probeer optimaal gebruik te maken van je oven door meerdere gerechten tegelijkertijd te koken, zodat de oven niet meerdere malen aanstaat. Om energie te besparen kun je de oven zo min mogelijk laten voorverwarmen. Probeer ook niet te vaak de oven te openen. Bij het openen van de oven, daalt de temperatuur. Het kost energie om de oven telkens weer op temperatuur te brengen.