Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

16 november 2021
1142
duurzame energie

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn? - Bij een zelfvoorzienend leven horen natuurlijk zonnepanelen. Want je eigen energie opwekken is één van de onderdelen die komen kijken bij dit leven waarbij je geheel onafhankelijk wilt worden van anderen. Eén van de beste manieren hiervoor zijn zonnepanelen.

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. En het mooie hiervan is dat het ook nog eens groene energie is. Energie waar dus geen vervuilende centrales aan te pas komen.

Veel mensen denken dat zonnepanelen in Nederland niet heel veel zin hebben. Want hoeveel zonuren hebben wij nu eigenlijk? Dit vooroordeel kunnen we meteen onderuit halen. Ook in Nederland kun je genoeg energie opwekken om je huis van elektriciteit mee te voorzien. Of de zon nu schijnt of dat het bewolkt is, als je gebruik maakt van goede kwaliteit zonnepanelen, zoals Canadian Solar zonnepanelen, dan kun je het gehele jaar door zonne-energie opwekken.

Te veel opgewekte energie kun je opslaan. Deze opgeslagen energie kun je later zelf gebruiken of tegen een vergoeding terug leveren aan een energieleverancier. Het enige nadeel is dat je op dit moment nog niet genoeg energie kunt opslaan om een goede voorraad voor langere termijn aan te leggen. Wat wél mogelijk is, is om evenveel energie op te wekken als dat je verbruikt. Maar hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig om zelfvoorzienend te zijn? En hoe gaat dit in zijn werk?

In onze blog gaan we het hierover hebben, over zelfvoorzienend zijn met zonnepanelen. In dit scenario lever jij dus voldoende stroom om jouw verbruik te compenseren. Je bent hierbij dan niet ‘off grid’. Het opslaan van zulke hoeveelheden energie is gewoon enorm lastig en kost vaak heel veel geld. Het streven is dus om evenveel energie op te wekken als dat je verbruikt.

Waarom is volledig off grid niet mogelijk in Nederland?

Veel mensen die zelfvoorzienend willen zijn, streven naar het off grid wonen. Dit houdt in dat je volledig zelfvoorzienend wilt zijn. Dus ook in het opwekken van energie. Je zou dus in principe geen vaste aansluiting op het energienet nodig hebben. Een huis dat hieraan voldoet, kun je in Nederland vrijwel niet vinden. In Nederland moeten namelijk alle huizen die gebouwd worden aangesloten zijn op het net. De zonnepanelen die je dan zou gaan gebruiken worden aangesloten op accu’s. Maar ook al wekken zonnepanelen ook in de winter energie op, de kans is groot dat je niet genoeg hebt om je hele huis van stroom te voorzien. Je moet dus op iets terug kunnen vallen. Leef je volledig off grid, en heb je dus geen aansluitingen? Dan kun je terugvallen op een generator die je veel online kunt vinden. Zo’n generator werkt op diesel of benzine en zorgt ervoor dat de accu’s weer opgeladen worden. Het is dus zeker mogelijk, maar op dit moment nog niet aan te raden het op deze manier te doen. De accu’s moeten namelijk voldoende capaciteit hebben en zulke accu’s kosten op dit moment nog erg veel geld. Ook kost het draaien van de generator per kWh tot wel vier keer meer dan stroom. En met de zeer snel oplopende kosten van diesel en benzine, is het op dit moment nog te duur.

Lees ook:  Bouwen met natuurlijke materialen

Zonnepanelen zelfvoorzienend

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Wat dus wel mogelijk is, is om voldoende stroom op te wekken om jouw verbruik te compenseren. Je hebt dan geen speciale accu’s nodig met een hoge capaciteit om extra energie op te slaan. Ook kun je terugvallen op het elektriciteitsnetwerk indien je toch niet voldoende stroom hebt op kunnen wekken. Geen dure generator nodig dus om je alsnog van stroom te voorzien. Op dit moment is dit de meest interessante optie als je zelfvoorzienend wilt leven.

Om er achter te komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te leven, dan zul je eerst twee dingen moeten weten. De eerste is hoeveel energie verbruik je en de tweede is de locatie van jouw woning. Zo weet je namelijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Ook is de capaciteit van het dak erg belangrijk en bepalend. Is je dak de hele dag zonnig gelegen, dan red je het makkelijk met minder. Maar als er sprake is van veel schaduw, zul je meer zonnepanelen nodig hebben.

Er is dus niet een standaard antwoord op de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn. Het is belangrijk dat je naar je eigen situatie kijkt. Bekijk eerst goed wat je stroomverbruik per jaar is. Gemiddeld verbruikt een gezin in Nederland 2.765 kWh per jaar. Wat jij precies verbruikt, vind je terug op de energierekening die je ieder jaar ontvangt. Ook kun je meestal inloggen bij je energieleverancier om hier je verbruik te bekijken. Vervolgens zul je moeten weten wat het rendement is van een zonnepaneel. Het rendement houdt in hoeveel zonne-energie de zonnepaneel werkelijk omzet in bruikbare energie. Het rendement van goede kwaliteit zonnepanelen ligt ongeveer tussen de 15% en 20%. Dit moet weer vertaald worden naar een aantal wattpiek (Wp) per zonnepaneel. Ook hier kun je weer vanuit gaan van een gemiddelde, namelijk tussen de 250 en 300 Wp per paneel. Als laatste wordt er nog een correctie toegepast. Het weer in Nederland is bijvoorbeeld verschillend van het prachtige weer in Spanje. In Spanje zul je meer energie op kunnen wekken dan in ons land. De weersomstandigheden zorgen dus voor een correctie op je opbrengst. Hier wordt een formule voor gebruikt om dit uit te kunnen rekenen. De formule is als volgt: aantal Wp x 0,85 = de opbrengst in kWh per jaar. We zagen zojuist dat het rendement gemiddeld 250 Wp is. In Nederland brengt een zonnepaneel gemiddeld 250 x 0,85 = 213 kWh per jaar op.

Lees ook:  Je eigen noodpakket samenstellen

Een zonnepaneel zal je dus ongeveer 213 kWh per jaar opleveren. Nogmaals, dit is een gemiddelde. Baseer jouw verbruik dus op de zonnepanelen die jij voor ogen hebt. Bekijk ook jou eigen gemiddelde energieverbruik en pas niet het gemiddelde van Nederland toe bij je berekening. De uiteindelijke formule om het aantal zonnepanelen te berekenen is:

Jouw stroomverbruik per jaar / (het aantal Wp per paneel x 0,85) = het aantal benodigde zonnepanelen.

hoeveel Zonnepanelen zelfvoorzienend

Het belang van een zonnepanelenaccu

Naast zonnepanelen is het belangrijk dat je ook beschikt over een zonnepanelenaccu. Hiermee kun je de zonne-energie die je te veel opwekt opslaan voor later gebruik. Helaas is het niet mogelijk de opgewekte energie lang op te slaan. Een zonnepanelenaccu kan stroom hooguit enkele dagen opslaan. Toch zul hem wel nodig hebben. Dit komt omdat overdag de meeste energie wordt opgewekt. Dit is immers het moment dat de zon schijnt. Maar ’s avonds is het moment dat je de meeste energie verbruikt. De energie die je te veel hebt opgewekt, kun je door middel van de accu ’s opslaan en ’s avonds gebruiken als je niet genoeg hebt op dat moment. Pas als de accu helemaal leeg is, ga je stroom van het net gebruiken. Zo ben je dus vrijwel volledig zelfvoorzienend in energie, maar heb je toch een (goedkopere) optie achter de hand mocht je te weinig energie hebben. Is de accu leeg? Dan maak je dus gebruik van ‘gewone’ energie. De accu kun je in daluren weer opladen met zonne-energie om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Lees ook:  Kruiden drogen - zonder aparatuur!

zelfvoorzienend zonnepanelen

Laat je adviseren

Iedere situatie is anders en daarmee ook de berekening hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te kunnen worden. Zoals we eerder al benoemden spelen er meer factoren mee dan alleen je energieverbruik en het rendement. Ook de plek van je woning, de grootte van het dak en de ligging van het dak spelen een rol. Om er zeker van te zijn dat je voldoende stroom opwekt door middel van zonne-energie om zo goed als zelfvoorzienend te zijn, kun je het beste iemand langs laten komen. Hij of zij kijkt met je mee en berekend de hoeveelheid zonnepanelen aan de hand van jouw specifieke situatie. Mocht je dak te klein zijn, dan kun je er ook aan denken om zonnepanelen in je tuin te plaatsen. Bespreek alle mogelijkheden met een adviseur en bekijk ook goed welke zonnepanelen het meeste rendement opleveren.

Conclusie

Wil je zelfvoorzienend leven? Dan zijn zonnepanelen toch echt een must. Je eigen energie opwekken betekent dat je veelal onafhankelijk bent van anderen, maar ook dat je groene energie opwekt. Maar bekijk eerst je eigen situatie goed voor je beslissingen hierover gaat maken. Bekijk ook of je huis isoleren tot de mogelijkheden behoort. Hierdoor verlies je minder warmte en daardoor heb je vervolgens weer minder stroom nodig. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een zelfvoorzienend leven, ligt dus volledig aan jouw situatie.

Lees ook sedumdak

off grid zonnepanelen

2 comments on “Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?”

  1. Hey Koen,
    Dat is wel mogelijk, maar dan moet je behoorlijk wat zonnepanelen hebben en flinke accu's. Veelal wordt dan stroom in de zomer opgevangen en in de winter verbruikt met een grote accu. Maar het is wel mogelijk. Zeker als je het hele huis weer aanpast op 12v.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024