Japanse Esdoorn

26 april 2022
564
Japanse Esdoorn

Naast groente en fruit planten zijn mooie sierplanten ook altijd welkom in de tuin. In deze blog lees je alles over de prachtige Japanse Esdoorn.

De Japanse Esdoorn, ook wel bekend als Acer Palmatum, is een zeer waardevolle plant in je tuin. Het blad is erg fijn en diep gesneden. De bladeren hebben vaak een roodachtige tint, ze komen veel voor in rood, maar ook groen, oranje en geel. Maar ze hebben allemaal een prachtige herfstkleur in het najaar. De Japanse Esdoorn zet je het beste op een plek met halfschaduw. Ze kunnen zowel in de volle grond als in een pot. De Japanse esdoorn is trage groeier en je hoeft deze niet te snoeien.

De kenmerken van een Japanse Esdoorn

Je kunt de Japanse Esdoorn herkennen aan de volgende kenmerken:

  • De plant valt onder de heester
  • Hoogte: 1,50 meter tot 2,25 meter
  • Standplaats: het beste in halfschaduw
  • Grond: Normaal tot vochtige en zure grond
  • Snoeien is niet nodig, maar mag in juli en augustus

Verzorging en standplaats

De Japanse Esdoorn groeit het beste in een goed doorlatende en luchtige turfgrond. Dit zorgt ervoor dat de wortels genoeg ruimte hebben om uit te zetten. De Acer houdt van zure potgrond, let dus op met klei en hoog kalkhoudende potgrond, dit is niet goed voor de wortels.  De Japanse Acer kan goed in de volle grond en in potten, maar zorg dat de pot gaten heeft om het water te laten doorlopen. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten. Het beste geef je de plant meerdere keren kleine beetjes water.  In de volle grond hoef je minder water te geven. Hier kun je regenwater en bronwater voor gebruiken, zo houd je de grond zuur.

Lees ook:  Het perfecte gazon – gras zaaien & onderhouden

Verder is bemesting erg belangrijk. Geef de plant daarom 2 keer per jaar organische meststoffen om de groei te stimuleren. De juiste voeding zal ervoor zorgen dat de Esdoorn sterker wordt en langer blijft leven. Je kunt hiervoor compost gebruiken of mulch om voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen.

De Japanse Esdoorn is een gevoelige boom met specifieke eisen qua standplaats. De Acer houdt van een zonnige plek, maar kan niet tegen de sterke middag zon. Zet de Acer daarom het beste op een halve schaduw plek. Als de Japanse Esdoorn in de zomer wel flinke zon krijgt, kan het zijn dat de bladeren beschadigen.

In de winter kan de Acer goed tegen de koud, zelfs tot temperaturen van – 10 graden Celsius. Je hoeft hem dus niet binnen te zetten in de winter.

Ziektes

De Japanse Acer is voor weinig ziektes en plagen vatbaar, en dat is erg fijn. Er kan wel zwarte esdoornluis voorkomen, maar dit is niet zo erg. Na een goede regenbui verdwijnt dit meestal vanzelf.

Vertillicium is echter wel een ziekte waarbij je goed moet opletten. Het staat ook bekend als de verwelkingsziekte. De schimmel die in de grond leeft komt via de wortels in de plant en verspreid zich door de sapstroom. De ziekte geeft zwarte takken en deze moeten volledig weggeknipt worden.

Tips bij de Japanse Esdoorn

Wil je de Japanse Esdoorn in de tuin laten groeien? Bekijk dan deze tips voor een gezonde boom!

  • Zet de plant op een halfschaduw plek, of maak gebruik van de schaduw van een grotere boom zoals de loofboom
  • Zorg voor een humusrijke en lichtzure grond
  • Meng een dosis turf of heidegrond mee met het planten
  • Geef in de zomer af en toe wat extra water, maar zet hem niet kletsnat neer
  • Maak gebruik van regenwater of bronwater om de zuurgraad te behouden

Lees ook:  3x Heerlijke rabarber recepten

Er zijn nog meer bijzondere planten die je in de tuin kunt kweken. Bekijk eens Alles over de Vlinderstruik (Buddleja Davidii)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023