Kweekpotjes maken met een pottenpers

27 januari 2022
683
kweekpotjes pottenpers

Elk voorjaar begint het weer, het zaaien van je zaadjes om het moestuinseizoen weer te beginnen. Afgelopen jaar hebben we veel in kleine kweekpotjes gezet en in schalen en bakken. Maar ook het welbekende wc-rolletjes hebben we geprobeerd. Dit keer gaan we het anders doen. We hebben onze eigen compost en zien de pottenpers als een mooie aanvulling om per zaadje te kweken. Vanuit tuinadvies kregen we de minipottenpers om te proberen.

Wat is een pottenpers?

Een pottenpers is een speciale tool die je kan gebruiken om je eigen kweekpotjes te maken vanuit compost / grond. Je hebt geen bakjes meer nodig en je kan de zaden precies zetten. De pottenpers maakt gebruikt van een druk systeem. Door de grond samen te persen krijg je mooie blokjes waar je de zaadjes in kan doen. Als ze daarna goed gegroeid zijn, kan je ze gemakkelijk omzetten.

De kluitjes van de pottenpers kun je voor bijna alle soorten zaden gebruiken. Als ze goed zijn doorgeworteld, kan je ze overzetten naar grotere potjes. Hier heb je ook weer een grotere pers voor. De pottenpers is perfect om veel zaailingen op te starten op een klein oppervlak en je gebruikt maar een zaadje per geperst potje.

Hoe gebruik je de pottenpers?

Het gebruiken van de pottenpers is super gemakkelijk. Er is geen uitgebreid stappenplan nodig. Zorg dat je een zaaitray hebt, de pottenpers en een bak met compost of potgrond. Je vult de pottenpers een paar keer in de bank met grond en veegt het te veel af.

Lees ook:  Wespennest verwijderen

Daarna zet je de pers in de tray en druk je op het handvat. Dit zorgt ervoor dat de potjes op zijn plek blijven, maar de vorm van de pers omhoog gaat. Zo blijven er perfecte blokjes achter. Ze lijken op een snel blik wel een beetje op chocolade of brownies.

In onze video kan je goed zien hoe de pottenpers gebruikt, maar ook hoe we ons pakketjes van tuinadvies uitpakken.  Echt een fijne tool en het resultaat is super, we zijn benieuwd naar de groei en kunnen het dan gemakkelijk overplanten naar grotere potjes. En zo hoeven we later ook niet de plantjes uit te dunnen.

Lees ook Eigen grond voor je moestuin, zelf maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024