Gemakkelijk je eigen verse eieren verkopen

11 januari 2022
1264
eieren verkopen

Bij het zelfvoorzienend leven of homesteading is je eigen eieren verkopen een ideale en gemakkelijke manier om inkomsten te krijgen. Wij verkopen al wat eieren in de zomer, maar dit is vooral op kleine schaal. We hebben namelijk voldoende voor ons zelf en een deel blijft over. Dat geven we aan kennissen voor een kleine vergoeding. We kiezen er nu voor om dit zo te laten maar we zien nog mogelijkheden en de vraag is groot. Als we straks meer ruimte hebben en een deel voor de kippen, dan gaan we dit ook meer doen.

Voordat je eieren gaat verkopen

Is het belangrijk dat je weet wat de regels zijn rondom het verkopen van eieren. Want er zitten wel voorwaarden aan. Zo gelden er regels bij 50 kippen, maar ook weer vanaf 250 kippen. Vanaf daar wordt het een stuk serieuzer. Maar dat wat wij doen is alleen aan familie en wordt veelal gedaan. We verdienen er niets mee en kopen af en toe weer eens wat hooi voor de kippen.

Maar als je het gaat doen dan zijn er wel regels aan verbonden zoals:

 • Voor de losse verkoop van eieren gelden hygiëne-eisen en handelsnormen, zoals vastgelegd in de EU verordening 589/2008.
 • Wie minder dan 250 leghennen heeft, hoeft z'n dieren niet te registreren, maar zodra je de eieren gaat verkopen moet dat wel.

Er geldt sinds 2014 een vrijstelling van de sorteerplicht. Bij huisverkoop hoeft dus niet te worden aangegeven hoe zwaar de eieren zijn. Die vrijstelling moet wel worden aangevraagd bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren en ook daar heb je een Kipnummer voor nodig.

Lees ook:  Hoe oud wordt een kip

Verder moet je de versheid kunnen garanderen. Ze moeten binnen 21 dagen verkocht worden en  28 dagen na leg is de tenminste houdbaarheidsdatum.

 • Goede hygiëne van het verblijf en legnesten
 • Goede hygiëne van opslagruimte en verpakkingsmateriaal
 • Ontdoen van mest en strooisel en veren, maar liefst niet wassen
 • Goede voorlichting aan kopers: niet rauw consumeren
 • Goede diergezondheidszorg: koppel testen op salmonella.

Belangrijke opmerking: zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de definitie van vrije uitloop, biologisch en grasland en maak geen valse, misleidende of onwettige beweringen wanneer u eieren verkoopt. Lees je goed in over wet en regelgeving! Want er zijn veel regels aan verbonden.

eieren verkopen

Je eigen eieren verkopen, hoe doe je dat?

Ben je klaar voor de verkoop van je eigen eieren? Is er genoeg vraag naar eieren? Wat vragen anderen mensen voor hun eieren? Wat voor kwaliteit verkopen anderen? Zijn de eieren constant beschikbaar?

Als andere mensen in de omgeving verse eieren verkopen, stop dan en bekijk hun eieren. Stel indien mogelijk vragen over hoe goed hun eieren verkopen, of ze het hele jaar eieren verkopen, hoe lang ze al verkopen en of ze ooit bezoek hebben gehad van de gezondheidsafdeling.

Doe een paar observaties...Verkopen ze witte eieren en heb je veelkleurige eieren? Zitten hun hennen de hele dag opgesloten en die van jou hebben vrije uitloop? (Als dat zo is, zouden jouw eieren een diepere oranje dooier moeten hebben, een duidelijk verkoopargument!)

Hoeveel eieren legt een kip

Hoe bepaal je de prijs van jouw eieren?

Dat is een lastig onderdeel, er zijn veel punten waar je rekening mee dient te houden. Hoeveel tijd kost het je? Hoeveel voeding, hooi, stro, zaagsel, medicatie etc hebben jouw kippen nodig? Wil je er veel aan verdienen zodat je er van kan leven? Het speelt allemaal. Wij doen op vrije donatie aangezien het af en toe een paar eieren zijn. Paar kijk eens wat andere doen en bepaal je prijs.

Lees ook:  Verschillende soorten afrasteringen, maar welke heb ik nodig?

Als je een product verkoopt dat superieur is aan andere verse boerderij-eieren die in jouw regio te koop zijn, kan je mogelijk een hogere prijs vragen. Dit hangt af van waar uw potentiële klanten naar op zoek zijn. Sommige mensen zijn meer bezig met prijs dan met kwaliteit. Hopelijk heb je dit onderzocht voordat je honderden legkippen grootbracht!

Wil je eitjes verkopen dan kun je wel een paar makkelijke dingen doen.

 • Vraag lokale kleine supermarktjes of je mag leveren.
 • Vraag horeca en restaurant of zij interesse hebben
 • Plaats het op social media
 • Hang een bord op
 • Verkoop via familie en vrienden.

Lees ook Zandbad voor je kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2023