Zandbad voor je kippen

20 december 2021
815
zandbad voor je kippen

Zandbad voor je kippen - Net als mensen hebben je kippen ook erg behoefte aan hygiëne. Maar kippen doen dit anders dan mensen. Ze gebruiken namelijk geen water om zich te wassen, maar maken gebruik van een zandbad. Als je kippen geen mogelijkheid hebben voor een zandbad, moet je ze de mogelijkheid geven door bijvoorbeeld een klein zandbakje te plaatsen in de ren. Of bijvoorbeeld een oude auto band die gevuld is met zand. Zolang de rand maar wat hoger staat. De grootte van het bad is erg afhankelijk van de grootte van je kippen. Ook bij meerdere kippen is het fijn om een groter bad te hebben. Momenteel hebben onze kippen zich een plek onder de struiken uitgezocht wat helemaal omgebouwd is tot kippenzandspa. Zorg in ieder geval dat het droog is en de zand fijn is.

zandbad voor je kippen

Een zandbad voor je kippen zorgt ervoor dat ze schoon blijven

Een zandbad zorgt ervoor dat de kippen de veren schoon houden, maar ook tegen allerlei parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het zand dood de parasieten. Daarnaast verwijdert het ook overtollig vet in de veren. Je kip doet er normaal ongeveer een halfuurtje over. Ze zullen een kuiltje beginnen te graven en er in gaan zitten. Daarna spreiden ze de veren en schudden ze met het lichaam om het zand overal goed tussen te krijgen. Vaak gebruiken ze hun vleugels nog om het zand over zich heen te gooien. Daarna schudden ze al het zand van zich af en zijn ze weer helemaal fris.

Lees ook:  Oor mijt bij konijnen - Herkennen, voorkomen en bestrijden

Je kunt nog allerlei dingen toevoegen aan zand of stofbad van je kip. Denk bijvoorbeeld aan houtas. Dit bevat veel vitamine K, calcium en magnesium en dit draagt weer bij aan de gezondheid van de kip. Het absorbeert tevens ook veel toxines uit de poriën.

Ook werkt diatomeeënaarde erg goed tegen de parasieten. Het onttrekt het vet uit de kleine beestjes. Deze diatomeeënaarde hebben we ook gebruikt tegen de bloedluis in het hok.

Lees ook Zelf kippen houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024