Legkip kopen, hoe en wat?

30 december 2021
598
kip kopen waar

Wil je een legkip kopen en gaan beginnen met zelf kippen houden? Dan kan je het beste voor legkippen kiezen. Legkippen zijn gemakkelijk om mee te beginnen en kun je goed tam krijgen. Het zijn gezellige beestjes en het hoeft niet eens veel te kosten. Zeker een goede investering om een toompje kippen te houden. Daarnaast hoef je nooit meer eieren te halen uit de supermarkt en ze zijn nog eens veel lekkerder.

Begin met een toompje kippen

Als je gaat beginnen met legkippen, kun je het beste beginnen met een toompje van 3 of meer. Het zijn namelijk sociale dieren en leven samen. Er hoeft geen haan bij, maar deze beschermt de dames wel. Als je legkippen gaat kopen, koop ze dan jong, zodat ze aan je kunnen wennen. Normaal beginnen ze met een maand of 6 met leggen. Je kunt dat ook goed zien aan de kam, deze ontwikkeld zich en hieraan kan je zien of je bijna eitjes kunt verwachten.

legkip kopen

Welke soort legkip ga je kopen?

Er zijn verschillende soorten kippen en ook verschillende soorten rassen legkippen. Verdiep je in de soorten kippen en kijk welke het beste bij jou passen. Ze hebben namelijk allemaal andere eigenschappen en leggen andere soorten eieren.

Lees ook zelf kippen houden

Waar kun je een legkip kopen?

Legkippen kun je op een aantal plekken kopen. Je kunt ze bij een hobbyfokker kopen. Deze vind je al snel via plekken als marktplaats. Dit is goed om de lokale ondernemer te ondersteunen of iemand zijn hobby. Daarnaast kan je op marktplaats ook snel kippen vinden die een nieuwe thuis zoeken. Daar help je het dier ook mee. Maar let heel goed op of ze gezond zijn, dit weet je zo niet.

Lees ook:  Kippen en konijnen samenhouden

Daarnaast kun je bij de professionele pluimveehouder aan kippen komen. Dit is wel een stuk grootschaliger, maar je weet dat je bij een professional je kippen koopt en deze hebben vaak heel wat ervaring.

Een andere goede optie is bij de ‘boeren’ winkels. Denk hierbij aan de Aveve, zij verkopen elk jaar verschillende soorten kippen en is een mooie tussenoplossing tussen de professionele fokker en de hobbyfokker. Vaak verkopen zij van beide kanten kippen en wordt dit lokaal gedaan.

Je kunt een legkip het beste in het voorjaar kopen. Ze gaan zich dan vaak voorbereiden om te leggen. Je schaft een kip het beste aan bij 18 tot 20 weken. Vaak moet je dan nog even wachten tot de kip begint te leggen.

Heb je een kip gekocht, dan moet je hem nog naar huis vervoeren. Dit is niet heel moeilijk, zorg dat ze afgesloten zitten  en in een niet te warme auto. Dat vinden ze niet fijn. Je krijgt een kip vaak mee in een kartonnen doos met gaten. Maar ga je bij een hobbyfokker, neem er dan voor de zekerheid eentje mee en zorg dat de kippen genoeg lucht krijgen.

legkip kopen

Hoeveel kost een legkip?

De prijs van een kip kan erg verschillen. Ze kosten tussen de 5 en 50 euro, afhankelijk van welk soort je kiest. De kippen van de Aveve kosten ongeveer 20 euro. Kuikens zijn een stuk goedkoper, maar kosten meer werk om op te laten groeien en de kans dat je er eentje verliest is groter.

Lees ook:  De kippenren - hoe ziet de ideale ren er uit?

Lees ook Kippentractor – verplaatsbare kippenren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

website van het jaar duurzaam 2023
© Doepserleven - 2023