Maak zelf een verplaatsbare kippenren - kippentractor

2 mei 2022
1323
Kippentractor bouwen

De kippentractor, hij kwam laatst al voorbij op onze social media, maar je kent het misschien wel ook van de Amerikaanse Homestead kanalen op YouTube. De kippentractor is een afgesloten frame waarin de kippen veilig kunnen verblijven. Je kunt deze ook verplaatsen, zo zitten ze altijd op een vers stukje gras of ondergrond.

Waarom een kippentractor?

De kippentractor heeft vele voordelen. Het zorgt ervoor dat je kippen o.a. veilig zitten, maar toch vrij kunnen rondlopen. En je hoeft ’s avonds niet meer de kippen op stok te zetten.

Wij kiezen ervoor om de kippentractor te pakken om de vleeskippen mee op te laten groeien en ze steeds op vers gras kunnen grazen. Het stuk waar ze op gestaan hebben kunnen later ook super gebruikt worden om weer een moestuin op te maken. De tractor is dus multi-inzetbaar en goed te combineren met activiteiten voor en na het plaatsen van de kippenren. Denk bijvoorbeeld na dat de koeien er gestaan hebben en zij de mest verder verspreiden. Daarna kun je perfect moestuinieren.

Zelf bouwen van een kippentractor

Een kippentractor bouwen is niet moeilijk. Met een goede tekening, de juiste materialen en wat geduld ben je in een dag klaar.

Welk gereedschap heb je nodig?

 • Een decoupeerzaag of cirkelzaag
 • Houtlijm
 • Meetlint en potlood
 • Winkelhaak
 • Accuboormachine
 • Het juiste bitje voor de schroeven en een houtboortje
 • Genoeg schroeven
 • Een knijptang
 • Een hamer

Welke materialen heb je nodig?

 • 10 balken van 3600 mm met een afmeting van 44m x 27 mm
 • Genoeg krammetjes
 • 10 meter kippengaas van een breedte van 50 cm. Hier houd je ook rekening mee met bouwen
 • Genoeg lange torx schroeven
 • 2 plastic golfplaten van 66 mm breed en 244 mm lang
 • Scharnieren
 • Een slotje
 • Een spuitbus zwarte verf
 • 8 hoekjes om de panelen aan elkaar te monteren
Lees ook:  Zelfgemaakte pudding recept

De bouwtekening

De kippentractor afmetingen die wij hebben gebruikt is 2.40 meter lang en +/- 1.20 breed. Dit zorgt ervoor dat je de overblijfselen van de lengte perfect kunt gebruiken voor de breedte.

De hoogte van kippentractor is precies afgestemd op de balken en het kippengaas. Zo loopt het met een strook perfect over de balkjes. Dat betekent dus dat de hoogte met balkjes rond de 50 centimeter uitkomt.

In het midden maken we aan de bovenkant een extra balk voor de stevigheid.

Het dak bestaat uit 2 panelen. Eentje van 1.20 meter breed bij 1.20 meter lang. Zo kan je de ren makkelijk open maken en is er een deel afgeschermd voor de kippen.

De hele kippentractor bestaat uit losse panelen, zo is het makkelijk om weer te demonteren.

Lees ook het boek: een uitgebreide gids met bouwtekeningen voor op de homestead 

verplaatsbare kippenren

Stappen om de verplaatsbare ren te maken

 1. We beginnen met de vier panelen die gemaakt moeten worden. We zagen vier balken af op de lengte van 2.40 meter. Dit zijn de balken voor de lange zijde. De overblijfsels van +/- 1.20 worden gebruikt voor panelen aan de voor en achterkant.
 2. Voor de hoogte van de vier panelen hebben we een aantal balkjes nodig voor de hoogte. Aan de achterzijde is dat 2 balkjes per kant (de buitenkanten) en voor de zijkanten is dat 3 balkjes. We plaatsen namelijk een tussenbalkje. Voor de voorkant, waar het luikje komt, plaatsen we nog 2 extra balkjes. De lengte van deze vier balken is ongeveer 43 cm.
 3. We boren alle balkjes voor zodat de lange schroeven geen splijten in het hout gaan maken en we daarna de balken gemakkelijk kunnen monteren.
 4. Voor we de losse panelen in elkaar gaan schroeven, plaatsen we voor de zekerheid nog wat houtlijm.
 5. De vier losse panelen zijn klaar! Nu kunnen we deze gaan afmaken met het kippengaas. De strook moet precies uitkomen met de hoogte. Gebruik de krammetjes om het kippengaas stevig te monteren.
 6. Voor het paneel aan de voorkant kunnen we nu ook het luikje maken. Deze kan je precies afmeten en hier een frame van zagen.
 7. Daarna maken we de 2 panelen voor boven. We beginnen met een vierkant van 1.20 m bij 1.20 m. Na het zagen boren we de gaatjes weer voor en gebruiken we houtlijm om de hoeken nog steviger te monteren. Daarna plaatsen we een tussenbalk, hier monteren we later ook de golfplaat op vast in het midden.
 8. De golfplaat komt precies uit. We knippen deze netjes af en monteren de golfplaten aan de zijkant, onderkant, bovenkant en in het midden aan de balken.
 9. We maken nu het open deel van het dak. Hier meten we de binnenkant van het frame precies af. We willen het dak namelijk precies ertussen plaatsen. Dit zorgt voor stevigheid.
 10. We kiezen voor een lengte van 1.5 meter. zo is er een mooie overlap met het dak deel waar de golfplaten op zitten.
 11. Alles weer voorboren, lijmen en vastschroeven. Daarna kunnen we drie stroken kippengaas plaatsen.
 12. Nu we alle losse onderdelen hebben, kunnen we de vier zijkanten vast zetten met de hoekjes die we hebben. Zo kunnen we het frame later weer uit elkaar halen en meenemen naar ons nieuwe huis.
 13. Je kan ervoor kiezen om het dak frame met gaas ook vast te schroeven. Wij hebben dit niet gedaan, maar met balkjes een leuning maken waar het frame op ligt.
 14. Als laatste plaats je het luikje.
Lees ook:  11 Boeken over dieren houden

Lees ook zelf kippen houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2024