Hoe maak je je tuin winterklaar? Bekijk 10 tips voor het winterklaar maken van jouw tuinbedden - van het afdekken van tuingrond tot het beschermen van bomen en struiken.
10 tips om je tuin winter klaar te maken
1. Groente oogsten & opslaan
A. Malse groenten verdragen geen vorst en worden geoogst voordat de vorst toeslaat. Dit zijn onder andere tomaten, courgettes, erwten, bonen en pompoenen. Trek deze planten en alle gewasresten eruit. Als planten ziek zijn, verbrand ze dan of gooi ze weg in de prullenbak. Laat geïnfecteerde planten niet op het terrein achter en gooi ze ook niet op een composthoop.
B. Winterharde groenten verdragen strenge vorst en kunnen in de grond worden gelaten. Ze smaken vaak beter na een lichte vorst.
- Spruitjes kunnen in de grond blijven. Begraaf planten tot aan hun toppen in hooi of bladeren in de late herfst en trek vervolgens de kleine spruiten naar behoefte de winter door.
- Groenten zoals boerenkool worden in de herfst en winter eigenlijk een beetje zoeter als ze door vorst worden aangeraakt.
- Broccoli en spinazie kunnen ook de winter overleven zonder enige bescherming.
- Knoflook wordt geplant in oktober of november en overwintert voor de zomeroogst van volgend jaar.
C. Half harde groenten verdragen lichte vorst. Veel van deze iets gevoeligere gewassen hebben veel baat bij een vorm van bescherming, zoals een drijvende rijenafdekking; of je kunt ze gewoon oogsten voordat de strenge vorst is ingetreden.
- Kool en snijbiet zijn bestand tegen lichte vorst, maar de buitenste bladeren kunnen beschadigd of taai worden (schil ze gewoon weg voordat u de rest van het groen gebruikt).
- Rucola, prei, mosterdgroenten, bloemkool, Engelse erwten en koolrabi kunnen tijdens perioden van extreme winterkoude onbeschermd sterven. Een eenvoudige rijafdekking kan het verschil maken.
- Wortelgewassen (zoals wortelen, rapen, bieten, rutabagas en pastinaken) kunnen na een nachtvorst in de tuin blijven en later in goede staat worden verwijderd, maar laat ze graven en bewaren voordat de grond bevriest.
- Aardappelen kunnen ook in de grond blijven, maar het is belangrijk dat ze niet te lang in vochtige grond blijven. Graaf en verwijder de aardappelen naar een droge, warme plek uit de zon om het proces te beginnen waarbij de schil harder wordt voor opslag. Droog in een enkele laag en keer regelmatig. Dit duurt ongeveer twee weken. Verwijder zichtbaar vuil voorzichtig van de aardappelen, maar was ze niet: hun schil wordt taaier voor een langere winterstalling.
Opmerking: zorg ervoor dat alle groenten die je oogst, goed zijn uitgehard en bewaard. Natuurlijk kunnen veel gewassen ook worden opgeslagen door middel van inblikken en wecken. Ten slotte kunnen kruiden op verschillende manieren gemakkelijk worden gedroogd of ingevroren.
2. Kruiden tuin winter klaar maken
Kruiden zijn een wirwar als het gaat om winterbescherming. Sommige zijn zeer winterhard en kunnen gemakkelijk een koud seizoen verdragen, terwijl andere wat extra hulp nodig hebben:
- Salie is een vaste plant in de meeste gebieden en heeft geen speciale behandeling nodig voor de winter.
- Rozemarijn is een tedere groenblijvende vaste plant die voor de winter buiten moet worden beschut (zone 6 en 7) of opgepot en binnen moet worden gebracht (zone 5 en kouder). Lees meer over overwinterende rozemarijn.
- Tijm is redelijk onverwoestbaar. Een vaste plant, hij zal in de herfst inactief zijn en in de lente vanzelf herleven.
- Peterselie, een tweejarige, is bestand tegen lichte vorst. Dek het af op koude nachten. Het heeft een lange penwortel en transplanteert niet goed.
- Bieslook is een winterharde vaste plant. Graaf een bosje op en verpot het, laat het gebladerte dan afsterven en bevries het gedurende enkele weken. Zet de pot binnen op een zonnige, koele plek. Goed water geven en bieslook de hele winter oogsten.
- Basilicum is een zachte eenjarige die in de meeste regio's van Noord-Amerika de winter buiten niet zal overleven. Graaf kleine planten op en breng ze naar binnen om hun seizoen te verlengen.
- Oregano is een vaste plant die enigszins winterhard is, maar wat winterbescherming in de vorm van een laag stro-mulch zal waarderen.
Lees ook kruiden bewaren en drogen
3. Dek de tuinbedden af
Hoewel velen van ons het in de lente toevoegen, wil je eigenlijk in de late herfst compost toevoegen, zodat de grond die voedingsstoffen in de winter kan opnemen. Voeg een paar centimeter compost of mest toe op uw bedden voordat de grond bevriest. Voeg vervolgens een lichte laag stro of mulch toe om bodemerosie, uitspoeling van voedingsstoffen en onkruidontwikkeling te voorkomen.
- Een andere optie is het zaaien van bodembedekkers, zoals winterrogge, om je bodem te verbeteren.
- Voor moestuinen is een andere optie om je tuinbedden eenvoudig te bedekken met zwart plastic of een laag karton of zelfs een oud tapijt, zodat het de hele winter op zijn plaats blijft totdat je klaar bent om in de lente te planten. Dit zal bestaand onkruid doden en ontkiemende zaden onderdrukken.
4. Bereid je bessen struiken voor op de winter.
Bessen zijn meestal winterhard, maar vereisen wel wat snoei en verzorging in de herfst:
In het begin tot het midden van de herfst:
- Snoei zomer dragende frambozen en laat zes van de sterkste bruine stokken achter voor elke 30 cm van jouw perceel.
- Snoei de vallende frambozen goed en snijd ze tot de grond nadat ze vrucht hebben gedragen. Nieuwe stokken zullen in de lente opkomen en vruchten afwerpen.
- Plant bramen in de herfst en verhoog de grond rond de stokken om te voorkomen dat ze door strenge vorst uit de grond komen.
- Veel bosbessenvariëteiten zijn winterhard, maar ze zullen een dunne laag mulch rond hun basis waarderen voor extra bescherming.
- Bedek aardbeienbedden met een laag stro-mulch.
5. Bereid vaste planten voor op de winter
- Geef de meerjarige bloemen en bloeiende struiken in de herfst water; ze zullen je er deze winter dankbaar voor zijn.
- Veel vaste planten kunnen in de lente worden gesnoeid, vooral die met overvloedige zaadkoppen zoals zonnehoed of rudbeckia, omdat de vogels de hele winter van hun zaden zullen genieten. Er zijn echter enkele vaste planten die het beste kunnen worden teruggesnoeid om ziekten te voorkomen, voornamelijk bijenbalsem, phlox en hosta. Bekijk welke vaste planten je moet terugsnoeien. Wacht bij het terugsnoeien tot de grond hard heeft gevroren en het blad is afgestorven. Laat ongeveer 10cm stengel over en mulch ze met een dikke laag bladeren of stro.
- Als je van plan bent om volgend voorjaar een nieuw bloembed te plaatsen, bedek dat gebied dan nu met mulch of zwaar plastic om opkomende onkruidgroei te ontmoedigen wanneer de grond in de lente opwarmt. Als het nieuwe bed gaat waar nu een gazon is, maai het gras in dat gebied dan zoveel mogelijk naar beneden voordat je het afdekt.
- Bedek pachysandra voor een zware sneeuwval met een mulch van dennennaalden van enkele centimeters diep.
- Verplaats potchrysanten naar een beschutte plek als de bloemen verwelken. Goed water geven en afdekken met een dikke laag stro om ze te overwinteren.
- Wanneer een vorst de bladeren van dahlia's, gladiolen en canna's zwart maakt, graaf ze dan voorzichtig op en laat ze een paar dagen binnenshuis op krantenpapier drogen. Verpak ze vervolgens in piepschuimpinda's, droog veenmos of geraspte krant en bewaar ze tot de lente op een donkere, vochtige plek bij 5 tot 10°C.
6. Rozen klaar maken voor de winter.
In de herfst mag je rozen regelmatig water geven; vanaf 6 weken voor de eerste herfstvorst niet meer bemesten.
- Verwijder alle dode of zieke stokken.
- Mulch de planten na de eerste nachtvorst met compost of bladeren tot net boven het gezwollen punt waar de stengel samenkomt met de onderstam.
- Trek voorzichtig de lange stokken van klim- en theeroosjes naar beneden, leg ze plat op de grond en bedek ze met dennentakken of mulch. Voordat de dagelijkse temperaturen ver onder het vriespunt dalen
7. Bereid bomen en struiken voor op de winter.
- Snoei bomen en struiken niet vlak voor de winter. Zelfs als ze er een beetje overgroeid uitzien, wacht dan tot het volgende voorjaar. Snoeien omvat het verwijderen van weefsel en het openen van wonden die geen tijd hebben om te genezen voordat de kou arriveert. Snoeien stimuleert ook een boom of struik om te proberen te groeien, maar elke nieuwe groei die in de herfst wordt geproduceerd, zal waarschijnlijk worden gedood omdat deze geen tijd heeft gehad om af te harden of houtachtiger te worden.
- Wanneer je vroege sneeuw krijgt, bedek kleine bomen en bladverliezende struiken met een houten structuur om ze te beschermen tegen zware sneeuwval. Of omcirkel ze met een cilinder van kippengaasafrastering en vul de ruimte tussen de boom en het hek op met stro of geraspte bladeren. Of steek stokken in de grond op vier hoeken rond de plant en wikkel jute of zwaar plastic om de stokken en zet het aan de boven-, midden- en onderkant vast met touw.
- Bij jonge fruitbomen is het vaak een goed idee om de onderste stam van de boom in te pakken met een ongediertewerende boomwrap, die voorkomt dat muizen en woelmuizen in de winter aan de bast van de boom gaan knagen.
- Boomfolie helpt ook om winterschade door voortijdig ontdooien te voorkomen. In de late winter kan de combinatie van warme, zonnige dagen en nog steeds ijskoude nachten ervoor zorgen dat de dunne bast van jonge bomen splijt. Dit komt vooral voor bij bomen met een zuidelijke of zuidwestelijke blootstelling. Door hun stammen in te pakken met boomfolie of ze op een andere manier te beschermen tegen de winterzon, kan schorsverwonding worden voorkomen.
- Als je van plan bent dit seizoen een levende kerstboom te kopen, graaf dan het gat waar je hem gaat planten voordat de grond bevriest. Bewaar de grond die je verwijdert in de garage of kelder, waar het niet bevriest. Plaats een plank over het gat en markeer de locatie zodat je het kunt vinden als het sneeuwt.
8. Draai de buitenkraan dicht.
Als je je water nog niet hebt afgesloten, doe het dan! Je wilt niet dat de slang of irrigatie wordt aangesloten als het vriest, anders kun je schade oplopen.
9. Help je tuinhelpers!
Wees proactief! Houd vogelvoeders bijgevuld. Vogels waarderen vooral vette, energierijke voedingsmiddelen (zoals niervet) tijdens koude maanden. Stel een voedingsroutine op, bied water aan en maak regelmatig voerbakken en vogelbaden schoon om een goede hygiëne te behouden. Bekijk het beste type vogelvoeder.
Zorg ervoor dat je jouw tuin "helpers" in overweging neemt terwijl je jouw checklist voor de herfsttuin doorneemt!
10. Onderhoud je algemene tuin
- Leeg al je buitencontainers om te voorkomen dat ze in de winter barsten. Bewaar ze ondersteboven.
- Hang een emmer over een haak in je schuur of garage en gebruik hem om slangsproeiers en sproeieropzetstukken in op te bergen.
- Maai je gazon zo laat in de herfst als het gras groeit. Gras dat te lang ligt als er diepe sneeuw komt, kan in de lente bruine vlekken krijgen.
- Laat gevallen bladeren niet in doorweekte lagen op het gazon liggen. Hark op een groot laken of zeildoek en sleep vervolgens naar een hoek van je tuin om bestuivers wat winterbedekking te geven. Of hark de bladeren in losse stapels en laat de maaier eroverheen lopen om ze in mulch te veranderen voor vaste planten en bloembollen. Of voeg die versnipperde bladeren toe aan je compostbak. Krijg meer tips over wat te doen met herfstbladeren.
- Bedek je composthoop met plastic of een dikke laag stro voordat er sneeuw valt.
- Tap de brandstoftank van uw grasmaaier of andere elektrische apparatuur af. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor ander winteronderhoud.
- Schrob en berg je gereedschap op. Sommige mensen oliën hun gereedschap met plantaardige olie om roest te voorkomen. Ontdek hoe je jouw tuingereedschap moet onderhouden.